Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νεφέλη

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
12 Ιουλίου 2024 / 14:17

... Τυχαίνει να λένε σήμερα και μία φοιτήτρια στο νησί των Φαιάκων.

Νεφέλη στην αρχαιοελληνική μυθολογία λέγανε την πρώτη σύζυγο του βασιλιά Αθάμαντα και την μητέρα του γνωστού διδυμου Φρίξος και Έλλη. Νεφέλη τυχαίνει να λένε σήμερα και μία φοιτήτρια στο νησί των Φαιάκων. Η Νεφέλη, λοιπόν, μπήκε στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίο τον Ιούνιο του 2021. Είναι 20 χρονών και πλέον ζει στη Κέρκυρα. Δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς, όταν το μόνο τμήμα μετάφρασης στην Ελλάδα βρίσκεται στο νησί. Δεν μετανιώνει για την απόφασή της όμως... ίσως μόνο κατά διαστήματα...

Στα διαστήματα αυτά ίσως ενταχθεί και η φετινή σεζόν, αφού η Νεφέλη για να τα βγάλει πέρα στην ακριβή ζωή της Κέρκυρας, χωρίς να ζορίζει τους ήδη ζορισμένους γονείς της, και για να αποκτήσει και κάποια εργασιακή εμπειρία, πιάνει πλέον δουλειά.

Έτσι, η Νεφέλη έχει τώρα τρεις δουλειές. Στη μία κάνει (κατά κάποιο τρόπο) πρακτική στο αντικείμενο που σπουδάζει, στην άλλη δουλεύει σε κρουαζιερόπλοια και στην τρίτη και καλύτερη χορεύει παραδοσιακούς χορούς σε μαγαζιά τα βράδια. Και πάλι δεν βγάζει αρκετά χρήματα για να συντηρείται εξ’ολοκλήρου από μόνη της...

Ένα είναι σίγουρο. Η Νεφέλη συναναστρέφεται με κόσμο. Πολύ κόσμο. Και τρέχει. Πολύ τρέχει. Θα έλεγε κανείς ότι κουράζεται λίγο χωρίς να παίρνει και πολλά για όσα κάνει. Αλλά ας δούμε τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Για να χορέψει η Νεφέλη κάνει τάξιδια, αφού τη μία μέρα μπορεί να χορεύει στο Σιδάρι και την άλλη στα Μωραΐτικα! Επίσης, για να δουλέψει στα κρουαζιερόπλοια η Νεφέλη κάνει όλη μέρα ηλιοθεραπεία στο λιμάνι (άσχετα που κυρίως καίγεται και βλέπει τη θάλασσα μόνο απ’ έξω)! Τέλος, η Νεφέλη κάνει και φοιτητική ζωή, αφού (όταν δεν δουλεύει) βρίσκεται με τους φίλους της (εφόσον δεν δουλεύουν και εκείνοι) και περνάνε χρόνο μαζί.

Η ιστορία της (σύγχρονης) Νεφέλης δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά μάλλον κανόνα για την φοιτητική κοινότητα του νησιού. Οι περισσότεροι φοιτητές που παραμένουν το καλοκαίρι στο νησί (όσοι, δηλαδή, δεν έχουν ξεσπιτωθεί γιατί τα σπίτια που νοικιάζουν γίνονται Airbnb)  αναγκάζονται να δουλεύουν αρκετές ώρες, συχνά για χαμηλό(τατο) αντίτιμο, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην σημερινή απαιτητική από κάθε απόψη ζωή και να ενταχθούν σιγά σιγά στην ακόμα απαιτητικότερη αγορά εργασίας.

Ευτυχώς που η Νεφέλη, και κάθε Νεφέλη, έχει καλή παρέα ή κάποιο τρόπο διαφυγής, και ευτυχώς που η Κέρκυρα είναι όμορφη το καλοκαίρι (αν εξαιρέσει κανείς του τουρίστες όταν ξεφεύγουν), οπότε η ζωή κυλάει ωραία και ας τη χώρισε ο Αθάμαντας για την Ινώ!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΟΓΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ