Παρασκευή 18.04.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κοινό μέτωπο για το Αχίλλειο: Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με Δημάρχους της Π.Ε. Κέρκυρας

ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ
15 Απριλίου 2025 / 16:17
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Ζητήθηκε η άμεση επισκευή και ανακατασκευή του μνημείου και, σε επόμενο στάδιο, η παραχώρησή του στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο γραφείο του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, με αντικείμενο το μέλλον του ιστορικού μνημείου του Αχιλλείου. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και συμμετείχαν οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, σε μία ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με κοινό παρονομαστή: την αναβάθμιση του πολιτιστικού χώρου και την ενεργότερη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείρισή του.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς όλοι οι παρόντες συμφώνησαν στην ανάγκη για συντονισμένη και δυναμική διεκδίκηση απέναντι στην ΕΤΑΔ και το Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμιση και αξιοποίηση του Αχιλλείου. Ζητήθηκε η άμεση επισκευή και ανακατασκευή του μνημείου και, σε επόμενο στάδιο, η παραχώρησή του στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Όπως επισημάνθηκε, το Αχίλλειο είναι το δεύτερο πιο επισκέψιμο μουσείο της χώρας μετά την Ακρόπολη, γεγονός που φέρνει σημαντικά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο. Γι’ αυτόν τον λόγο, η τοπική κοινωνία ζητά ανταποδοτικότητα, με προτάσεις όπως να μην βαραίνονται με τέλη επισκεψιμότητας οι μόνιμοι κάτοικοι της Κέρκυρας. Παράλληλα, εκφράστηκε η ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετέχει σε όλα τα στάδια των έργων που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την ΕΤΑΔ για το Αχίλλειο.

Ζητούν να έχουν άποψη, να υποβάλλουν παρατηρήσεις και να προχωρούν σε έλεγχο μελετών, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η σύνδεση των παρεμβάσεων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που τέθηκε είναι η ανάγκη δημιουργίας χώρου στάθμευσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών, δεδομένου του αυξανόμενου όγκου τουριστών.

Τα τρία βασικά αιτήματα που προέκυψαν από τη συνάντηση συνοψίζονται στην ανάγκη:

1. Το έργο να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

2. Να είναι λειτουργικό και φιλικό προς τους πολίτες και τους επισκέπτες.

3. Η ΕΤΑΔ να προχωρήσει σε αντισταθμιστικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία. Η Κέρκυρα ζητά να μην είναι απλός παρατηρητής, αλλά ουσιαστικός συνομιλητής και συνδιαμορφωτής στην εξέλιξη ενός τόσο σημαντικού έργου πολιτιστικής κληρονομιάς.

Α.Λ.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.