Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι έδωσε ο Πρωθυπουργός στους αγρότες - «Στα μπλόκα οι αποφάσεις μας» απαντούν

Μπλόκα
13 Φεβρουαρίου 2024 / 15:41

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια - Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

ΑΘΗΝΑ. Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας, θα αποφασίσουμε στα μπλόκα μας, τόνισε το μέλος Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν οι αγρότες με τον πρωθυπουργό.

«Εμείς θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε σήμερα , θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες» υπογράμμισε.

«Αυτη είναι η απόφασή μας και από εκεί και πέρα σε συντονισμό πανελλαδικό και με τις αποφάσεις που θα έχουμε από τις γενικές συνελεύσεις των μπλόκων και των συναδέλφων που βρίσκονται στον δρόμο και αγωνίζονται θα καθορίσουμε τα παραπέρα βήματά μας» τόνισε ο κ. Μαρούδας.

Ένα νέο πακέτο στήριξης, που εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας και απαντά στο αίτημα των αγροτών για μείωση του κόστους της ενέργειας, προτάσσει η κυβέρνηση στον υπό εξέλιξη διάλογο με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου με την Πανελλήνια Επιτροπή μπλόκων ανακοίνωσε:

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.
Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.
Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία, που θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα.

Το πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα έχει ως απαρχή την 1η Απριλίου. Θα μπορούν να το προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Δηλαδή, το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Για τα πρώτα δύο χρόνια, οι τιμές θα είναι σταθερές και διαμορφώνονται ως εξής:

-Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός άμεσα στη Βουλή θα κατατεθεί η διάταξη για την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως θα κατανέμεται το ποσό επιστροφής, αλλά και ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Πηγή: ertnews.gr