Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με τα «χρυσά» πορτοφόλια πελατών τρίτων χωρών «τζιράρει» το estate της Κέρκυρας

ΑΚΙΝΗΤΑ
17 Φεβρουαρίου 2024 / 10:37
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σημαντική πτώση της ζήτησης από Ευρωπαίους μεσαίου και χαμηλού βεληνεκούς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Υποχώρηση έως 15% παρουσιάζουν οι τιμές πώλησης ακινήτων μεσαίας και χαμηλής κατηγορίας, εν αντιθέσει με τις πολυτελείς ιδιοκτησίες που πωλούνται έως και 10% ακριβότερα, λόγω της ζήτησης που υπάρχει κυρίως από πελάτες τρίτων χωρών, υψηλών βαλαντίων.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στην κτηματαγορά της Κέρκυρας, όπου αισθητή παραμένει η μείωση των πελατών μεσαίου και χαμηλού βεληνεκούς με τη ζήτηση για τα ακίνητα αυτών των κατηγοριών να εμφανίζει πτώση έως και 60%. Η οικονομική πίεση που δέχονται οι Ευρωπαίοι αποτυπώνεται πλέον και στις αγοραπωλησίες στην περιοχή μας για τα  ακίνητα μεσαίας κατηγορίας που διατίθενται από 250.000 – 600.000 ευρώ όπως και για τα χαμηλής από 250.000 ευρώ και κάτω. Όπως μάλιστα αναφέρουν έμπειροι μεσίτες της Κέρκυρας, οι πελάτες αυτοί έχουν μειωθεί κατά 70%.

Αντίθετα κεφάλι φαίνεται ότι έχουν πάρει αγοραστές με «χρυσά» πορτοφόλια από την Αμερική, το Ισραήλ, την Αυστραλία, τις Αραβικές χώρες και την Κίνα που δε διστάζουν να ξοδέψουν γενναία ποσά για να αποκτήσουν το ακίνητο της αρεσκείας τους. Πολυτελείς βίλες και παραθαλάσσια οικόπεδα δηλαδή, που η αγορά τους απαιτεί πολλά μηδενικά στον τελικό λογαριασμό.

Η τάση αυτή μάλιστα άρχισε να γίνεται αισθητή από το 2022, με την περσινή χρονιά να κλείνει ιδιαίτερα αισιόδοξα. «Το ενδιαφέρον αγοραστών από τρίτες χώρες ξεκίνησε το 2022 με ιδιαίτερα αυξητική τάση το 2023. Αντίθετα στους Ευρωπαίους είδαμε μια κάμψη 70%, λόγω της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι πελάτες μεσαίας και χαμηλής κατηγορίας», τόνισε στην «Ε» ο μεσίτης Διονύσης Πάγκαλης.

Η golden visa και οι Τούρκοι

Επιπλέον για πρώτη φορά καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για την Κέρκυρα, από μια νέα αγορά, την Τουρκία, που μέχρι τώρα εστίαζε κυρίως στο Αιγαίο. Όπως εξηγεί ο κ. Πάγκαλης υπάρχει πλέον μια στροφή στην περιοχή μας, λόγω της εύκολης πρόσβασης που δίνει η Εγνατία οδός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα αυτή σχετίζεται με τη δυνατότητα απόκτησης της Golden Visa, η οποία είναι ένας νέος τύπος άδειας διαμονής που προσφέρεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων και αφορά αποκλειστικά πολίτες τρίτων χωρών, που έχουν ωστόσο εισέλθει νομίμως ή διαμένουν νομίμως στην Ελλάδα.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Τούρκους αγοραστές. Ενδιαφέρονται κυρίως για ακίνητα εντός της πόλης για να εγκατασταθούν με τις οικογένειές τους, καθώς  με την golden visa έχουν δικαίωμα εισόδου και μόνιμης άδειας διαμονής στην Ελλάδα και τα μέλη των οικογενειών τους. Η άδεια αυτή υπόκειται σε ανανέωση μετά από κάποια χρόνια», διευκρίνισε ο κ. Πάγκαλης.

Στα ύψη τα ενοίκια

Παράλληλα, όπως είπε, οι τιμές των ενοικίων παραμένουν στα ύψη. Το πρόβλημα εύρεσης ακινήτου για μίσθωση στην πόλη παραμένει, ενώ ακόμα κι αν βρεθεί κάτι, εξαφανίζεται τάχιστα, λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει.

Ενδεικτικά τα ενοίκια εντός της πόλης και περιμετρικά διαμορφώνονται ως εξής: Γκαρσονιέρες και στούντιο από 350-450 ευρώ, δυάρια από 450-700 ευρώ, τριάρια από 650-1.200 ευρώ και τεσσάρια από 800-1.500 ευρώ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.