Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: «Στον αέρα οι μαθητικές μεταφορές για τη νέα σχολική περίοδο»

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
18 Απριλίου 2024 / 12:42

Το θέμα τίθεται προς συζήτηση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΛΑ.ΣΥ.). Θέτουμε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως κατεπείγον, το κρίσιμο πρόβλημα των μαθητικών δρομολογίων μετά την τελευταία ΚΥΑ της κυβέρνησης, η οποία με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει σε νέα ταλαιπωρία μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς καθώς επίσης και σε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών. Το θέμα κρίνεται επίσης ως κατεπείγον γιατί απαιτεί άμεσα μέτρα και ενέργειες από την Περιφερειακή Αρχή ώστε να αντιμετωπιστεί η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται πριν να είναι αργά.

Η Κυβέρνηση με την ΚΥΑ αρ. 32239, εξέδωσε στις 5/4/2024, τροποποιεί την προηγούμενη ΚΥΑ (50025/19,92018), ως προς τον τρόπο υπολογισμού του αντίτιμου των Ειδικών μαθητικών Δελτίων. Συγκεκριμένα προβλέπει «Η αξία του ΕΜΔ υπολογίζεται στο ολόκληρο της τι­μής του κανονικού εισιτηρίου της διαδρομής (μονή ή μετ’ επιστροφής) της οποίας κάνει χρήση ο/η μαθητής/τρια.» (με την προηγούμενη ΚΥΑ υπολογίζονταν στο 50%.)

Στην ίδια ΚΥΑ αναφέρεται ότι «.. από τις διατάξεις της παρούσας προκαλείται επιπρόσθετη δαπάνη ύψους 30.000.000,00 ευρώ περίπου ετησίως σε βάρος των προϋπολογισμών των Περιφερειών, η οποία θα αντιμετωπισθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών».

Η υποσημείωση ότι «Η αξία των ΕΜΔ δύναται να υπολογίζεται κάτω από την τιμή του κανονικού εισιτηρίου, εφόσον ο συγκοι­νωνιακός φορέας συναινεί σε αυτό», μόνο εμπαιγμό μπορεί να συνιστά αφού είναι κατανοητό σε όλους ότι τους όρους και τις τιμές θα τις καθορίζει ο συγκοινωνιακός φορέας με κριτήριο το «οικονομικό του συμφέρον» αφού είναι Α.Ε και λειτουργεί με τους επιχειρηματικούς όρους κερδοφορίας.

Με κυνικό τρόπο η κυβέρνηση φροντίζει να έχουν μεγαλύτερα έσοδα οι ΑΕ και οι ιδιώτες ενώ από την άλλη στερεί από την Περιφέρεια πόρους και έργα. Το αποτέλεσμα θα είναι είτε η Περιφέρεια να τροποποιεί τις χιλιομετρικές αποστάσεις είτε να μην εκδώσει ΕΜΔ αλλά να διευρύνει τις γνωστές διαδικασίες των διαγωνισμών με τα αποτελέσματα που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια, με δεκάδες δρομολόγια να βγαίνουν και ξαναβγαίνουν «άγονα» στους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται.

Να θυμίσουμε ότι για την φετινή σχολική χρονιά και λίγο πριν τη λήξη της, 288 μαθητές, ακόμα και μαθητές ειδικής αγωγής, στην Π.Ε Κέρκυρας δεν μετακινούνται με ΜΜΜ, αλλά με ευθύνη των γονιών τους.

Σε κάθε περίπτωση γίνεται φανερό ότι από την απόφαση της Κυβέρνησης που με τόση σπουδή εξέδωσε, ωφελούμενοι θα είναι οι αστικές συγκοινωνίες Α.Ε, οι ιδιοκτήτες πούλμαν, λεωφορείων, ταξί κλπ. Χαμένοι θα είναι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Σημειώνουμε για άλλη μια φορά πως απέναντι στο δικαίωμα για ασφαλή δωρεάν μεταφορά βρίσκεται το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει την τελευταία δεκαετία, το υπάρχον σύστημα δημοσίων συμβάσεων και η παντελής έλλειψη υποδομών μεταφοράς από το ίδιο το κράτος που συνδέει το δικαίωμα μεταφοράς των μαθητών με το αν συμφέρει ή όχι κάθε ιδιώτη να αναλάβει κάποιο δρομολόγιο, ώστε να μην βγαίνουν άγονα τα δρομολόγια.

Λύση με μόνιμα χαρακτηριστικά μπορεί να δοθεί με τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους. Τα χρήματα που έχουν δοθεί ή θα δοθούν για τη μεταφορά μέσω ιδιωτών θα αρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς από και προς το σχολείο, για σχολικές επισκέψεις.

Οι προσπάθειες και η δουλειά των εργαζομένων των υποστελεχωμένων, αρμόδιων υπηρεσιών, που καλούνται εφαρμόζοντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να σχεδιάσουν χιλιάδες δρομολόγια για τη μεταφορά μαθητών σκοντάφτει στις διαθέσεις και τις επιλογές των κάθε είδους ιδιοκτητών πούλμαν, λεωφορείων, ταξί κλπ, για το αν θα διαθέσουν τα μέσα μεταφοράς που έχουν, αν θα συμφωνήσουν στις προσφερόμενες τιμές και δεν θα κρίνουν ασύμφορα τα δρομολόγια, αν δεν παραιτηθούν και δεν αποσύρουν ξαφνικά τα μέσα μεταφοράς που έχουν, αν είναι τουριστική περίοδος ή όχι κλπ.

Βρισκόμαστε ξανά μπροστά στην επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να λύσει ολοκληρωμένα το ζήτημα, που επιλέγει να διαθέτει εκατομμύρια χωρίς αποτέλεσμα, που ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το αφήνει στις ορέξεις των ιδιωτών ιδιοκτητών μέσων μεταφοράς που αντιμετωπίζει τους μαθητές ως πελάτες.

  1. Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να ζητήσει την απόσυρση της συγκεκριμένης ΚΥΑ, αίτημα που μπορεί και πρέπει να είναι ενιαίο από όλες τις Περιφέρειες.
  2. Για άλλη μια φορά τα προβλήματα και τα αδιέξοδα φέρνουν στο προσκήνιο τη μοναδική λύση που πρέπει να δοθεί: Απόκτηση από τις Περιφέρειες ή από άλλο Δημόσιο Φορέα όλου του αναγκαίου στόλου οχημάτων και προσλήψεις οδηγών & συνοδών, ώστε έγκαιρα και ολοκληρωμένα να προγραμματίζονται και να πραγματοποιούνται όλα τα δρομολόγια, που χρειάζονται για την μεταφορά των μαθητών, που εντάσσονται στο «σύστημα» αυτό, χωρίς τον ασφυκτικό χιλιομετρικό περιορισμό, με ταυτόχρονη ένταξη και χρήση του στόλου αυτού σε υπόλοιπες ανάγκες και δράσεις μετακινήσεων (εκδρομές, επισκέψεις σε χώρους Πολιτισμού και Άθλησης, άλλα δρομολόγια κλπ.).

 

Η Παιδεία, η μόρφωση των παιδιών μας, είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γκισγκίνης Νίκος, Μπαλού Αλεξάνδρα, Σοφός Παναγιώτης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ