Τρίτη 18.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ικανοποιητικά «κλείνει» το παλιό ΕΣΠΑ, λέει η Επιτροπή - Κι ας «στοίχειωσαν» τα μεγάλα έργα!

Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις
07 Ιουνίου 2024 / 11:41
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Στα 280 εκατ. το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα - Ποια παλιά έργα μεταφέρονται ή περνούν "γέφυρα"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τον νέο κύκλο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων να έχει ήδη ανοίξει, συνεδρίασε πρόσφατα η 3η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2021-2027», με βασικό θέμα την πορεία υλοποίησης καθώς και το κλείσιμο της περιόδου 2014-2020.

Το νέο πρόγραμμα Ι.Ν. 2021-2027

Σε βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νησιά της Π.Ι.Ν. όσον αφορά σε ελλείψεις και ανεπάρκειες βασικών υποδομών (οδικό δίκτυο, ύδρευση, αποχέτευση, κυκλοφοριακές συνθήκες κλπ) λόγω και της αυξανόμενης ροής επισκεπτών αναφέρθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής. Επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί προκειμένου να βελτιωθούν στο μέλλον τα αποτελέσματα υλοποίησης του νέου ΠΕΠ, εκτιμήσεις με τις οποίες συμφώνησαν κατά τις τοποθετήσεις τους και οι Δήμαρχοι Κεντρ. Κέρκυρας και Λευκάδας.

Το νέο πρόγραμμα ύψους περίπου 280 εκατ. ευρώ δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε τομείς προτεραιότητας όπως η καινοτομία και επιχειρηματικότητα, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, η ολιστική υλοποίηση έργων στον τομέα των υδάτων, οι χωρικές παρεμβάσεις καθώς και οι κοινωνικές πρωτοβουλίες όπως η «εγγύηση για τα παιδιά» και η πρωτοβουλίες για τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ενεργοποίησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά» για την Περίοδο 2021-2027 που παρουσιάστηκαν, έχει εξειδικευτεί το 52,6% των πόρων του ΠεΠ, έχει ενταχθεί το 21,8%, είναι συμβασιοποιημένο το 15,9%, ενώ οι πληρωμές ανέρχονται σε περίπου σε 8,4 εκατ.€ (2,9%).

Αέρας ανανέωσης

Το ενδιαφέρον τραβούν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που μπορούν να ανταποκριθούν σε σύχρονα ζητούμενα της εποχής. Ενδεικτικά:

- Το έργο “People Flows” που αφορά στην παρακολούθηση και διαχείριση κυκλοφορίας και επισκεπτών στην πόλη της Κέρκυρας, με φορέα υλοποίησης το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

- Δημιουργία Παρατηρητηρίου μέτρησης της Τουριστικής Φέρουσας Ικανότητας της πόλης

- Ανάδειξη και προστασία αισθητικού δάσους, κήπων και βιοποικιλότητας του Mon Repos

- Εργα του ΣΒΑΚ, όπως: Δημιουργία "πράσινης" δημοτικής συγκοινωνίας,  "Έξυπνο Σύστημα" για την υποστήριξη της Διαχείρισης της Επισκεψιμότητας στην Πόλη της Κέρκυρας, ολοκλήρωση παρακαμπτήριου δρόμου στην περιοχή Πλατυτέρας, Ανάπλαση οδών ήπιας κυκλοφορίας

Μικρές ή μεγάλες "γέφυρες"

Δεν απουσιάζουν βεβαίως και τα ...στοιχειωμένα έργα, δηλαδή αυτά που έχουν καθυστερημένη ή και μηδενική πρόοδο. Σε αυτήν την ενότητα συμπεριλαμβάνονται: 

- Τουριστικό Καταφύγιο Μαρίνας Σπηλιάς, Αχίλλειο, Παράκαμψη Τρία Γεφύρια - Βρυώνη

- Θέατρο Φοίνικας, Πινακοθήκη Γιαλλινά, Villa Rossa, Εργαστήρια Μουσείου Ασιατικής Τέχνης

- Ι.Μ. Αγ.Θεοδώρων, κτίριο Ρολίνας, κτίριο Κοκοτού, με δικαιούχο το ΥΠΠΟΑ

Αποκατάσταση Κτιρίου Παλαιών Σφαγείων. Πρόκειται για το έργο ανάπλασης της καταδαφισμένης πλέον εγκατάστασης στο Μαντούκι, που απώλεσε τη χρηματοδότηση του διασυνοριακού προγράμματος και θα υλοποιηθεί με πόρους του νέου ΕΣΠΑ.

Στις πολιτιστικές υποδομές συμπεριλαμβάνονται επίσης τα έργα της αναβάθμισης Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας και της αποκατάστασης Κτιρίου Ιστορικού Δημαρχείου (San Giacomo).

Το «κλείσιμο» του παλιού

Όσον αφορά στην Ολοκλήρωση ΠΕΠ ΙΝ 2014-2020, παρουσιάστηκαν τα βασικά στοιχεία «κλεισίματος» του Περιφερειακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά» που έχουν ως εξής: ο προϋπολογισμός ενταγμένων πράξεων ανήλθε σε 408,2 εκατ. € (202,4%) της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος, οι συμβάσεις  στο ποσό των 300 εκατ. €, (148,7%), ενώ οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες ανέρχονται (13-5-2024) στο ποσό των 212 εκατ. € (105,1%) των συνολικών πόρων του Προγράμματος.

Με βάση τα παραπάνω, η Διαχειριστική Αρχή εκτιμά ότι το ΠΕΠ Ι.Ν. 2014-2020 προβλέπεται να «κλείσει» με ικανοποιητικό τρόπο. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση του Προγράμματος εν μέσω κρίσεων (πανδημία, ενέργεια) και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να επιταχύνουν την υλοποίηση του Προγράμματος 2021-2027.

Στη συνεδρίαση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησαν οι Παναγιώτης Πανταζάτος, εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής, ο Patrick Paquet, επικεφαλής της Μονάδας Ελλάδας-Κύπρου της ΓΔ  Απασχόλησης και η Αννυ Μπακοπούλου από την ίδια ΓΔ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.