Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από τον Άννα στον Καϊάφα το έργο ύδρευσης της Κέρκυρας

Υδρευση
22 Δεκεμβρίου 2023 / 09:42
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Τα έργα ΣΔΙΤ μεταφέρθηκαν στο υπ. Περιβάλλοντος, ωστόσο η Ύδρευση της Κέρκυρας έχει παραμείνει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

ΑΘΗΝΑ. Οι πρόσφατες αλλαγές στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, απότοκες των εθνικών εκλογών του Ιουνίου, έχουν ως αποτέλεσμα προσωρινή στασιμότητα στο Διαγωνισμό για την ανάδειξη του Αναδόχου που θα υλοποιήσει το Έργο Ύδρευσης της Κέρκυρας.

Ο Διαγωνισμός, του οποίου η Α΄ Φάση έχει ολοκληρωθεί, προκρίνοντας τρία σχήματα που είχαν καταθέσει προσφορές για το στάδιο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου το οποίο θα οδηγήσει και στην υπογραφή της οριστικής σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία σχήματα που πέρασαν στη Β΄ Φάση είναι τα εξής:


1. Ένωση Προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Τ.Ε. Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης
2. ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε.
3. «Ένωση προσώπων Μυτιληναίος Α.Ε. -Intrakat - Μεσόγειος Α.Ε.

Όμως, παρά τη ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης, η διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Αλλαγές στο Υπουργείο

Τα έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) έχουν μεταφερθεί στην πλειονότητά τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο το Έργο Ύδρευσης της Κέρκυρας έχει παραμείνει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Παράλληλα, η διεύθυνση που είχε αναλάβει το έργο μεταφέρθηκε στο Υπ. Περιβάλλοντος κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της αναθέτουσας αρχής και την καθυστέρηση στην συνέχιση του διαγωνισμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, οι συμβάσεις ορισμένων συμβούλων (τεχνικού, χρηματοοικονομικού και νομικού) που θα έπρεπε να μεταφερθούν από το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία, δεν έχουν μεταφερθεί ακόμη, ενώ κάτι τέτοιο ζητήθηκε πριν από τουλάχιστον ένα μήνα προ της διοικητικής μεταφοράς.

Προς το παρόν αναμένεται να υπογραφεί απόφαση από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας που να μεταφέρει τις συμβάσεις των συμβούλων, αλλά και απόφαση του υπουργού Υποδομών, που να ορίζει ότι νέα Αναθέτουσα Αρχή θα είναι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών ώστε να δημοσιευτεί η πράξη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πάντως, στο Υπουργείο Υποδομών είναι καθησυχαστικοί, θεωρώντας τις συγκεκριμένες καθυστερήσεις απλώς διαδικαστικά προβλήματα, τα οποία αναμένεται να λυθούν ίσως και μέσα στο Φεβρουάριο του 2024 και ο διαγωνισμός πρόκειται να συνεχιστεί κανονικά.

Στο στάδιο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου

Με την αντιμετώπιση των προαναφερμένων διαδικαστικών κωλυμάτων και την επανέναρξη της διαδικασίας, στα τρία σχήματα που συμμετέχουν στη Β΄ Φάση θα δοθούν οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί και θα ξεκινήσει ο διάλογος που θα περιλαμβάνει τον σχολιασμό των υφιστάμενων λύσεων, τους προϋπολογισμούς των έργων, το σχεδιασμό κ.ου.κ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.