Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παξοί: Αυξημένη η ζήτηση για αγορά ακινήτων στον επίγειο παράδεισο του Ιονίου

ΑΚΙΝΗΤΑ
21 Ιουνίου 2024 / 18:48

Για να αποκτήσει κανείς τη γη ή την κατοικία των ονείρων του, θα πρέπει να πληρώσει αδρά. Μουδιασμένη η έναρξη της σεζόν. Στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου συμπυκνώνονται οι πληρότητες στο 100%

ΠΑΞΟΙ. Σε έναν από τους πιο ακριβούς προορισμούς στην Ελλάδα για να αγοράσει κανείς ακίνητο, συγκαταλέγεται, σύμφωνα με έμπειρους μεσίτες, ο επίγειος παράδεισος του Ιονίου, οι Παξοί. Η ζήτηση μάλιστα από ξένους αγοραστές έχει συνεχόμενη ανοδική πορεία από το 2018, ωστόσο για να αποκτήσει κανείς τη γη ή την κατοικία των ονείρων του, θα πρέπει να πληρώσει αδρά.

Το μεγάλο «μπαμ», όπως επισημαίνουν στην «Ε» άνθρωποι της κτηματαγοράς, έγινε πριν έξι χρόνια και έκτοτε το ενδιαφέρον δεν έχει σταματήσει για το μικρό νησί με τις δαντελωτές ακτές και τα φωσφοριζέ τιρκουάζ νερά. Άγγλοι κυρίως, αλλά και Γερμανοί, Αμερικανοί και Ιταλοί έχουν στρέψει τα βλέμματά τους, αναζητώντας ένα κομμάτι γης ή μια έτοιμη κατοικία για τη θερινή τους ραστώνη.

Το όνειρο ωστόσο στοιχίζει ακριβά και απευθύνεται σε συγκεκριμένα βαλάντια. Σύμφωνα με μεσίτες, οικόπεδα με θέα στη θάλασσα πωλούνται 120.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ τα παραθαλάσσια «παίζουν» σε άλλα επίπεδα, χωρίς να έχουν στάνταρ τιμή. Σε ό,τι αφορά τις παλιές λίθινες μεζονέτες που έχουν ανακατασκευαστεί, διατίθενται στα 3.000 – 3.500 ευρώ/τ.μ.

«Αν και είναι δυσεύρετα, πουλιούνται όλα. Πάντα υπήρχε για τους Παξούς ζήτηση, όμως το μεγάλο μπάμ, έγινε το 2018 και από τότε ακολουθεί μια συνεχόμενη ανοδική πορεία. Μόνο ξένοι βέβαια ενδιαφέρονται, γιατί τα νούμερα είναι τέτοια, που οι Έλληνες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά για αγοράσουν ένα ακίνητο στο Κάπρι του Ιονίου», ανέφερε στην «Ε» ο μεσίτης Διονύσης Πάγκαλης.

Δεν είναι πολλά

Την εικόνα επιβεβαιώνει και ο Δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος. «Από οικοδόμηση πάμε καλά. Δεν υπάρχουν όμως πολλά οικόπεδα των 10 στρεμμάτων για να χτίσει κανείς και αυτά που χτίζονται είναι εκτός οικισμού. Η τιμή βέβαια εξαρτάται από το σημείο του ακινήτου, αν είναι κοντά στη θάλασσα ή μέσα στον ελαιώνα», ανέφερε ο ίδιος. Όπως είπε, το ενδιαφέρον των αγοραστών εστιάζεται σε όλο το νησί, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα. Οι επενδύσεις αυτές δεν γίνονται για εκμετάλλευση, αλλά για να έχουν ένα δικό τους σπίτι για διακοπές, στο σμαραγδένιο λιλιπούτειο νησί του Ιονίου.

Γεμάτες οι κλίνες για Ιούλιο-Αύγουστο

Κι ενώ η διεθνής ζήτηση για ακίνητα στους Παξούς παραμένει υψηλή, η έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν ήταν «μουδιασμένη». Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παξών, ο Μάιος είχε χαμηλότερες επιδόσεις από την περσινή χρονιά, ενώ και ο Ιούνιος παρουσιάζει πτώση 25% συγκρινόμενος με τα δυο προηγούμενα έτη. Όπως διευκρίνισε ο κ. Βλαχόπουλος, οι πληρότητες αυτή τη στιγμή στα καταλύματα του νησιού κινούνται στο 50%, ωστόσο η εικόνα αυτή αλλάζει το επόμενο δίμηνο, καθώς σχεδόν όλες οι κλίνες έχουν γεμίσει. «Όλος ο κόσμος ωθεί πλέον τις διακοπές του, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ακόμη και εκείνοι που ως συνήθως ταξίδευαν αυτή την εποχή. Οι πληρότητες τους μήνες αυτούς είναι στο 100%. Δεν μπορεί όμως το δίμηνο αυτό να ικανοποιήσει. Δεν υπάρχει μοίρασμα της κίνησης στους μήνες», ανέφερε ο ίδιος.

Όπως είπε, κατά βάση ο τουρισμός του νησιού έχει Βρετανούς επισκέπτες αλλά και Ιταλούς, ενώ έντονη παρουσία υπάρχει ακόμη κι αυτή τη στιγμή από πολλά σκάφη, γεγονός στο οποίο έχουν συμβάλλει οι αναβαθμισμένες νέες εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Γαΐου για την υποστήριξή τους.

Το τριήμερο αυτό βέβαια, λόγω της Αργίας του Αγίου Πνεύματος, η κίνηση αναμένεται αυξημένη στο νησί, κυρίως από Έλληνες επισκέπτες.  Για την καλύτερη μάλιστα εξυπηρέτηση των επιβατών, η ακτοπλοϊκή εταιρεία Kerkyra Lines έβαλε χθες έκτακτο δρομολόγιο (επιβατηγό πλοίο), στη γραμμή Ηγουμενίτσα – Παξοί, ενώ ακόμη ένα θα εκτελεστεί από την ίδια εταιρεία, την Δευτέρα 24 Ιουνίου από Παξούς προς Ηγουμενίτσα.

Επιδοτούμενη γραμμή για Αντίπαξους

Σε ό,τι αφορά την σύνδεση των Παξών με τους Αντίπαξους, πέρα από τη δυνατότητα προσέγγισης με ταχύπλοα σκάφη και με το ανάλογο βέβαια κόστος, λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επιδοτούμενη γραμμή. Το πλοίο χωρητικότητας 60 περίπου ατόμων αναχωρεί από το λιμάνι του Γάη προς το λιμάνι της Αγραπιδιάς στους Αντίπαξους τέσσερις φορές την εβδομάδα. Οι επισκέπτες με αντίτιμο μόλις 2,70 ευρώ μετ’ επιστροφής, μπορούν να κινούνται μεταξύ των δυο αυτών νησιών. Η συγκεκριμένη γραμμή λειτούργησε για πρώτη φορά πέρσι, με την έναρξη της σεζόν. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα από τον Δήμαρχο Παξών, το οποίο έγινε αποδεκτό από την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και εγκρίθηκε και από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.