Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εξώδικη πρόσκληση του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας στους Ξενοδόχους

Ξενοδοχοϋπάλληλοι
06 Απριλίου 2023 / 14:42

Για την έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την υπογραφή τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Υλοποιώντας την απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης,  το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων απέστειλε σήμερα πρόταση προς την Ένωση Ξενοδόχων  για έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την υπογραφή τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, για τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας.

Η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων προτείνεται η 3η Μαΐου 2023 και ώρα 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

Στην εξώδικη πρόσκληση το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων επισυνάπτει το πλήρες περιεχόμενο της πρότασης προς διαπραγμάτευση.
                                                                                                   
ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΗ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 
 
Του εδρεύοντος στην Κέρκυρα (Σαμάρα 6 ) εργασιακού σωματείου με την επωνυμία              
 «ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ, ΣΑΓΙΑΔΑΣ, ΕΡΕΙΚΟΥΣΑΣ, ΟΘΩΝΩΝ & ΜΑΘΡΑΚΙΟΥ» ΑΦΜ : 099808837
                                                          ΠΡΟΣ 
 
Την εδρεύουσα στην Κέρκυρα  Πρωτοβάθμιας Εργοδοτικής Οργάνωσης με την επωνυμία ‘’ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ‘’
                                         Όπως νόμιμα εκπροσωπείται
 
Εισαγωγή
Κύριοι ,
Για άλλη μία χρονιά συνεχίζεται η ξέφρενη πορεία της τουριστικής "ανάπτυξης" που ξεκίνησε από το 2011 με ραγδαία αύξηση των επισκεπτών και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα.

Η "ανάπτυξη" αυτή της τουριστικής οικονομίας στο νησί μας και αλλού,  δεν είναι για όλους όσους δραστηριοποιούνται στην τουριστική οικονομία.
Ωφελούνται δραματικά  λίγοι , ενώ  την ίδια ώρα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις, βιώνει άθλιες συνθήκες εργασίας με πενιχρές αμοιβές που δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών   κατά τους μήνες εργασίας,  πόσο  μάλλον για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες τους όλο τον χρόνο.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι χιλιάδες νέα παιδιά να μεταναστεύουν αφήνοντας πίσω τους έναν ευλογημένο τόπο,  για να αναζητήσουν την επιβίωση τους σε άλλους προορισμούς.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι παρά την αύξηση των εσόδων στην Κέρκυρα την τελευταία 12ετία, ο πληθυσμός μειώθηκε σύμφωνα με τις μετρήσεις της  Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την τελευταία απογραφή του πληθυσμού.

Οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, η εποχικότητα, η αδυναμία κάλυψης των αναγκών μέσα από την εργασία στη τουριστική οικονομία, έχει ως συνέπεια να αποτρέπει τους νέους και τις νέες του νησιού να εντάξουν στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό τα τουριστικά επαγγέλματα, παρ ότι είναι μία  ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομική δραστηριότητα, η οποία μάλιστα έχει  επιβληθεί ως "μονοκαλλιέργεια’".’

Η συνεπής άρνηση σας να συζητήσετε,  να διαπραγματευτείτε και τελικά να συμφωνήσετε στην διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα καθορίζει στην Κέρκυρα τους όρους εργασίας και αμοιβής, έχει οδηγήσει σε εργασιακές συνθήκες ζούγκλας, στην φτωχοποίηση των εργαζομένων που εργάζονται στον τουρισμό και την πρόκληση σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων στον τόπο μας.
Όλα τα παραπάνω συνδέονται άρρηκτα  με την ξέφρενη πορεία της ανταγωνιστικότητας, που οδηγεί σε συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας  σε λίγα χέρια και εξοντώνει ταυτόχρονα με τους εργαζόμενους, τόσο τους αυτοαπασχολούμενους, όσο και τους μικροεπαγγελματίες.

Κύριοι,
Λάβετε σοβαρά υπ όψιν σας ότι η Κέρκυρα , η οικονομία της και οι άνθρωποι που ζουν εδώ,  δεν είναι περιουσία σας.

Για άλλη μία φορά σας καλούμε να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο νησί.

Εγκαταλείψτε την επιλογή της αδιαλλαξίας και της αλαζονείας.

Οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι καλοί σύμβουλοι σε ένα διαρκώς και ταχέως μεταβαλλόμενο κοινωνικό τοπίο.

Ελάτε να διαπραγματευτούμε  τον καθορισμό κανόνων εργασίας και αμοιβής  που θα οδηγήσουν  σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς αμοιβές, αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τουρισμό και κάλυψη των θέσεων εργασίας με δικαιώματα.