Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αχίλλειο: «Ναι» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του έργου από το νέο ΕΣΠΑ

Αχίλλειο
14 Μαρτίου 2024 / 09:43
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Την υπόθεση τώρα θα πρέπει να «τρέξει» η ΕΤΑΔ αρχικά με το «κλείσιμο» της παλιάς εργολαβίας, και στη συνέχεια με την υποβολή τεχνικού δελτίου μελέτης για να μπορέσει να βγει η απόφαση ένταξης στη νέα προγραμματική περίοδο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το «πράσινο» φως για τη χρηματοδότηση των υπολειπόμενων εργασιών στο Αχίλλειο, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφασή της κοινοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθότι μέχρι σήμερα η διαβεβαίωση ήταν μόνο προφορική.

Σύμφωνα με τη Διαχειριστική Αρχή η συνέχιση της χρηματοδότησης της δεύτερης φάσης, θα γίνει με αφαίρεση τμήματος του έργου που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και αφορά δαπάνη μελέτης που εκπονήθηκε από την ΕΤΑΔ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποχώρηση του εργολάβου από το έργο αποκατάστασης του Αχίλλειου Μουσείου, τον περασμένο Οκτώβριο, για οικονομικούς λόγους, πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δυνατότητα της χρηματοδότησης των υπολειπόμενων εργασιών από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Το έργο ωστόσο επειδή είχε ενταχθεί σε δυο χρηματοδοτικές περιόδους δεν μπορούσε να ενταχθεί σε ακόμα μια, εκτός και αν εγκρίνονταν το αίτημα για αφαίρεση του τμήματος του έργου που χρηματοδοτήθηκε από το 2007 - 2013.

Ο λόγος τώρα στην ΕΤΑΔ

Σύμφωνα με στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, την υπόθεση τώρα θα πρέπει να «τρέξει» η ΕΤΑΔ, που είναι και ο κύριος του έργου. Αρχικά με το «κλείσιμο» της παλιάς εργολαβίας, και στη συνέχεια με την υποβολή τεχνικού δελτίου μελέτης για να μπορέσει να βγει η απόφαση ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ και εν συνεχεία να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου, που θα ολοκληρώσει το έργο, το οποίο κανονικά έπρεπε να παραδοθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Ενήμεροι για την πορεία εξέλιξης του έργου αποκατάστασης του εμβληματικού μνημείου είναι τόσο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ όπως και το Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα στα τέλη του περασμένου μήνα, συνάντηση είχε στην Αθήνα με την νέα διευθύνουσα σύμβουλο της ΕΤΑΔ, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα του Αχιλλείου. Έμφαση δόθηκε από πλευράς Περιφέρειας στη δυνατότητα χρηματοδότησης της β’ φάσης του έργου και από την ΕΤΑΔ,  βάσει του οικονομικού οφέλους που έχει η ίδια από τη λειτουργία του Μουσείου.

Ανοιχτοί μόνο οι κήποι

Αυτή τη στιγμή επισκέψιμοι είναι μόνο οι αυτοκρατορικοί κήποι του Αχιλλείου καθημερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες από τις 8 π.μ. – 4 μ.μ., όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά τα πλήρως αποκατεστημένα μαρμάρινα αγάλματα των κήπων και ειδικά τον «Θνήσκοντα Αχιλλέα» που είναι και το σύμβολο του Αχιλλείου, με μια επιπρόσθετη μοναδική εμπειρία, καθώς θα μπορούν να δουν μετά από δεκαετίες αποκατεστημένο το φονικό βέλος στο εν λόγω μνημειώδες γλυπτό.

Παράλληλα στους κάτω κήπους, μπορούν να θαυμάσουν το επίσης αποκατεστημένο άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα και το Ανάκλιντρο που αναδείχθηκε στο χώρο. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης στο κτίριο του Βαρόνου.

Ιστορικό

Μολονότι το Αχίλλειο είναι στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, η οποία αποκομίζει τα έσοδα από την τεράστια επισκεψιμότητά του, ωστόσο το μνημείο είχε αφεθεί ασυντήρητο και είχε περιέλθει σε τραγική κατάσταση. Χρειάστηκε να δεσμευτούν πόροι του ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων για να προκηρυχθεί εργολαβία αποκατάστασης.

Επί θητείας Θ. Γαλιατσάτου δεσμεύθηκαν πόροι από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μέσω της πρόσκλησης ΙΟΝ 80 του ΕΣΠΑ 2014-2020, τον Ιούλιο του 2019. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 12.950.000 ευρώ τον Απρίλιο του 2020 από τη Ρόδη Κράτσα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την 31/12/2023.

Ωστόσο η εργολαβία για την «Αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του «Αχιλλείου» στην Κέρκυρα (Β’ Φάση)» προχωρούσε με αργούς ρυθμούς και εν τέλει ο εργολάβος αποχώρησε, τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά.
Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση με την ανάδοχο «Σιδηροδρομικά Έργα Α.Τ.Ε.» υπεγράφη στις 23 Μαρτίου 2021 στα 5,8 εκ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ανερχόταν στα 11,5 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), με την ανάδοχο να μειοδοτεί μεταξύ δέκα προσφορών με έκπτωση 49,4%.

Αντικείμενο του έργου

Το αντικείμενο έργου της Β' Φάσης περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του Ανακτόρου του συγκροτήματος, εργασίες στον αύλειο χώρο, εργασίες αποκατάστασης στα κτίρια των Στρατώνων, του Θυρωρείου και του Βαρόνου, συντήρηση σταθερών και κινητών εκθεμάτων, τοιχογραφιών και κονιαμάτων, δημιουργία μουσειακών κατασκευών, σχεδιασμό και παραγωγή πολυμεσικών εφαρμογών, εκθεσιακό φωτισμό, παραγωγή εποπτικού υλικού και εφαρμογή της Μουσειολογικής – Μουσειογραφικής μελέτης της έκθεσης του Ανακτόρου, καθώς και την αποκατάσταση και ανάδειξη της κλίμακας Heine.

Να σημειωθεί ότι το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του Αχιλλείου είχε και μία Α’ Φάση, με πόρους της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 του ΕΣΠΑ και περιλάμβανε μελέτη και εργασίες αποκατάστασης του Θυρωρείου του Αχιλλείου και του Συγκροτήματος, εργασίες συντήρησης καθώς και Μουσειολογική – Μουσειογραφική μελέτη για την έκθεση στο Ανάκτορο.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.