Σάββατο 27.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές σε υποτονικό κλίμα

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
18 Μαΐου 2024 / 10:36
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Λιγότερα και πολυπληθέστερα τα εκλογικά τμήματα στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Και στην Κέρκυρα βρήκε έδαφος η επιστολική ψήφος που εφαρμόζεται για πρώτη φορά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, όπου για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε Έλληνες πολίτες, είτε είναι κάτοικοι της επικράτειας είτε διαμένουν στο εξωτερικό, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω της επιστολικής ψήφου για την ανάδειξη των 21 ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπούν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε τοπικό επίπεδο οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, ενώ χθες καθορίστηκαν με απόφαση του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Αλέξανδρου Δήμου τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας για τη διενέργεια των εκλογών.

Συνολικά τα εκλογικά τμήματα ανέρχονται στα 223 +1 τoυ ειδικού εκλογικού τμήματος των φυλακών, από 250 που ήταν στις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, κατ’ εφαρμογή της εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών για ένταξη μέχρι 700 εκλογέων σε κάθε εκλογικό τμήμα. Παράλληλα έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες για τους ετεροδημότες, τους κοινοτικούς εκλογείς, και τους εκλογείς  του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012 (στρατιωτικών, κλπ.), οι οποίοι θα κατανεμηθούν συμμετρικά σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Μάλιστα έχουν αρχίσει να καταφθάνουν σταδιακά και τα ψηφοδέλτια των 31 κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με τον κύριο όγκο αυτών να αναμένονται ωστόσο την προσεχή εβδομάδα.

Ξεκίνησε η παράδοση των επιστολικών ψήφων

Ήδη πάντως έχουν ξεκινήσει να επιδίδονται και στην Κέρκυρα οι φάκελοι επιστολικής ψήφου, σε όσους είχαν υποβάλλει σχετικό αίτημα στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ. Η επίδοση γίνεται είτε από τα τοπικά ΕΛΤΑ, όπου έχει δοθεί προτεραιότητα στην παράδοση της συγκεκριμένης αλληλογραφίας, είτε από εταιρείες κούριερ.

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ΕΛΤΑ, ο αριθμός των εκλογέων που θα ψηφίσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο ξεπερνά τους 1.000 στην Κέρκυρα, ενώ ήδη αρκετοί από αυτούς έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα που δίνεται για πρώτη φορά, μέσω της διαδικασίας αυτής. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διορία, είναι έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες. Μάλιστα οι πολίτες αυτοί εξυπηρετούνται με απόλυτη προτεραιότητα στα καταστήματα των ΕΛΤΑ χωρίς να περιμένουν στις ουρές, σύμφωνα με την τοπική διεύθυνση. Συνολικά πάντως 202.556 εκλογείς έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών, για να ψηφίσουν μέσω της επιστολικής ψήφου, εκ των οποίων οι 153.322 είναι από το εσωτερικό και οι 49.234 από το εξωτερικό.

Υποτονικό το κλίμα

Για την ώρα τουλάχιστον το κλίμα στην Κέρκυρα παραμένει υποτονικό, ωστόσο τοπικά στελέχη των κομμάτων εκτιμούν ότι η ατμόσφαιρα θα αλλάξει όσο οδεύουμε προς τις ευρωκάλπες και έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής του Δήμου Κ. Κέρκυρας, την Πέμπτη 23 Μαΐου(11 π.μ., ιστορικό δημαρχείο) για τον καθορισμό χώρου διεξαγωγής των προεκλογικών ομιλιών.

Η ΤΕ του ΚΚΕ Κέρκυρας έχει καθορίσει την κεντρική προεκλογική της εκδήλωση, την Τρίτη 4 Ιουνίου, στη Πόρτα Ρεάλε στις 7.30 μ.μ. με κύριο ομιλητή τον ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη, εκ νέου υποψήφιο του κόμματος στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο συνυποψήφιός του Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ο σχεδιασμός βρίσκεται επί χάρτου και στα άλλα τοπικά κομματικά επιτελεία με την αναζήτηση πρωτοκλασάτων στελεχών από την πρωτεύουσα για τις κεντρικές ομιλίες. Στην Κέρκυρα και στους Παξούς θα βρεθεί πάντως στις 28 και 29 Μαΐου η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη που κατέχει και τον ρόλο της συντονίστριας στα Ιόνια Νησιά, του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ για τις ευρωεκλογές.

Μέχρι τέσσερις σταυρούς

Οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της 9ης Ιουνίου και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007). Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαιτείται η επίδειξη της αστυνομική ταυτότητας ή διαβατήριου, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριου ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει επίσης και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης στους υποψηφίους του κόμματος της επιλογής τους.

ΦΩΤΟ@efsyn.gr

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.