Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επίθεση με drones και πυραύλους του Ιράν στο Ισραήλ

ΙΡΑΝ
14 Απριλίου 2024 / 11:48
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα από 300 drones και πυραύλους εξαπέλυσε το Ιράν, στην πρώτη απευθείας επίθεση από το έδαφος του προς το Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Με περισσότερα από τριακόσια drones, αλλά και πυραύλους επιτέθηκε το Ιράν στο Ισραήλ, το βράδυ του Σαββάτου 13/04. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό, 99% των ριφθέντων αναχαιτίστηκαν χωρίς να χτυπήσουν τους στόχους τους.

Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά συνέδραμαν στην αναχαίτιση.

Ο Υπ. Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι η επίθεση προκάλεσε «ελάχιστες ζημιές», όμως πρόσθεσε ότι η «επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη» και η χώρα πρέπει να «παραμείνει σε εγρήγορση».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντ. Χαγκάρι δήλωσε ότι ένας πύραυλος έπληξε μια στρατιωτική βάση προκαλώντας μικρές ζημιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη απευθείας επίθεση από το Ιράν προς το Ισραήλ, ονομαζόμενη «Αληθινή υπόσχεση» από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Μέσω του εκπροσώπου του στον ΟΗΕ δηλώνει ότι η επίθεση «μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη» και ήταν απάντηση στο χτύπημα που σκότωσε Ιρανούς αξιωματούχους στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Συμπλήρωσε πάντως ότι «αν το Ισραήλ κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή».

Στις 18:00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις σε Ιράν- Ισραήλ.

 ΠΗΓΕΣ: BBC, ertnews.gr

ΦΩΤΟ@ertnews.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.