Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μετά την αναστολή πτήσεων λόγω έργων, έκλεισαν και τα εστιατόρια

ΕΣΤΙΑΣΗ
18 Ιανουαρίου 2023 / 09:27

Ακόμη και μέσα στην πόλη ταβέρνες και εστιατόρια έχουν μειώσει κατά δυο με τρεις ημέρες την λειτουργία τους, λόγω του χαμηλού τζίρου και των αυξημένων εξόδων

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ρολά» έχουν κατεβάσει προσωρινά αρκετές επιχειρήσεις της εστίασης στην Κέρκυρα, ελέω αδειών των εργαζομένων, που ως είθισται δίνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αλλά και του αυξημένου ενεργειακού κόστους που καθιστά ασύμφορη την επιλογή να παραμείνουν ανοιχτές μέσα στην «καρδιά» του χειμώνα.
 
Η περίοδος αυτή ενδείκνυται για να ξεκουραστεί το προσωπικό, μετά από μια απαιτητική και καλή σε διάρκεια τουριστική σεζόν, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους επιχειρηματίες να μειώσουν τα έξοδά τους κατά αυτόν τον τρόπο.
 
«Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κάνουν οικονομία και δίνουν άδειες στο προσωπικό τους, ενώ παράλληλα το διάστημα που είναι προσωρινά κλειστές προχωρούν σε ανακαινίσεις για τη νέα σεζόν. Επιπλέον τα κόστη λειτουργίας είναι αυξημένα, ενώ υπάρχουν σημάδια για αυξήσεις 10%-20% στις πρώτες ύλες», τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Βασίλης Βασιλάκης.
 
 
Περιορισμός λειτουργίας
 
Αν και κατά γενική ομολογία η τουριστική σεζόν του 2022 έφερε πολύ καλές εισπράξεις στα ταμεία των επιχειρήσεων εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, καφέ), ωστόσο για αρκετούς επαγγελματίες  που είτε δραστηριοποιούνται σε ακτίνα βολής από την πόλη είτε στις περιφερειακές περιοχές δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Ακόμη όμως και στην πόλη δεν λείπουν περιπτώσεις που ταβέρνες και εστιατόρια έχουν μειώσει κατά δυο με τρεις ημέρες την λειτουργία τους, λόγω του χαμηλού τζίρου και των αυξημένων εξόδων.
 
Η εικόνα αυτή για την τουριστική Κέρκυρα δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς ακολουθεί μετά το φίνις της σεζόν.Ήδη οι εποχικές επιχειρήσεις της εστίασης  στις τουριστικές περιοχές έχουν κλείσει, ανανεώνοντας το ραντεβού με τους πελάτες τους λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα. Όσο για εκείνες που λειτουργούν όλο το χρόνο, η επανεκκίνησή τους αναμένεται να δοθεί τον Φεβρουάριο ενόψει και των Αποκριών.
 
«Όλοι περίμεναν τις γιορτές για να δουλέψουν. Πλέον μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αρκετές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό όλο το χρόνο έκλεισαν για να δοθούν οι άδειες των εργαζομένων.Παράλληλα τα κόστη λειτουργίας βγαίνουν στην επιφάνεια. Υπάρχουν κάποια αποθέματα όμως τα πάντα έχουν αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Διασκέδασης Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας Γιάννης Βλάχος.
 
Ανοιχτά μόνο ΠΣΚ

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή ανοιχτά εστιατόρια υπάρχουν μόνο μέσα στην πόλη, ενώ περιφερειακά λειτουργούν εστιατόρια και ταβέρνες μόνο συγκεκριμένες ημέρες, δηλαδή Παρασκευές, Σάββατα και Κυριακές μεσημέρι.
 
Όσον αφορά επιχειρήσεις εστίασης στη Γαρίτσα, οι περισσότερες είναι κλειστές, λόγω έλλειψης πελατών, όπως διευκρίνισε ο κ. Βασιλάκης.
 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ