Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εποχή της πληροφορίας στο επίκεντρο Συνεδρίου στην Κέρκυρα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ
26 Απριλίου 2024 / 09:14

Πολλοί και σημαντικοί φορείς, εθνικής και τοπικής εμβέλειας θα λάβουν μέρος με 86 εισηγήσεις πάνω σε επίκαιρες θεματικές, με σκοπό να φωτίσουν πτυχές τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα επιστρέφει δυναμικά μετά από εφτά χρόνια, από την τελευταία διεξαγωγή του, το Συνέδριο που έχει ως επίκεντρο την πληροφορία σε σχέση με άλλους τομείς και έχει τη «σφραγίδα» της Ερευνητικής Ομάδας IHRC του Τμήματος Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας, Μουσειολογίας (ΤΑΒΜ) του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με την πληροφορία όσον αφορά την ιστορία, τη ρύθμιση (δίκαιο και δεοντολογία) και τον πολιτισμό, αποτελούν το επίκεντρο των θεματικών του 3ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις 17 και 18 Μαΐου στην Αναγνωστική Εταιρεία, υπό την αιγίδα του Ροταριανού Ομίλου Κέρκυρας.

Πολλοί και σημαντικοί φορείς, εθνικής και τοπικής εμβέλειας θα λάβουν μέρος με 86 εισηγήσεις πάνω σε επίκαιρες θεματικές, με σκοπό να φωτίσουν πτυχές τους. Μεταξύ αυτών είναι : Ελευθερία Λόγου και Έκφρασης, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Πράξη, Αρχεία και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βιβλιοθήκες και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μουσεία και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λογοτεχνία και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τέχνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ιστορία της Πληροφορίας και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δίκαιο Πληροφορίας-Πολιτιστική Κληρονομιά-Πνευματική Ιδιοκτησία και Varia.

Το Συνέδριο υπό τον τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Εποχή της Πληροφορίας - Σημεία αναφοράς ιστορίας, δικαίου, δεοντολογίας και πολιτισμού» έχει ως κύριο διοργανωτή την Ερευνητική Ομάδα του Ιονίου Πανεπιστημίου IHRC (Information: History, Regulation, Culture) σε συνεργασία με άλλους φορείς του. Ειδικότερα συνδιοργανώνεται από το Εργαστήριο Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΑΒΜ, το Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου με τη συνεργασία των Μουσειακών Συλλογών Ιονίου Πανεπιστημίου, του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας (ΔΣΚ) και της Έδρας UNESCO του ιδρύματος.

«Ψυχή» του Συνεδρίου είναι η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας IHRC του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μαρία Κανελλοπούλου - Μπότη, δικηγόρος και Καθηγήτρια στο ΤΑΒΜ. Η ίδια μάλιστα θα έχει και τον ρόλο της Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

 

Σημαντικές προσωπικότητες

 

Κύριος ομιλητής στη διοργάνωση είναι ο έγκριτος νομικός και δικηγόρος στο Στρασβούργο με ειδικότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα Στέφανος Σταύρος, ο οποίος θα μιλήσει για την ελευθερία έκφρασης στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Παράλληλα το «παρών» θα δώσουν και άλλοι σημαντικοί φορείς εθνικής εμβέλειας, όπως είναι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) που θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρό της έγκριτο νομικό Χρήστο Ράμμο, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ), που θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπρόεδρό της, δημοσιογράφο και πολιτικό αναλυτή Ιωάννη Πολίτη, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) που θα εκπροσωπηθεί από τον Επιστημονικό του Συνεργάτη Μιχάλη Κρητικό, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ)-Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, που θα εκπροσωπηθεί από τον Διευθυντή της ΔΙΣ Συνταγματάρχη Κοσμήτη Δοξάκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) που θα εκπροσωπηθούν από την Προϊσταμένη Αναγνωστηρίου και Αρχειακής Έρευνας των ΓΑΚ Άννα Κουλικούρδη, η Διεθνής Αμνηστία-Τμήμα Ελλάδος από τον Διευθυντή του Χρήστο Δημόπουλο, το ‘Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που θα εκπροσωπηθεί από την Επιστημονική του Συνεργάτιδα Άννα-Μαρία Δεύτου, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Δικτύου που εκπροσωπείται από τη Διευθύντριά του Καθηγήτρια Παρασκευή Φραγκοπούλου, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Βιβλιοθήκη της Βουλής, η Στέγη Ωνάση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ Χανίων, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ) κ.ά.

Επίσης στο Συνέδριο, στο οποίο δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής, λαμβάνουν μέρος ως εισηγητές ή/και πρόεδροι συνεδριών καθηγητές, ερευνητές και διδάσκοντες από όλα τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου που βρίσκονται στην Κέρκυρα και από πολλά άλλα ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

 

Δυο ειδικές συνεδρίες

 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα διεξαχθούν και δυο ειδικές συνεδρίες. Στην πρώτη, υπό την Προεδρία του Σπύρου Ζουμπουλίδη, A' Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων και Κηδεμόνων ΑμεΑ, η ιδρύτρια της ΜΚΟ «Διαβάζω για τους άλλους» Αργυρώ Σπυριδάκη, θα παρουσιάσει το σημαντικό έργο της οργάνωσης των 4.500 εθελοντών αναγνωστών στα σπίτια ατόμων ηλικιωμένων ή/και με προβλήματα όρασης.

Στη δεύτερη ειδική συνεδρία, με προεδρία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρου Αγγελόπουλου, θα παρουσιαστεί το έργο της Ομάδας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του 3ου Λυκείου Κερκύρας, από τις υπεύθυνες καθηγήτριες, τις φιλολόγους  Θεοδώρα Παπαδοπούλου και Μαρία Ανυφαντή και τη μαθηματικό Ευτυχία Κούστα με συμμετοχή μαθητών.

 

Σειρά διεθνών συνεδρίων

 

Η δράση πάντως της Ερευνητικής Ομάδα IHRC είναι πλούσια, καθώς στα χρόνια που μεσολάβησαν έχει συνδιοργανώσει μια σειρά διεθνών συνεδρίων. Τη σειρά International Conference for Information law and ethics (ICIL) (Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Πρετόρια Νότιου Αφρικής, Αμβέρσα και Ρώμη), ενώ έχει συνδιοργανώσει τρία από τα Διεθνή Συνέδρια "Computer Ethics : Philosophical Enquiry (CEPE)", στο Σικάγο ΗΠΑ κ.α.

 

ΦΩΤΟ https://bottis.ihrc.gr/gr/  Η Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας IHRC του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μαρία Κανελλοπούλου - Μπότη, δικηγόρος και Καθηγήτρια στο ΤΑΒΜ