Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα σκαριά αναπτυξιακός οργανισμός της ΠΙΝ με την επωνυμία «Ιόνια Ανάπτυξη»

Περιφερειακό Συμβούλιο
22 Μαρτίου 2024 / 11:58
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο για την έγκριση της οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας και της σύστασής του

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ με τον διακριτικό τίτλο «Ιόνια Ανάπτυξη» προχωράει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το θέμα εισηγείται σήμερα, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Τρεπεκλής, στην έκτακτη μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη.

Ειδικότερα το Σώμα καλείται να λάβει απόφαση για την έγκριση της οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας για τη Σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΑΟΠΙΝ) και με τον διακριτικό τίτλο «Ιόνια Ανάπτυξη».

Παράλληλα θα συζητηθεί η έγκριση του σχεδίου Καταστατικού του Αναπτυξιακού Οργανισμού, η εγγραφή (και έγκριση) στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ποσού 1 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της στο Μετοχικό κεφάλαιο, όπως και η παροχή εξουσιοδοτήσεων για τις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες (συμβολαιογραφικό έγγραφο, καταχώρηση στο ΓΕΜΗ, έκδοση ΑΦΜ κλπ.).    

Αναπτυξιακός σχεδιασμός

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση του Περιφερειάρχη, μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού δύναται να προωθηθεί ολοκληρωμένα, ευέλικτα και με διαφάνεια ένας ολοκληρωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καθώς και σημαντικές διεθνείς οικονομικές συνεργασίες.

Ειδικότερα, αντικείμενο της εταιρείας θα είναι, μεταξύ άλλων, η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της Περιφέρειας, η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξής της, η μελέτη της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας της Περιφέρειας και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, αποβλέποντας παράλληλα στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, της απασχόλησης, της προσέλκυσης επενδύσεων και της βελτίωσης των υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού τομέα, του σχεδιασμού και της υλοποίησης δράσεων κοινωνικής πολιτικής, καθώς και της ανάπτυξης δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος και της συμμετοχής σε τέσσερα προγράμματα και πάσης φύσεως δράσεων στο πλαίσιο των σκοπών της ή και της εφαρμογής σχετικών πολιτικών σε διαπεριφερειακό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.

Σκοπός

Βασικός σκοπός της θα είναι να λειτουργήσει ως φορέας συλλογής, σύνθεσης και αναδιανομής πληροφοριών, τεχνογνωσίας, πόρων και υπηρεσιών, συμβάλλοντας στη δημιουργία σύγχρονων μηχανισμών και συστημάτων που θα καταλήγουν σε τυποποιημένες και απλοποιημένες μεθόδους και διαδικασίες. Η δραστηριότητα της εταιρείας θα αναπτύσσεται σε πολλαπλούς άξονες, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία.

Ειδικότερα, οι άξονες που προβλέπονται είναι: Τουρισμός/Εξωστρέφεια, Πολιτισμός/ Αθλητισμός/Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα/Επενδύσεις, Περιβάλλον/Ποιότητα Ζωής, Υγεία, Ψηφιακή Εποχή, Μεταφορές, Τεχνική υποστήριξη (ωρίμανση έργων), Άνθρωπος/ Κοινωνική Πολιτική.

Διάρκεια

Η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σε 20 έτη από τη νόμιμη σύστασή της, ενώ μπορεί να παρατείνεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Ως μέτοχοι θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ιονίων Νήσων (ΠΤΑ). Η Περιφέρεια θα καταβάλει τις 900.000 €, ενώ το ΠΤΑ θα εισφέρει 100.000 €, λαμβάνοντας έκαστος το αντίστοιχο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.