Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα πορεία σήμερα από φοιτητές και εκπαιδευτικούς για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
01 Φεβρουαρίου 2024 / 09:07
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Ψυχιατρείο και θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ακόμη ένα ραντεβού στους δρόμους δίνουν σήμερα φοιτητές και εκπαιδευτικοί της Κέρκυρας με σημείο αιχμής το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά διαμαρτυρία που γίνεται, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων με κύριο διακύβευμα την στήριξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου , την διατήρηση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και την απόσυρση του επίμαχου  νομοσχεδίου που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου.

Νέος γύρος γενικών συνελεύσεων

Η συγκέντρωση στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Ψυχιατρείο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.

Ήδη από την αρχή της εβδομάδας ξεκίνησε νέος γύρος γενικών συνελεύσεων στους Φοιτητικούς Συλλόγους των Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου με έδρα την Κέρκυρα για να καθορίσουν την στάση που θα κρατήσουν. Απόφαση στη σημερινή κινητοποίηση έλαβαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, Πληροφορικής, Τεχνών Ήχου και Εικόνας και Μετάφρασης, Διερμηνείας και Ξένων Γλωσσών. 

Εν αντιθέσει πάντως με άλλα ΑΕΙ της χώρας που τελούν υπό κατάληψη για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όλες οι Σχολές και τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου λειτουργούν κανονικά, ενώ η εξεταστική περίοδος βαίνει ομαλά προς την ολοκλήρωσή της.

Στηρίζει η ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Κάλεσμα στη σημερινή κινητοποίηση απευθύνει και αυτή τη φορά η ΕΛΜΕ Κέρκυρας προκηρύσσοντας διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11 π.μ. – 2 μ.μ για το σκοπό αυτό. Σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει ότι με τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα ενισχυθεί ακόμα παραπέρα η επιχειρηματική – κερδοσκοπική λειτουργία των δημόσιων Ιδρυμάτων, θα συμπαρασύρει τα δημόσια πανεπιστήμια στην υποβάθμιση της ποιότητας και των παροχών για να εξοικονομούν χρήματα. 

 «Χρέος μας λοιπόν ως εκπαιδευτικοί, είναι μαζί με τους φοιτητές, τους Πανεπιστημιακούς, τον λαό συνολικά, να ορθώσουμε τείχος και να ματαιώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και των μεγαλοεπιχειρηματιών, να συρρικνώσουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, όπως και τα δικά τους και δικά μας εργασιακά δικαιώματα. Να μην επιτρέψουμε να παραδοθεί η ανώτατη εκπαίδευση στις ορέξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, που θέλουν μισή γνώση, μισά δικαιώματα για τους σημερινούς φοιτητές και αυριανούς εργαζόμενους. Για να μπορούν οι φοιτητές και αυριανοί συνάδελφοι να οργανώνουν ελεύθερα και την πάλη τους για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, χωρίς το εκβιαστικό περιβάλλον που δημιουργούν οι επιχειρηματίες χορηγοί ή και μέτοχοι σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Χωρίς ΜΑΤ και ασφυκτικούς εσωτερικούς κανονισμούς που διασφαλίζουν επιχειρηματικά συμφέροντα», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. 

ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.