Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρεπεκλής: «Η Εκκλησία πρέπει να αγκαλιάζει τους πάντες»

Γιάννης Τρεπεκλής
11 Μαρτίου 2024 / 14:04

Η θέση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για τη στάση της Μητρόπολης Κέρκυρας απέναντι στους βουλευτές που υπερψήφισαν το νόμο για την ισότητα στον γάμο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σχολιάζοντας την απόφαση της Ιερατικής Σύναξης της Μητρόπολης, περί της υπερψήφισης εκ των δύο Βουλευτών Κερκύρας του νομοσχέδιου  για τα ομόφυλα ζευγάρια, τόνισε:

«Σέβομαι απόλυτα τους θεσμούς του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος και της Κοινωνίας μας και καθ’  όλη την παρουσία μου στα κοινά, με την στάση μου και την συμπεριφορά μου, υπερασπίστηκα τον ρόλο τους και την λειτουργία τους. Παράλληλα θεωρώ, ότι η Εκκλησία έχει δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη της για τα ζητήματα που απασχολούν το δημόσιο βίο. 

Εκκλησία και Πολιτεία έχουν, θεσμικά, διακριτούς ρόλους, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα και πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός και ξεκάθαρη αντίληψη για την αποστολή και την λειτουργία του κάθε θεσμού. Οι Βουλευτές, λειτουργούν κατά συνείδηση και προφανώς έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της άποψης τους, με γνώμονα το καλό της Κοινωνίας και το Εθνικό Συμφέρον, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. Δεν προβλέπεται περιορισμός αυτής της ελευθερίας στην έκφραση της βούλησης και της δράσης τους.

Από την πλευρά της η Εκκλησία, στα πλαίσια της ποιμαντικής της ευθύνης, μάς έχει διδάξει, ότι αγκαλιάζει τους πάντες, ακόμα και αυτούς που έχουν διαφορετικές απόψεις ή ακόμα και διαφορετικές δογματικές αντιλήψεις. Και αυτό, πιστεύω ότι πρέπει να επικρατήσει,  για να λειτουργήσουν όλοι οι θεσμοί αρμονικά, επ’ ωφελεία, βέβαια, της κοινωνίας, σε μια περίοδο με πολλές δυσκολίες και προκλήσεις».