Τετάρτη 19.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πουλημένος: «Απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα του Πάσχα»

Πάσχα
08 Μαΐου 2024 / 13:23
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ικανοποιημένος ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας από τη λειτουργία και την εικόνα του φετινού κερκυραϊκού Πάσχα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Καλή βαθμολογία έβαλε στη λειτουργία της πόλης την Πασχαλινή περίοδο ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος, κάνοντας τον απολογισμό των μέτρων που εφαρμόστηκαν φέτος από τις τοπικές αρχές σε συνεργασία με τους επαγγελματίες. 

Με σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της πόλης της Κέρκυρας και αναβάθμιση της εικόνας της, ζήσαμε φέτος, ντόπιοι και επισκέπτες, τα εορταστικά δρώμενα των ημερών του Πάσχα.

Σε συνέντευξη τύπου ο Στέφανος Πουλημένος ανέφερε: «Η μεταφορά οδηγών και επιβατών από τους τέσσερις χώρους διατιθέμενους χώρους στάθμευσης προς την πόλη και αντίστροφα, έγινε άνετα, με λεωφορεία που διέθεσε ΔΩΡΕΑΝ η Περιφέρεια Ι.Ν. και το Αστικό ΚΤΕΛ, αλλά και 4 μισθωμένα τουρ. λεωφορεία.

Κατά το τριήμερο Μεγ. Πέμπτης, Μεγ. Παρασκευής και Μεγ. Σαββάτου, όπως και κατά την Κυριακή των Βαϊων, τα καταστήματα στους δρόμους απ’ όπου πέρασαν λιτανείες και επιτάφιοι, απέσυραν τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα με αποτέλεσμα την απρόσκοπτη τέλεση των θρησκευτικών δρώμενων.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος διέκοψαν, κατά το εορταστικό τριήμερο, την εμπορική μουσική τους, με αποτέλεσμα να ακούγονται μόνο οι μελωδίες των φιλαρμονικών και χορωδιών μας και να δημιουργείται κλίμα κατάνυξης κατά την εθιμική τάξη αιώνων. Σημειώνεται ότι τα μέτρα για τα τραπεζοκαθίσματα και την μουσική λήφθηκαν σε συνεννόηση της Δημοτικής Αρχής με το Σύλλογο των Επαγγελματιών του χώρου.

Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας με την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και σχοινιών, με την ισχυρή αστυνομική παρουσία αλλά και τη συνδρομή σώματος εθελοντών που παρείχαν πολύτιμες υπηρεσίες. Παρ’ όλα αυτά είχαμε δύο περιστατικά ευτυχώς ελαφρών τραυματισμών κατά την ρίψη των μπότηδων και δύο λιποθυμικά επεισόδια που αντιμετωπίστηκαν από μοτοσυκλετιστή του ΕΚΑΒ, που έσπευσε άμεσα και αποτελεσματικά στα σημεία.

Τέθηκε για πρώτη φορά με απλή παραίνεση και όχι με κανονιστική απόφαση, χρονικό όριο στην ρίψη των μπότηδων για να περιορίσει τους κινδύνους από το ανεξέλεγκτο και απροσδιόριστο που ίσχυε ως πέρσι. Η πρώτη εφαρμογή του μέτρου λειτούργησε σε γενικές γραμμές θετικά, όπως και η παραίνεση να αποφευχθούν τα φαινόμενα εμπορευματοποίησης και ποδοσφαιροποίησης των αναστάσιμων δρώμενων. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί…

Η χωρίς προηγούμενο προσέλευση επισκεπτών στο νησί μας (εγγίζει το +20%) για να ζήσουν μαζί μας τα θρησκευτικά δρώμενα των ημερών, άφησε στον τόπο τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, που η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου διαχειρίστηκε με εντυπωσιακή αμεσότητα και επάρκεια. Η πόλη και η ύπαιθρος ήταν φέτος τόσο καθαρή που αυτό επισημάνθηκε από ντόπιους και επισκέπτες, αλλά και από τους επαγγελματίες.

Οι προσπάθειες για πιο όμορφη και λειτουργική πόλη, ενισχύθηκαν με:
- την επαναφορά του κατάλληλου εορταστικού φωτισμού για την Μεγάλη Εβδομάδα,
- την επανασύνδεση του δημοτικού φωτισμού στον κόμβο του αεροδρομίου που έμενε σκοτεινός για 4 περ. χρόνια αλλά και του οβελίσκου – κολώνας του Ντούγκλα (Sir Howard Duglas).
- Φωτίστηκαν ακόμη πολλές γειτονιές, ιδιαίτερα της παλιάς πόλης της Κέρκυρας.
- Παράλληλα, επισκευάστηκε και αποκαταστάθηκε η λειτουργία του συντριβανιού στην πλατεία Σαρόκο, ενώ επισκευάστηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία χώροι υγιεινής αναγκαίοι για κάθε πόλη, πολύ δε περισσότερο για τη δική μας. Και η προσπάθεια συνεχίζεται…

Το μεγάλο crash test – ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Για όλα αυτά η δημοτική αρχή δέχτηκε πλήθος συγχαρητηρίων μηνυμάτων, ενδεικτικών της ευρεία λαϊκής αναγνώρισης, του κόπου, των προσπαθειών και των αποτελεσμάτων που καταγράψαμε στο μεγάλο crash test των ημερών της κορυφαίας για τον τόπο μας γιορτής του Πάσχα.

Όλα συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του τόπου έχει ανοίξει. Κεφάλαιο που συνιστά κι ένα πρόκριμα για το μέλλον…

Η προσπάθειά μας, ο αγώνας μας αταλάντευτα θα συνεχιστεί, με τόλμη για τα αυτονόητα!»

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή:

Τον Αστυνομικό Διευθυντή, τον Διοικητή της Τροχαίας και το προσωπικό της Αστυνομίας που έκαναν τα πάντα για την καλύτερη εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και γενικότερα των μέτρων ευταξίας.

Το Λιμεναρχείο για την τάξη που εφρόντισε στον χώρο του λιμανιού.
Το προσωπικό του ΕΚΑΒ για την παρουσία του στις θέσεις που είχαν αποφασιστεί και την άμεση ανταπόκρισή του όπου χρειάστηκε.
Τον Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Τρεπεκλή και την Διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ για την δωρεάν διάθεση λεωφορείων.

Tην Διοίκηση του ΟΛΚΕ και του ΕΑΚΚ που διέθεσαν κι εφέτος τους χώρους τους για τη στάθμευση μεγάλου αριθμού λεωφορείων και αυτοκινήτων.
Τους εθελοντές του CMT, που βοήθησαν τη μέγιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων θέσεων ιδιαίτερα στους νέους χώρους στάθμευσης.

Τους εθελοντές μας στους δρόμους της πόλης που προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στην διαχείριση της κίνησης, την τήρηση των κανόνων εθιμικής τάξης και την παροχή οδηγιών και πληροφοριών στους επισκέπτες μας.

Το προσωπικό των υπηρεσιών Καθημερινότητας, Καθαριότητας, της Τεχνικής Υπηρεσίας και των Τμημάτων Τουρισμού, Πολιτισμού και Οικονομικών δραστηριοτήτων που, μαζί με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τα Συμβούλια της Κοινότητας της Πόλης και των χωριών μας, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για μια Κέρκυρα αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της.

Τους επαγγελματίες της Πόλης και σποραδικά της υπαίθρου, για το πνεύμα συνεργασίας, συνεννόησης και ωριμότητας που επέδειξαν κι έκαναν φέτος τη μεγάλη διαφορά.

Τον τελετάρχη μας Φώτη Σκούρτη και τους συνεργάτες του, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την οργάνωση και τον συντονισμό των εορταστικών δρώμενων των ημερών.Και οι μετέχοντες στις Λιτανείες και τους Επιταφίους

Θα ήταν παράληψή μου αν δεν αναφερόμουν στους χιλιάδες συμπολίτες μας στην πόλη και την ύπαιθρο που συμμετείχαν και φέτος σε όλα τα σχήματα που συγκροτούν Λιτανείες και Επιταφίους.

Ειδικότερα:

Αυτούς που σηκώνουν και μεταφέρουν φλάμπουρα, σκόλες, εικόνες, εξαπτέρυγα, τόρτσες κ.α. εκκλησιαστικά …. συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων που κληρονομήσαμε από το Βυζάντιο.
Τις διοικήσεις, τους μαέστρους και τους μουσικούς των Φιλαρμονικών μας που λαμπρύνουν με τη συμμετοχή τους τα δρώμενα των ημερών και διαμορφώνουν με τις μελωδίες τους το μοναδικό κλίμα των τελετών.
Τις διοικήσεις, τους μαέστρους και τους χορωδούς των χορωδιών μας που δίνουν και το δικό τους στίγμα στα τελετουργικά δρώμενα.
Τα Τμήματα Μαθητών, Προσκόπων, Οδηγών κλπ. που συνοδεύουν λιτανείες και επιταφίους και
Τους απλούς πολίτες που μετέχουν με τον τρόπο τους στα εορταστικά δρώμενα των ημερών του Πάσχα και προσδίδουν σε αυτά παλλαϊκό χαρακτήρα.
Και του χρόνου, ακόμη καλύτερα

Ερωτηθείς για το ατύχημα με τον μπότη που έπεσε επάνω σε μια γυναίκα, από δύο αντιδημάρχους, ο Δήμαρχος απάντησε: 

«Εμείς είχαμε λάβει και ανακοινώσει όλα τα μέτρα που επιβάλλεται να πάρουμε ενόψει των εκδηλώσεων αυτών, που έχουν ένα στοιχείο κινδύνου. Προσδιορίσαμε το χρόνο που τελούνται τα δρώμενα αυτά. Το περιστατικό συνέβη 11.03 λεπτά  μετά την καμπάνα του Αγ. Σπυρίδωνα που χτύπησε και προειδοποίησε όλους μας.

Έχω την εκτίμηση και νομίζω ότι αυτό είναι κοινή συνείδηση, ότι σε αυτά τα λίγα λεπτά που γίνεται η ρίψη των μπότηδων πρέπει ο καθένας από εμάς και πολύ περισσότερο οι ντόπιοι κάτοικοι να πάρουν μια συγκεκριμένη και ασφαλή θέση . Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όλοι. Όμως ένα τέτοιο περιστατικό ευτυχώς με ασήμαντες συνέπειες δεν νομίζω ότι πρέπει να ακυρώσει μια τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλους τους συνεργάτες μου για να δικαιολογηθεί η πολύ προχωρημένη άποψη ότι οφείλουν να παραιτηθούν. Είναι υπερβολή στην οποία έχουμε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό. 

Σημείωσε μάλιστα ότι η γυναίκα προειδοποιήθηκε πριν περάσει, αλλά συνέχισε να κινείται την ώρα που είχε αρχίσει το έθιμο.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.