Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κόντρα Περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή με την ΕΤΑΔ

Αχίλλειο
28 Ιανουαρίου 2024 / 13:58
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

«Σύντομα θα δώσουμε την απάντησή μας, διότι στη χρηματοδότηση του Αχιλλείου η Περιφέρεια δεν θα εμπλακεί, εάν δεν λύσουμε ταυτόχρονα άλλα προβλήματα»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μέτωπο έχει ανοίξει μεταξύ του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και της ΕΤΑΔ, που αξιοποιεί πλήθος τουριστικών υποδομών, των οποίων την ανάπλαση, επισκευή ή αναστύλωση αναλαμβάνει η ΠΙΝ. Με αφορμή τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ολοκλήρωση του τουριστικού καταφυγίου Σπηλιάς, ο Περιφερειάρχης επεκτάθηκε στην παγωμένη εργολαβία του Αχιλλείου.

«Εκτιμώ ότι στον σχεδιασμό μας πρέπει να προβλέπεται σοβαρή οικονομική συμμετοχή των Οργανισμών, όταν εκμεταλλεύται τα έσοδα από τα έργα που κάνει η η Περιφέρεια. Η ΕΤΑΔ στο Αχίλλειο δεν μπορεί να βάζει την «ψιλούρα», όταν η Περιφέρεια βάζει όλα τα λεφτά και μετά η ΕΤΑΔ εισπράττει από εμάς 3,5 εκατομ. ευρώ.

Η ΕΤΑΔ κάνει πείσματα

«Εγώ πάντως το ξεκαθάρισα, ότι όταν έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να κάνουμε την νέα νέα ένταξη σε χρηματοδότηση για το έργο-γέφυρα, θα σκεφτούμε πολύ αν θα συμμετέχουμε στη χρηματοδότηση.

Πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση από την ΕΤΑΔ, η οποία παραλαμβάνει από εμάς ένα έργο μεγάλης ανταποδοτικότητας, ωστόσο, όπου εμπλέκεται σε έργα δημιουργεί προβλήματα στους Δήμους και στην Περιφέρεια.

Αντίστοιχη περίπτωση είναι και οι Βολίμες στη Ζάκυνθο, στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, όπου υπήρξε μια μεγάλη εμπλοκή για την εγκατάσταση του εργολάβου σε ένα έργο με προϋπολογισμό 8,5 εκατομ.

Το αποτέλεσμα είναι να μην ξεκινάει το έργο, ενώ η ΕΤΑΔ κάνει «πείσματα» και η νέα διευθύνουσα Σύμβουλος δεν θέλει να μας συναντήσει.

Πάντως κι εμείς πήραμε τα μέτρα μας. Να ξέρετε ότι σύντομα θα δώσουμε την απάντησή μας, διότι στη χρηματοδότηση του Αχιλλείου η Περιφέρεια δεν θα εμπλακεί, εάν δεν λύσουμε ταυτόχρονα και άλλα προβλήματα σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση και με τους οργανισμούς της».

Συμφώνησε ο Γαλιατσάτος

Με αυτή τη γραμμή συμφώνησε και ο Θ. Γαλιατσάτος, Περιφερειάρχης την περίοδο 2015 - 1019, κατά τη θητεία του οποίου είχε ενταχθεί συο ΕΣΠΑ το έργο της αναστύλωσης του Αχιλλείου. «Τότε μάλιστα η ΕΤΑΔ αρνήθηκε να συμμετέχει στη χρηματοδότηση για το Αχίλλειο, που τους δίνει τόσα έσοδα διαχρονικά» επεσήμανε «και έτσι φθάσαμε στο σημείο ή να το χρηματοδοτήσουμε ή να το αφήσουμε να διαλυθεί. Τώρα οι συνθήκες άλλαξαν, εάν η ΕΤΑΔ θέλει χρηματοδότηση, πρέπει να μας λύσει ταυτόχρονα και το άλλο πρόβλημα» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ.  

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.