Με ελλείψεις σε προσωπικό ξεκινάει και φέτος η σεζόν
Π. Κατσαρός: Χρονοβόρες οι διαδικασίες για τις βίζες εργασίας των μετακλητών εργαζομένων από τρίτες χώρες
ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε μία από τις βασικές προκλήσεις και για αυτή την χρονιά ανάγεται το ζήτημα εύρεσης προσωπικού στον τουρισμό και στην εστίαση, καθώς και φέτος η σεζόν στο νησί ξεκινάει με σημαντικές ελλείψεις σχεδόν σε όλα τα καίρια πόστα.
Μάγειρες και βοηθοί τους, καμαριέρες, σερβιτόροι, καθαρίστριες, ρεσεψιονίστ, λαντζέρηδες, εργάτες γενικών καθηκόντων αναζητούνται, χωρίς ωστόσο τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Η ανταπόκριση σε αγγελίες και στις πλατφόρμες εύρεσης προσωπικού παραμένει χαμηλή, όπως επισημαίνουν στην «Ε» επαγγελματίες της Κέρκυρας που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Εκτιμούν μάλιστα ότι αναπόφευκτα θα προκύψουν και φέτος αρρυθμίες στις επιχειρήσεις, καθώς θα επηρεαστεί η παροχή υπηρεσιών, κάτι που συνέβη και πέρσι. Ξενοδοχεία δηλαδή έφτασαν στο σημείο να μην λειτουργούν ένα δεύτερο εστιατόριο ή ένα δεύτερο μπαρ, επειδή υπήρχε έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
«Η σεζόν θα ανοίξει με ελλείψεις σε προσωπικό. Είναι δεδομένο. Στα ξενοδοχεία η πρώτη ειδικότητα αιχμής που έχει έλλειψη είναι οι μάγειρες και έπονται οι σερβιτόροι, οι καμαριέρες, οι καθαρίστριες, οι λαντζιέρηδες και οι εργάτες γενικών καθηκόντων.
Αναγκαστικά επιχειρήσεις θα συρρικνώσουν τη λειτουργία υπηρεσιών τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν», τόνισε στην «Ε» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Σπύρος Ρόκας. Όπως εξήγησε, ανασταλτικός παράγοντας για να μπει νέο εργατικό δυναμικό στον τουρισμό είναι η εποχικότητα του επαγγέλματος και η μικρή διάρκεια του επιδόματος ανεργίας, που ανέρχεται μόλις σε τρεις μήνες.
Στο μεταξύ, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των ενοικιαζομένων καταλυμάτων, καθώς ορισμένα αναμένεται να σηκώσουν αυλαία, τέλη Μαρτίου για να υποδεχθούν τους επισκέπτες και την πλειονότητα αυτών να μπαίνει σε λειτουργία από τα μέσα Απριλίου και μετά.
Επιπλέον 70 μετακλήσεις εργαζομένων
Μάλιστα αν και προ ημερών εγκρίθηκαν με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ, επιπλέον 32.517 μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εργοδοτών κυρίως στον αγροτικό τομέα, στις κατασκευές, καθώς και στον τουρισμό – επισιτισμό, ωστόσο και πάλι το πρόβλημα παραμένει.
Ειδικότερα, με την νέα ΚΥΑ που συμπληρώνει αυτήν που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2023, εγκρίνονται για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων επιπλέον 70 θέσεις μετακλητών (45 για πωλητές σε καταστήματα εστίασης και 25 βοηθούς κουζίνας). Υπενθυμίζεται ότι με την ΚΥΑ του 2023 το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για πέρσι και φέτος καθορίστηκε για την Περιφέρειά μας, στις 3.836 θέσεις, εκ των οποίων οι 2.950 αφορούσαν σε εποχική εργασία (κηπουροί, βοηθοί κουζίνας, λαντζέρηδες, καμαριέρας κ.α.)
Ωστόσο, όπως επισήμανε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλής Κατσαρός, οι διαδικασίες για να έρθουν οι εργαζόμενοι αυτοί είναι χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στη σεζόν για εργασία με σημαντική καθυστέρηση κι ενώ οι ανάγκες είναι αυξημένες.
«Η αρμόδια Υπηρεσία για τις βίζες εργασίας αργεί πολύ, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Εμείς καταθέτουμε την αίτησή μας στην Αποκεντρωμένη, αυτή μεταβιβάζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην αρμόδια κάθε φορά Πρεσβεία που ειδοποιεί τον εργαζόμενο και εκκινείται η διαδικασία για τη βίζα εργασίας. Περνάει όμως ένα σημαντικό διάστημα μέχρι να έρθουν για εργασία», ανέφερε ο κ. Κατσαρός.
Στην εστίαση
Εμφανές είναι το πρόβλημα και στην εστίαση και δη στις επιχειρήσεις που λειτουργούν μόνο για τη σεζόν. Μιλώντας στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Βασίλης Βασιλάκης, διευκρίνισε ότι το 70% των εστιατορίων εποχικής λειτουργίας έχει σοβαρό πρόβλημα εύρεσης προσωπικού, εν αντιθέσει με εκείνα που είναι ανοιχτά όλο το χρόνο και έχουν σταθερό προσωπικό, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους.
«Σε όλο το εμπόριο και την εστίαση υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού όχι μόνο σε τουριστικές περιοχές αλλά και στην ενδοχώρα. Δεν βρίσκουν προσωπικό να δουλέψει και αυτό θα επηρεάσει την παροχή υπηρεσιών, καθώς το ωράριο και οι ημέρες λειτουργίας θα περιοριστούν όχι μόνο στην εστίαση αλλά και σε άλλους τουριστικούς κλάδους», δήλωσε ο ίδιος.
Όπως είπε, καθότι η εστίαση είχε κατεβάσει «ρολά» την περίοδο της πανδημίας, πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου αναζήτησαν αλλού εργασιακή διέξοδο, με αποτέλεσμα να προκύψουν ελλείψεις.