Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: «Βροχή» τα αιτήματα των φορέων στη σύσκεψη με την Όλγα Κεφαλογιάννη

Όλγα Κεφαλογιάννη
29 Μαΐου 2024 / 15:32

Παρουσίασε το νέο όραμα του Υπουργείου για τον ελληνικό τουρισμό. Επανεξετάζεται ο φάκελος για την τουριστική επένδυση στου Καλυβιώτη

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Άδραξαν την ευκαιρία οι αυτοδιοικητικές αρχές και οι τουριστικοί φορείς για να εκθέσουν στην Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, όλα τα ζητήματα που απασχολούν κατά τόπους, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην πρώην νομαρχία με θέμα την ανάπτυξη του τουρισμού στα Ιόνια Νησιά.

Η Υπουργός δεσμεύθηκε να επανέλθει στις προτάσεις και στα προβλήματα που της ετέθησαν , αφού προηγουμένως είχε ξεδιπλώσει τον κεντρικό σχεδιασμό του Υπουργείου για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη στη νέα εποχή του τουρισμού.

Στη σύσκεψη που προκλήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Γιάννη Τρεπεκλή, συμμετείχαν οι βουλευτές της ΝΔ στα Ιόνια Νησιά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας Δ.Μπιάγκης,οι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι δήμαρχοι Ζακύνθου, Λευκάδας, Σάμης, Κεντρικής Κέρκυρας, Β. Κέρκυρας, εκπρόσωπος του Δημάρχου Νότιας Κέρκυρας, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων στο Ιόνιο, τουριστικοί φορείς (AOCTA,Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Τουριστικών Καταλυμάτων), ο ΟΛΚΕ, το λιμεναρχείο και η Αστυνομία.

Τα ζητήματα που ετέθησαν

Σε τοπικό επίπεδο ετέθησαν τα ζητήματα  των «γερασμένων» υποδομών, της φέρουσας ικανότητας, του υπερτουρισμού, της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Περιφερειακού Τουρισμού στην Κέρκυρα, της λειτουργίας του ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων και της Σχολής Ξεναγών, της θεσμοθέτησης πόρων από την πολιτεία ως αυτονόητη υποχρέωση προς τους Δήμους , οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του τεράστιου περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τις ροές των τουριστών αλλά και του Αχιλλείου, για το οποίο όπως διευκρίνισε ο κ. Τρεπεκλής η χρηματοδότηση για τη  συνέχιση του έργου είναι εξασφαλισμένη, ωστόσο αναμένονται οι οριστικές μελέτες για την  επαναδημοπράτηση του έργου.

 Μάλιστα η κ. Κεφαλογιάννη αμέσως μετά τη σύσκεψη, πραγματοποίησε αυτοψία στο εμβληματικό αυτό τοπόσημο, όπου συνομίλησε με την διευθύντρια του Μουσείου για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και πως μπορεί να είναι επισκέψιμο με όρους ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή επισκέψιμοι είναι μόνο οι κήποι, καθημερινά από τις 8 π.μ. - 8 μ.μ.

Κεφαλογιάννη: Θα επανέλθω

Όπως τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη, το Υπουργείο Τουρισμού για πολλά από τα ζητήματα αυτά  δεν έχει αρμοδιότητα, ωστόσο καθότι επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν και την τουριστική αγορά λειτουργεί ως επισπεύδων.

Σε ό, τι αφορά πάντως ζητήματα του χαρτοφυλακίου της, διευκρίνισε ότι ανανεώθηκε στις 28/05 το μισθωτήριο συμβόλαιο για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΣΑΕΚ Τουρισμού στο ίδιο κτίριο, ενώ ολοκληρώθηκε το δίμηνο ταχύρρυθμο πρόγραμμα μαθημάτων ξεναγών, που εκπονούνται  στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ότι αποφοίτησαν 50 σπουδαστές, οι οποίοι αναμένεται να πάρουν και τα διπλώματά τους. Παράλληλα αναμένεται η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό της Υπηρεσίας Περιφερειακού Τουρισμού στην Κέρκυρα.

Όπως τόνισε, στα αιτήματα και τους προβληματισμούς που της ετέθησαν, θα επανέλθει  με διάθεση να δώσει λύσεις, ενώ στα θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της προτίθεται να παρέμβει στα άλλα Υπουργεία, ώστε να δρομολογηθούν.

Το νέο όραμα για τον ελληνικό τουρισμό

Η κ. Κεφαλογιάννη παρουσίασε στη σύσκεψη το νέο όραμα του Υπουργείου για τον ελληνικό τουρισμό που έχει βάση το μέτρο, την ισορροπία, την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος με μέριμνα για τις τοπικές κοινωνίες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη βιωσιμότητα και την αειφορία.

«Στοχεύουμε στην ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού και όχι μόνο στην ποσοτική. Οι εποχές που κοιτούσαμε τις χρονιές ρεκόρ  και μετρούσαμε τις αφίξεις έχει περάσει. Έχει ολοκληρωθεί ο 10ετης κύκλος ανάπτυξης που είχαμε δει μέχρι τώρα κι αυτή η νέα εποχή του ελληνικού τουρισμού έχει ως πυξίδα της, την αειφορία και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Δίνω πολύ μεγάλη έμφαση στην ιδιαίτερη σύνδεση που θα πρέπει να έχει ο τουρισμός  με τον πολιτισμό, καθώς είναι ένας μεγάλος τουριστικός πόρος», δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη.

Όπως είπε, για όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός με τις Περιφέρειες και στο πλαίσιο αυτό έχει  θεσμοθετηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού. Παράλληλα επισήμανε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπάρχει ένα πολύ  μεγάλο πρόγραμμα για α) τη χρηματοδότηση ειδικών μορφών τουρισμού (καταδυτικού, γαστρονομικού, αγροδιατροφικού, υγείας και ευεξίας) β) τουριστικών υποδομών για την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού (π.χ μαρίνες, τουριστικά καταφύγια) γ) περιπατητικού και δ) ενίσχυσης των δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τουρισμό παράλληλα με την τουριστική εκπαίδευση που συμπεριλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου που κατατίθεται προσεχώς για διαβούλευση.

Επανεξετάζεται ο φάκελος του Καλυβιώτη

Ερωτηθείς από την «Ε» για την δημιουργία πλωτής μαρίνας στου Καλυβιώτη, ένα project το οποίο έχει «παγώσει», επισήμανε ότι ο φάκελος του έργου επανεξετάζεται. «Για τη συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση έχουμε ζητήσει να επανεξεταστεί όλος ο φάκελος, καθώς διαπιστώσαμε ότι ενδεχομένως κάποια ζητήματα να μην ελήφθησαν υπ’ οψιν στην αρχική επεξεργασία του φακέλου. Το ζήτημα βρίσκεται ξανά στις υπηρεσίες του Υπουργείου», επισήμανε η Υπουργός Τουρισμού.