Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένας «Τυφώνας» στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας

EUROFIGHTER TYPHOON
12 Ιουνίου 2024 / 12:29
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Το Eurofighter Typhoon είναι ένα σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων «4,5 γενιάς». Φέρει δύο ισχυρούς κινητήρες τύπου EJ200 μέγιστης ώσης 20.000 λιβρών έκαστος, που του επιτρέπουν να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα ίση με 2,35 φορές την ταχύτητα του ήχου, προσδίδοντας και μεγάλη αυτονομία.

Ένα μονοθέσιο Eurofighter Typhoon FGR.4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστότερης ως RAF (Royal Air Force), βρέθηκε το πρωί της Τρίτης 11 Ιουνίου στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» της Κέρκυρας, για πρώτη φορά. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν έφερε οπλισμό, παρά μόνο δύο εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου κάτω από τις πτέρυγές του.

Ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που επιχειρησιακό μαχητικό προσγειώνεται στο νησί (η προηγούμενη ήταν προ αρκετών ετών, όταν ένα μαχητικό Draken της Αυστριακής Αεροπορίας είχε πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην Κέρκυρα λόγω τεχνικού προβλήματος). Το γεγονός έχει ήδη αναφερθεί στο φύλλο της εφημερίδας κι εδώ επανερχόμαστε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την Κύπρο

Το Typhoon στάθμευσε εδώ για ανεφοδιασμό και νωρίς το μεσημέρι αναχώρησε για το Ηνωμένο Βασίλειο, προερχόμενο από την Βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου.

Εκεί, τα τελευταία χρόνια εδρεύει σταθερά σμήνος μαχητικών αεροσκαφών, μαζί με άλλες δυνάμεις της RAF, επιχειρώντας πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο και, παλαιότερα, πάνω από την Συρία και το Ιράκ. Από εκεί εκκίνησαν και τα βρετανικά μαχητικά που συνέβαλλαν στην απόκρουση της πρόσφατης πυραυλικής επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Η Βάση του Ακρωτηρίου είναι η μία εκ των δύο μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, η έκταση των οποίων καλύπτει συνολικά περίπου το 3% του νησιού. Το μισό, σχεδόν, της εκτάσεως αυτής αποτελεί κυρίαρχο βρετανικό έδαφος, ως ιδιόκτητη γη του Ηνωμένου Βασιλείου. Στις δύο Βάσεις υπηρετούν πάνω από 3.000 Βρετανοί.

Το Eurofighter Typhoon

Το μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon αποτελεί προϊόν μιας τετραεθνούς κοινοπραξίας του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η αφετηρία του προγράμματος ανάπτυξής του πηγαίνει πίσω στις αρχές της δεκαετίας ’80, με τη συμμετοχή και της Γαλλίας, η οποία όμως αργότερα αποχώρησε. Από το πρόγραμμα εκείνο προέκυψε το αεροσκάφος EAP, που πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1986 και από το οποίο προήλθε το Eurofighter με το πρωτότυπό του να πετά για πρώτη φορά στις 27 Μαρτίου 1994. Το 1998 υιοθετήθηκε για το αεροσκάφος η ονομασία Typhoon.

Τα επόμενα χρόνια το αεροσκάφος παραγγέλθηκε από τις Αεροπορίες και των τεσσάρων χωρών της κοινοπραξίας κατασκευής του, εισερχόμενο σε υπηρεσία το 2003. Έκτοτε, έχει σημειώσει και αξιόλογη εξαγωγική επιτυχία καθώς αποκτήθηκε από τις Αεροπορίες της Αυστρίας, του Κουβέιτ, του Κατάρ, του Ομάν και της Σαουδικής Αραβίας. Έως τα τέλη του 2023 η γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους είχε αποδώσει 592 μονάδες τεσσάρων διαφορετικών εκδόσεων (Tranche-1/2/3A/3B), τόσο σε διθέσια, όσο και σε μονοθέσια μοντέλα. Τους τελευταίους μήνες οι τέσσερις κατασκευάστριες χώρες προχώρησαν σε πρόσθετες παραγγελίες νεότερων εκδόσεων μαχητικών του τύπου, με τις αναβαθμίσεις που αυτές φέρουν να ενσωματώνονται και σε κάποια από τα υφιστάμενα αεροσκάφη τους, στο πλαίσιο σχετικών προγραμμάτων εκσυγχρονισμού. Αρκετές ακόμα χώρες έχουν κατά καιρούς εξετάσει την απόκτησή του, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Προ 25ετίας περίπου, με την αγορά του Eurofighter Typhoon «φλέρταρε» και η χώρα μας, κατόπιν σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Το Eurofighter Typhoon είναι ένα σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων «4,5 γενιάς». Φέρει δύο ισχυρούς κινητήρες τύπου EJ200 μέγιστης ώσης 20.000 λιβρών έκαστος, που του επιτρέπουν να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα ίση με 2,35 φορές την ταχύτητα του ήχου, προσδίδοντας και μεγάλη αυτονομία.

Στο εσωτερικό του αεροσκάφους φέρεται ένα πυροβόλο Mauser BK-27 των 27 χιλιοστών με 150 φυσίγγια. Το Typhoon μπορεί να φέρει κατευθυνόμενα βλήματα αέρος-αέρος, όπως AIM-9 Sidewinder, AIM-132 ASRAAM, AIM-2000 IRIS-T, AIM-120 AMRAAM και Meteor. Ανάλογα με την έκδοση, κάτω από την άτρακτο και τις πτέρυγές του, μπορεί να φέρει και μια μεγάλη ποικιλία όπλων αέρος-εδάφους (κατευθυνόμενων και μη), καθώς και συστήματα αναγνώρισης και στόχευσης.

Το πιλοτήριό του ενσωματώνει ψηφιακές οθόνες πολλαπλών λειτουργιών και σκοπευτικό στην κάσκα του χειριστή. Μεταξύ άλλων, το αεροσκάφος διαθέτει σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και αυτοπροστασίας που περιλαμβάνει και συρόμενα δολώματα. Στις νεότερες εκδόσεις του Typhoon ενσωματώνεται νέο ραντάρ με διάταξη ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), καθώς και αναβαθμισμένο ηλεκτροοπτικό σύστημα παθητικού εντοπισμού και στόχευσης.

ΦΩΤΟ@ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».