Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στις κάλπες αύριο και οι Κερκυραίοι για να καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
08 Ιουνίου 2024 / 11:06

Στους 105.576 ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από 108.690 στις ευρωεκλογές του 2019. 224 τα εκλογικά τμήματα στο νομό. Από τις 11 το πρωί της Κυριακής και μετά θα μπορούν να ψηφίζουν και όσοι δεν επέστρεψαν την επιστολική ψήφο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ώρα της ευρωκάλπης έφτασε και για την Ελλάδα, καθώς αύριο καλούνται οι πολίτες της χώρας να αναδείξουν τους 21 ευρωβουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε τοπικό επίπεδο η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας δηλώνει πλήρη ετοιμότητα για την ομαλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Συνολικά έχουν συγκροτηθεί 224 εκλογικά τμήματα συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού εκλογικού τμήματος των Φυλακών Κέρκυρας, ενώ από χθες οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ξεκίνησαν να παραλαμβάνουν τους σάκους με το εκλογικό υλικό από τους Δήμους. Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Επίσης μπορούν να μάθουν, για το Ε.Τ που ψηφίζουν καλώντας στον αριθμό 213 136 1500, (καθημερινά 08:00 έως 20:00) ή να επισκεφθούν τη σελίδα «Μάθε πού ψηφίζεις», κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/ και καταχωρώντας τα στοιχεία τους.

Ένας συνδυασμός λιγότερος στην Κέρκυρα

Στο νομό, ψηφοδέλτια έχουν παραληφθεί τελικά από 30 κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων σε σύνολο 31, καθώς το «Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης» ήταν το μοναδικό που δεν έστειλε. Σε ό,τι αφορά τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους της ΠΕ Κέρκυρας ανέρχονται σε 105.576 από 108.690 στις ευρωεκλογές του 2019. Τότε είχαν ψηφίσει 58.034 με την αποχή να «κλειδώνει» στο 46,61%.

Ήδη πάντως μια μερίδα πολιτών από το νησί μας έχει ψηφίσει, με τη δυνατότητα που υπάρχει για πρώτη φορά, με την επιστολική ψήφο. Ωστόσο σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, σε περίπτωση που κάποιοι δεν επέστρεψαν εντός της προθεσμίας την απαντητική επιστολή, θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία σε εκλογικά τμήματα της περιοχής, όπου διαμένουν, από τις 11 το πρωί της Κυριακής. Στο πλαίσιο αυτό θα λάβουν ένα μήνυμα από το ΥΠΕΣ, ότι θα εκδοθεί ειδικός εκλογικός κατάλογος, και ότι βάσει αυτού θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σημειώνεται ότι 202.556 εκλογείς είχαν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών, για να ψηφίσουν μέσω της επιστολικής ψήφου. Μέχρι την Δευτέρα 4 Ιουνίου είχαν ψηφίσει 144.893 εντός και εκτός συνόρων.

Μέχρι τέσσερις σταυρούς

Οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της 9ης Ιουνίου και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007). Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαιτείται η επίδειξη της αστυνομική ταυτότητας ή διαβατήριου, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριου ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει επίσης και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης στους υποψηφίους του κόμματος της επιλογής τους.

Πρώτη ασφαλής εικόνα

Αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του exit poll.  Σύμφωνα με τον Ηλία Γιαννίτσιο, διευθυντή έργου εκλογών της Singular Logic, γύρω στις 9 το βράδυ αναμένεται να υπάρξει η πρώτη ασφαλής εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ενώ δυο ώρες αργότερα αναμένονται τα πρώτα στοιχεία για τη σταυροδοσία των συνολικά 1.168 υποψηφίων ευρωβουλευτών που είναι κατανεμημένοι σε 31 κόμματα και διεκδικούν τις 21 έδρες που αναλογούν στη χώρα μας.

Οι υποψήφιοι από το Ιόνιο

Υπενθυμίζεται ότι μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο διεκδικούν και οχτώ πρόσωπα από το Ιόνιο. Πρόκειται για την ελεύθερη επαγγελματία Αλίκη Κατσαρού (Νέα Αριστερά), τον Δρ. Ιστορίας, πτ. Θεολογίας και Γερμανικής Φιλολογίας, μέλος Ε.ΔΙ.Π. Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρη Μεταλληνό (ΝΙΚΗ), τη μαιευτήρα – γυναικολόγο Όλγα Κουρή Καλλέργη (ΝΔ), τον καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιώργο Κεντρωτή (ΚΚΕ), τον απόφοιτο Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχο μεταπτυχιακού στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική Χαράλαμπο Αραβαντινό – Σιμωνέτο (ΣΥΡΙΖΑ), τη συνταξιούχο εκπαιδευτικό Όλγα Τσιλιμπάρη ( ΑΝΤΑΡΣΥΑ), τον εκπαιδευτικό Θανάση Τσιριγώτη (Μ-Λ ΚΚΕ) και τη γιατρό -καρδιολόγο Αγάθη - Ρόζα Βρεττού (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ).

21 χώρες ψηφίζουν αύριο

Η τετραήμερη διαδικασία των ευρωεκλογών (6-9 Ιουνίου) άνοιξε την Πέμπτη με τους πολίτες της Ολλανδίας. Χθες ψήφισαν οι πολίτες, της Ιρλανδίας και της Τσεχίας, σήμερα (08/06) ψηφίζουν για δεύτερη ημέρα οι πολίτες της Τσεχίας, ενώ ανοίγουν οι κάλπες και στη Σλοβακία, τη Μάλτα και τη Λετονία. Αύριο, Κυριακή 9 Ιουνίου, ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, οι οποίοι με την επιλογή τους, θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία.

Στην Ελλάδα, σημειωτέον, θα στηθούν μετά από χρόνια μονές κάλπες, καθώς τόσο το 2014 όσο και το 2019 οι ευρωεκλογές διεξήχθησαν παράλληλα με τις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές, δημοτικές και περιφερειακές αντίστοιχα.

ΦΩΤΟ@pixabay