Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Πώς ψήφισαν οι βουλευτές του Ιονίου

ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ
16 Φεβρουαρίου 2024 / 10:35
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Καταψήφισε ο Γκίκας, απείχαν οι Ακτύπης και Καββαδάς, ναι από Καππάτο, Μπιάγκη και Αυλωνίτη

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ. Νόμος του κράτους αποτελεί πλέον ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών με την Ελλάδα να γίνεται η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου.

Το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του αστικού κώδικα και άλλες διατάξεις», υπερψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων με 176 ψήφους υπέρ και 76 κατά και με την κυβέρνηση να μετρά πολλά ηχηρά «όχι» από τους γαλάζιους βουλευτές της.

 

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές του Ιονίου

Ειδικότερα, 51 βουλευτές της ΝΔ, το ένα τρίτο δηλαδή, δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο, καθώς 20 καταψήφισαν και 31 επέλεξαν την αποχή. Μεταξύ αυτών και τρεις βουλευτές της γαλάζιας παράταξης στα Ιόνια Νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, στους 20 που καταψήφισαν συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Κερκυραίου Στέφανου Γκίκα, ενώ την αποχή από την ψηφοφορία επέλεξαν τόσο ο Ζακυνθινός βουλευτής Διονύσης Ακτύπης, όσο και ο Λευκαδίτης βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Καββαδάς.

Ο μόνος κυβερνητικός βουλευτής στο Ιόνιο που έδωσε την θετική του ψήφο στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ήταν ο Κεφαλλονίτης Παναγής Καππάτος.

«Ναι» από Μπιάγκη και Αυλωνίτη

Υπέρ του νομοσχεδίου πάντως τάχθηκαν και οι δυο βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Κέρκυρα. Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Δημήτρης Μπιάγκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

H ανάρτηση Γκίκα

Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε το νομοσχέδιο εξήγησε με σημερινή του ανάρτηση ο κ. Γκίκας. Ειδικότερα αναφέρει:

Είχα από την αρχή τοποθετηθεί αρνητικά για το νομοσχέδιο που προβλέπει τον γάμο και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια.
Δεν το έκανα από προκατάληψη, ούτε επειδή έχω οπισθοδρομικές αντιλήψεις.
Όμως, έχω μεγαλώσει μέσα σε μία οικογένεια με παραδοσιακά αξιακά πρότυπα. Υπηρέτησα την Πατρίδα με τις αρχές και τις αξίες του Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού επί 30 χρόνια. Είμαι δε κοντά στην Εκκλησία και πιστεύω ακράδαντα πως η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών δεν επιθυμεί την επιχειρούμενη εξίσωση της παραδοσιακής οικογένειας με Μητέρα, Πατέρα, παιδιά - που αποτελεί ιστορικά, βασικό θεμέλιο της Ελληνικής κοινωνίας και του Έθνους μας - με οποιοδήποτε ομόφυλο σχήμα… Ούτε επιθυμεί την εξάλειψη της μητρότητας.
Θεωρώ ότι τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών καλύπτονται από το Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο θα μπορούσε ισως να διευρυνθεί για να περιλάβει κάποια ζητήματα που σχετίζονται με ήδη υιοθετημένα παιδιά από ομόφυλα ζευγάρια, κ.α.
Για λόγους λοιπόν καθαρά αξιακούς και επειδή η συνειδησή μου αυτό μου επέβαλε, καταψήφισα αυτό το νομοσχέδιο.
Και κάτι ακόμη. Η κίνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να «απελευθερώσει» τους Βουλευτές ώστε να ψηφίσουν κατά συνείδηση, επιβεβαιώνει ότι είναι ένας Ηγέτης με βαθιά δημοκρατική παιδεία που σέβεται πρωτίστως την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.