Σάββατο 29.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρεπεκλής και Πουλημένος καλούν Μενδώνη για Αχίλλειο

ΑΧΙΛΛΕΙΟ
19 Ιουνίου 2024 / 15:19
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Για το μέλλον του έργου της ανακαίνισης και αναστήλωσης του Μουσείου - Ανακτόρου του Αχιλλείου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κοινή πρόσκληση στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Πρόεδρο Δ.Σ. της Ε.Τ.Α.Δ. Γρηγόρη Αναστασιάδη, απέστειλαν ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στέφανος Πουλημένος και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής.

Η πρόσκληση αφορά την πραγματοποίηση σύσκεψης στην Κέρκυρα, προκειμένου να συζητηθεί  το μέλλον του έργου της ανακαίνισης και αναστήλωσης του Μουσείου - Ανακτόρου του Αχιλλείου.

Υπενθυμίζεται ότι η εργολαβία του έργου έχει παγώσει από το περασμένο Φθινόπωρο μετά την αποχώρηση του εργολάβου από το έργο αποκατάστασης του Μουσείου για οικονομικούς λόγους. Αναζητώντας νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ολοκλήρωσή του κρίθηκε ως μεταφερόμενο στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ώστε να εκτελεστεί απρόσκοπτα. Απαιτείται βεβαίως να επικαιροποιηθούν οι μελέτες.

 

Χρονικό

Για το χρονικό της υπόθεσης σημειώνεται ότι επί θητείας Θ. Γαλιατσάτου δεσμεύθηκαν πόροι από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μέσω της πρόσκλησης ΙΟΝ 80 του ΕΣΠΑ 2014-2020, τον Ιούλιο του 2019. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 12.950.000 ευρώ τον Απρίλιο του 2020 από τη Ρόδη Κράτσα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την 31/12/2023.

Ωστόσο η εργολαβία για την «Αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του «Αχιλλείου» στην Κέρκυρα (Β’ Φάση)» προχωρούσε με αργούς ρυθμούς και εν τέλει ο εργολάβος αποχώρησε, καθώς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση με την ανάδοχο «Σιδηροδρομικά Έργα Α.Τ.Ε.» υπεγράφη στις 23 Μαρτίου 2021 στα 5,8 εκ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ανερχόταν στα 11,5 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), με την ανάδοχο να μειοδοτεί μεταξύ δέκα προσφορών με έκπτωση 49,4%.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.