Πέμπτη 19.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κραυγή αγωνίας για τη «θηλιά» του clawback υψώνουν οι εργαστηριακοί γιατροί της Κέρκυρας

ΤΕΧΝΗΤΟ ΧΡΕΟΣ
14 Μαΐου 2024 / 15:15

Συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη θα έχουν την Πέμπτη εκπρόσωποι των κλινικοεργαστηριακών γιατρών της χώρας για να συζητήσουν τα αιτήματά τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κραυγή αγωνίας για το τεχνητό χρέος που καλούνται να αποπληρώσουν στον ΕΟΠΥΥ και που απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα των διαγνωστικών τους κέντρων ύψωσαν το πρωί της Τρίτης ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί της Κέρκυρας, οι οποίοι και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, κρατώντας κλειστές τις πόρτες των εργαστηρίων τους.

Όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος τους Δημήτρης Καλούδης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, οι εργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω του clawback, δηλαδή της αυτόματης επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ, λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός και ελλειμματικός προϋπολογισμός του και του rebate, δηλαδή της υποχρεωτικής κλιμακωτής έκπτωσης (5%-40%) που παρέχουν στον φορέα βάσει του τζίρου τους, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων παραμένουν εδώ και 12 χρόνια «παγωμένες».

Όπως επισήμανε μάλιστα το άθροισμα των claw back και Rebate μπορεί να φτάσει μηνιαίως και το ποσοστό του 60%, ενώ συγχρόνως τα κόστη για τα αναλώσιμα των εργαστηρίων και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα έχουν ανεβεί μεσοσταθμικά στο 350%.

Θέλοντας μάλιστα να επιδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης επισήμανε ότι εργαστηριακοί γιατροί του νησιού αναβάλουν ακόμη και να βγουν στη σύνταξη παραμένοντας στην εργασία για να  πληρώνουν τα τεχνητά αυτά χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ.

«Δυστυχώς επί μια δεκαετία δεν γνωρίζαμε το clowback και τον τρόπο υπολογισμού του. Ώσπου ήρθε μια ημέρα που μας κάλεσε το κράτος να κάνουμε τον λογαριασμό και βρέθηκε κάθε εργαστήριο στην Ελλάδα να χρωστά ποσά που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Τα πρώτα ραβασάκια για να πληρώσουμε ήρθαν το 2019 όταν και κάναμε την πρώτη μεγάλη μας κινητοποίηση, όταν καταλάβαμε σε τι φαύλο κύκλο έχουμε μπλέξει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλούδης.

Διευκρίνισε δε ότι το ποσό που αντιστοιχεί στην Κέρκυρα ως συμμετοχή ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ βάσει του καθορισμού που έγινε δια υπουργικής απόφασης Βορίδη το 2014, ανά Περιφέρεια και νομό.

«Το μεγάλο σφάλμα που έχει γίνει από τον ΕΟΠΥΥ είναι ότι υπάρχει ένας κλειστός προϋπολογισμός με ανοιχτή συνταγογράφηση. Δηλαδή υπάρχει περιορισμός στα πόσα χρήματα θα διαθέσει ο ΕΟΠΥΥ, δεν υπάρχει όμως κανένας περιορισμός σε αυτούς που συνταγογραφούν τις εξετάσεις. Εμείς είμαστε ο τελευταίος αποδέκτης των παραπεμπτικών και είμαστε υποχρεωμένοι να τα εκτελέσουμε», σημείωσε.

Στον Άδωνι Γεωργιάδη

 

Κύριο αίτημα των εργαστηριακών ιατρών είναι να «κλειδώσει» το clawback στο 5% (στα επίπεδα δηλαδή που κυμαίνεται στις χώρες της ΕΕ για το 2023), με συνυπευθυνότητα του κράτους και προοπτική μηδενισμού του από το 2024.

Επιπλέον ζητούν τη διαγραφή των τεχνητών χρεών που απειλούν τη βιωσιμότητά τους, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων διαγνωστικών πρωτοκόλλων που θα συμβάλουν στον έλεγχο της προκλητής συνταγογράφησης, τον real time έλεγχο που θα αποτρέψει την πλασματική συνταγογράφηση,όπως και τη θέσπιση πλαφόν ανά ασθενή που θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τα συνοδά νοσήματα, προκειμένου να ελεγχθούν οι ασφαλιστικές δαπάνες.

Όλα αυτά αναμένεται να τα συζητήσουν στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη 16/05 εκπρόσωποι των κλινικοεργαστηριακών γιατρών της χώρας με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Αναλόγως των απαντήσεων που θα εισπράξουν θα αποφασίσουν το απόγευμα της Παρασκευής τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών τους, που έχουν ξεκινήσει από τις 8 Μαΐου και τις οποίες συνεχίζουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε. Η εξυπηρέτηση των αναγκαίων μικροβιολογικών εξετάσεων διενεργούνται αυτή τη στιγμή μόνο στα Κέντρα Υγείας του νησιού και στο Νοσοκομείο. Εξαίρεση αποτελούν τα ακτινολογικά τμήματα των ιδιωτικών κέντρων που εξυπηρετούν κανονικά τους ασφαλισμένους.

Στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών του νησιού βρίσκεται ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας, ο οποίος με υπόμνημά του ενημερώνει εκ νέου τους βουλευτές του νησιού και τα κόμματα για τα προβλήματα του κλάδου. Παρέμβαση υπέρ των εργαστηριακών γιατρών με σχετική ανακοίνωση έχει κάνει η ομάδα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, όπως και το κόμμα κεντρικά, ενώ επερώτηση έχει καταθέσει  ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας Δημήτρης Μπιάγκης.

 

ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ