Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκτός έμεινε η Κέρκυρα από το «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών

ΑΚΙΝΗΤΑ
16 Μαΐου 2024 / 09:00

Το 80%-85% των περιοχών της Κέρκυρας έχουν υψηλότερη εμπορική αξία από την αντικειμενική επισημαίνουν στην «Ε» έμπειροι εκτιμητές ακινήτων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις τιμές της τελευταίας αναπροσαρμογής του 2021 παραμένουν καθηλωμένες οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην Κέρκυρα. Αν και οι τρεις Δήμοι του νησιού είχαν υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις για τη μείωσή τους, τελικά το Υπουργείο Οικονομικών με πρόσκληση ενδιαφέροντος, καλεί πιστοποιημένους εκτιμητές να εισηγηθούν νέες αντικειμενικές αξίες μόλις σε 12 Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων βρίσκεται μόνο ο Δήμος Ιθάκης από τα Ιόνια Νησιά.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής Γ. Χριστόπουλος αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΥΠΟΟ στις 10 Μαΐου και αφορά τη σύνταξη εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης συγκεκριμένων ζωνών στους Δήμους Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Αστυπάλαιας, για τις οποίες κρίθηκε αναγκαία η επανάληψη της διαδικασίας.

Είχε προηγηθεί «βροχή» αιτημάτων και ενστάσεων το 2023 (Ιανουάριος - Φεβρουάριος) από τους μισούς περίπου Δήμους της χώρας (169 σε σύνολο 332) στο Υπουργείο Οικονομικών για το «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών, καθώς οι νέες τιμές που εφαρμόστηκαν από την 1-1-2022 επισημαίνονταν ότι ήταν υψηλότερες από τις πραγματικές, επιφέροντας άδικες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους.

 

Τι μειώσεις είχαν αιτηθεί

 

Τεκμηριωμένες προτάσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων εντός των ορίων τους είχαν καταθέσει και οι τρεις Δήμοι του νησιού με αποφάσεις των συλλογικών οργάνων τους.

Ειδικότερα ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας είχε αιτηθεί «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών κατά 50% και στις ορεινές περιοχές και στην πόλη. Ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας ζητούσε μείωση της τάξης του 30% ή την επιστροφή των τιμών των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των ετών 2016-2019, λόγω δυσμενών οικονομικών επιβαρύνσεων που επιφέρουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων συμπαρασύροντας πολλούς φόρους προς τα πάνω, ενώ ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας αιτούνταν την άµεση, καθολική και οριζόντια µείωση κατά 20% των τιµών ζώνης των αντικειµενικών αξίων των περιοχών του.

Ωστόσο η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα εξεταστεί τελικά από το Υπουργείο Οικονομικών μόνο για πέντε Δήμους της Αττικής, τέσσερις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ενός από τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, καθώς σύμφωνα με την επικοινωνία που είχε η «Ε» με τη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, μόνο οι 12 αυτοί Δήμοι υπέβαλλαν επαρκώς τα αποδεικτικά στοιχεία που τεκμηρίωναν το αίτημά τους. 

 

Εκτινάχθηκαν οι εμπορικές αξίες

 

Την ίδια ώρα πάντως, όπως επισημαίνουν στην «Ε» έμπειροι εκτιμητές ακινήτων, οι εμπορικές αξίες στην Κέρκυρα έχουν εκτοξευθεί και είναι υψηλότερες των αντικειμενικών, στο 80% - 85% των περιοχών του νησιού.

«Το 80% - 85% των περιοχών της Κέρκυρας έχουν υψηλότερη εμπορική αξία και αναλόγως της περιοχής κυμαίνονται από 2.250 – 10.000 ευρώ/τ.μ., ενώ οι αντικειμενικές διαμορφώνονται από 800 – 3.900 ευρώ/τ.μ. Εφόσον η εμπορική αξία είναι μεγαλύτερη της αντικειμενικής, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου είναι στην τιμή της εμπορικής. Ουσιαστικά οι περισσότερες περιοχές της Κέρκυρας έχουν περισσότερη εμπορική αξία από την αντικειμενική», ανέφερε στην «Ε» ο Γεράσιμος Βάγιας, εκτιμητής ακινήτων.

 

Αντικειμενικές αξίες: Οι «χρυσές» περιοχές της Κέρκυρας

 

Το 2021 προσδιορίστηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων από το Υπουργείο Οικονομικών με την έκδοση σχετικού ΦΕΚ 2375/2021,(ΤΕΥΧΟΣ Β) και ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2022.

Για το νησί μας διαπιστώνονταν σε κάποιες περιπτώσεις διατήρηση των προϋπάρχουσων αντικειμενικών αξιών, που ήταν ούτως ή άλλως υψηλές, σε άλλες νέες εντάξεις και αυξήσεις όπως και επεκτάσεις στις τιμές ζώνης. Ενδεικτικά πάντως από τις πιο ακριβές περιοχές πλην του πυρήνα της παλιάς πόλης, όπου οι αντικειμενικές αξίες διαμορφώνονται από 1.700 – 3.900 ευρώ/τ.μ. κατατάσσονται και οι εξής:

Άγιος Στέφανος Σινιών: 2.100 ευρώ/τ.μ.

Μπαρμπάτι: 2.000 ευρώ/τ.μ.

Κέντρωμα: 1.650 ευρώ/τ.μ.

Ρόδα: 1.550 ευρώ/τ.μ.

Άγιος Στέφανος Αυλιωτών: 1.450 ευρώ/τ.μ.

Καλάμι: 1.400 ευρώ/τ.μ.

Κασσιώπη: 1.350 ευρώ/τ.μ.

Αϊ Γόρδης: 1.750 ευρώ/τ.μ.

Ανάληψη: 1.550 ευρώ/τ.μ.

Κανόνι: 1.650-1.700 ευρώ/τ.μ.

Λευκίμμη: 1.200 ευρώ/τ.μ.

Αγ. Γεώργιος Αργυράδων και Μωραΐτικα: 1.100 ευρώ/τ.μ.

Μεσογγή: 1.050 ευρώ/τ.μ.

Κάβος: 1.400 ευρώ/τ.μ.

 

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ