Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού για το Εργοστάσιο Δεσύλλα

Εργοστάσιο Δεσύλλα
30 Ιανουαρίου 2024 / 12:13

Το θέμα φέρνει ξανά στο δημοτικό συμβούλιο ο Γιώργος Καρύδης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αρνητική ήταν η απάντηση που έστειλε το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, που πρότεινε απαλλοτρίωση από το Δημόσιο. Στην επιστολή περιγράφονται αναλυτικά τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών, ωστόσο η Υπουργός απαντά ότι δεν μπορεί να καλύψει το κόστος της απαλλοτρίωσης.

Η επιστολή

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Το πρώην εργοστάσιο Δεσύλλα είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο καθώς αποτελεί μοναδικό συγκρότημα ολοκληρωμένης βιομηχανικής εγκατάστασης στην Κέρκυρα. Το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το μνημείο έκτασης 36 736,81 τ.μ. εμπίπτει εντός του κηρυγμένου ενιαίου αρχαιολογικού χώρου της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας και της Παλαιόπολης και στη ζώνη προστασίας της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας εγγεγραμμένου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σε απόσταση 250 μ. στα νοτιοδυτικά του εργοστασίου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού της Αρτέμιδος, η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς.

Η Εφορεία Κέρκυρας διενέργησε ανασκαφική έρευνα στο οικόπεδο στο οποίο χωροθετείται το εργοστάσιο κατά τα έτη 2006 - 2008 και 2011 - 2012 έκτασης 3,5 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την Εφορεία, έχουν αποκαλυφθεί τμήματα του τείίχους και πύργος της οχύρωσης της αρχαίας πόλης που χρονολογούνται από τα αρχαϊκά έως τα ελληνιστικά χρόνια, ισχυρός αγωγός, ιερός περιβολος, η κατασκευή του οποίου ανάγεται στον 6ο αιώνα π.Χ. και τμήματα από δημόσια κτίρια καθώς και ψηφιδωτό δάπεδο της πρωτοβυζαντινής περιόδου (4ος - 7ος αιώνας)

Δεδομένου ότι οι ο εν λόγω χώρος είναι όμορος με τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης, οι αποκαλυφθείσες αρχαιότητες σχετίζονται άμεσα με τα ορατά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και κυρίως με τα παρακείμενα τμήματα των ιερών και του λιμανιού του Αλκινόου και ιδιαίτερα σημαντικές για την τοπογραφία της αρχαίας και βυζαντινής πόλης της Κέρκυρας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ως υπουργείο ευθύνης για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα, θα υποστηρίξει τον Δήμο Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στην πρωτοβουλία του να περιέλθει το ακίνητο στην ιδιοκτησία του δημοσίου, δηλώνοντας όμως ότι δεν έχει τη δυνατότητα κάλυψης του κόστους της απαλλοτρίωσης.

Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη

Ερώτηση Καρύδη στο Δημ. Συμβούλιο

Ως γνωστόν στις 21 Φεβρουαρίου 2024 θα διενεργηθεί ο επαναληπτικός ηλεκτρονικός πλειστηριασμός του πρώην  βιομηχανικού συγκροτήματος-εργοστασίου «Δεσύλλα». Η τιμή εκκίνησης όπως και την προηγούμενη φορά έχει οριστεί στα  8.237.000 ευρώ με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς ως προς χρέη των ιδιοκτητών, ύψους 500.000 ευρώ.

Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 36.736 τ.μ. στην οποία  περιλαμβάνονται 6 διατηρητέα κτίρια συνολικής έκτασης 4.695 τ.μ.. Η  έκταση, η οποία δύναται να αξιοποιηθεί είναι 16.000 τ. μ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στην 28η συνεδρίασή του στις 13 Νοεμβρίου 2023 έκρινε-όπως επεσήμανε και ο δημοτικός σύμβουλος της Παράταξής μας- ότι το συγκεκριμένο ακίνητο  βρίσκεται σε κεντρική και πλήρως αξιοποιήσιμη θέση της πόλης της Κέρκυρας, στην οποία ο Δήμος μπορεί να κατασκευάσει χώρους  στάθμευσης, χώρους αναψυχής των δημοτών και των επισκεπτών αλλά και κτίσματα προς ενοικίαση από τα οποία θα αποκομίσει έσοδα προς όφελος του Δήμου. Ταυτόχρονα μπορεί να το προβάλλει και ως ένα ελκυστικό χώρο ιστορικό και πολιτιστικό.

Έτσι το Δ.Σ.  έλαβε την υπ΄αρίθμ. 28 – 378 /13-11-2023 Απόφασή του με την οποία αποφασίστηκε :

α) Η συμμετοχή του Δήμου στην επερχόμενη 2η διαδικασία πλειστηριασμού του ακινήτου «Εργοστάσιο Δεσύλλα» από την Τράπεζα Πειραιώς, διότι αποτελεί ένα ακίνητο το οποίο αφενός βρίσκεται σε αξιόλογη και σημαντική θέση στην πόλη της Κέρκυρας στη Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων και αφετέρου ο Δήμος θα μπορέσει να το προβάλλει ως ένα χώρο ιστορικό και πολιτιστικό και να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο και

β) για την υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε το ακίνητο να περιέλθει στο  Δημόσιο.

Μάλιστα στην συνεδρίαση τονίστηκε ότι ο Δήμος πρέπει άμεσα να μεριμνήσει για την εξεύρεση του ποσού των 8.237.000 ευρώ και να κινήσει τη νομική διαδικασία ώστε να συμμετάσχει στη διαδικασία του εν εξελίξει πλειστηριασμού προκειμένου να καταστεί κύριος του εν λόγω ακινήτου.

Όσον αφορά τη λήψη του τραπεζικού δανείου αυτή θεωρούμε πως  είναι καθόλα εφικτή λόγω της οικονομικής φερεγγυότητας που έχει ο Δήμος, ως κύριος δεκάδων ακινήτων μεγάλης οικονομικής αξίας.

 

Με δεδομένο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ενδιαφέρεται το ακίνητο να περιέλθει στο Δημόσιο, ο δε χρόνος πιέζει προς υλοποίηση της παραπάνω απόφασης του Δ.Σ.

ΣΑΣ ΖΗΤΩ

Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30 Ιανουαρίου 2024 , να μας ενημερώσετε προφορικώς και εγγράφως για τα εξής:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα η δημοτική αρχή ώστε να εξευρεθεί το ποσό των 8.237.000 ευρώ για τη συμμετοχή του Δήμου στον εν εξελίξει πλειστηριασμό, ώστε να πλειοδοτήσει και να καταστεί κύριος του ακινήτου του ‘’Εργοστασίου Δεσύλλα’’;  Και.
  2.  Έχει δοθεί η εντολή στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου να προβεί άμεσα στις δέουσες νομικές ενέργειες για  τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό;

          Κέρκυρα 29 Ιανουαρίου  2024

                                                                            ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ