Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εισηγητής του νομοσχεδίου Αναδιάρθρωσης της Πολιτικής Προστασίας ο Στ. Γκίκας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
08 Δεκεμβρίου 2023 / 16:25
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη έμφαση που δίνει το νομοσχέδιο στην πρόληψη του κινδύνου, στην επιστημονική τεκμηρίωση, στην αποτελεσματική συνεργασία και λειτουργία όλων των Φορέων"

ΑΘΗΝΑ. Ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στ. Γκίκας ήταν ο εισηγητής του νομοσχεδίου του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών». Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου που δημοσίευσε αναφορικά με την εισήγησή του:

«Ο κ. Γκίκας ξεκίνησε την Ομιλία του τονίζοντας πως το Σχέδιο Νόμου έχει βαρύνουσα σημασία, διότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και απειλεί τη ζωή μας και την περιουσία μας. Συνέχισε λέγοντας πως καλούμαστε ως χώρα και ως κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσουμε την εθνική μας στρατηγική, με στόχο την προσαρμογή στις νέες συνθήκες και ανάγκες.

Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη έμφαση που δίνει το νομοσχέδιο στην πρόληψη του κινδύνου, στην επιστημονική τεκμηρίωση, στην αποτελεσματική συνεργασία και λειτουργία όλων των Φορέων, εμπλουτίζοντας τον ήδη υπάρχοντα Εθνικό Μηχανισμό, με τις δυνατότητες και τα εργαλεία  που θα προστατεύσουν αποτελεσματικότερα την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών.

Ειδικότερα, στα μέτρα πρόληψης, ανέφερε την έκδοση έγκαιρων και αποτελεσματικών προειδοποιήσεων σε περίπτωση επαπειλούμενων καταστροφών, ανάλογων προς την έκταση των αναμενόμενων φυσικών καταστροφών, η κοινοποίηση των οποίων θα γίνεται μέσω του 112, την σύσταση πενταμελούς Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, με αρμοδιότητα τη διατύπωση γνώμης για την Διαβάθμιση της Κατάστασης Ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και τη σύγκληση Διυπουργικής Επιτροπής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Συνέχισε λέγοντας πως σε αυτήν την προσπάθεια συντονισμού, προστίθενται δύο σημαντικές υπηρεσίες, το Αστεροσκοπείο Αθηνών και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι οποίες μεταφέρονται στην εποπτεία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Τούτο γίνεται για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στους επαπειλούμενους κινδύνους και όχι για να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις υπηρεσίες ή τα δικαιώματά τους.

O κ. Γκίκας μίλησε και για τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων εκ μέρους του Υπουργείου στους ΟΤΑ, ως προς την τήρηση των προληπτικών μέτρων που αφορούν στην αντιπυρική προστασία, στους καθαρισμούς ποταμών και ρεμάτων και στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Είπε επίσης πως σε αυτήν την προσπάθεια η Κυβέρνηση χρειάζεται τη συνεργασία των ίδιων των πολιτών με την τήρηση της υποχρέωσης για καθαρισμό των υπαίθριων ιδιοκτησιών, καθώς υπάρχουν πολίτες που ακόμα αμελούν ή αποφεύγουν να καθαρίζουν τις  ιδιοκτησίες τους. Προκειμένου λοιπόν το Υπουργείο να ελέγχει αυτό το σημαντικό ζήτημα, ο κ. Γκίκας ανέφερε πως θεσμοθετείται η σύσταση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών, ενώ παράλληλα ρυθμίζεται η υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικής δήλωσης των πολιτών.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Γκίκας στην Τροπολογία με την οποία δημιουργούνται 10 επιπλέον Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) φθάνοντας τις 16 στη Χώρα, με αντίστοιχη αύξηση των οργανικών θέσεων και πρόσληψη 700 Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων και τόνισε πως μεταξύ αυτών, η 15η Μονάδα θα έχει έδρα την Κέρκυρα. Ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία, επισημαίνοντας την κρισιμότητα αυτής της νέας Δομής στο νησί, το οποίο φέτος επλήγη σοβαρά από πυρκαγιές.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που θα έχουν εφεξής οι Αυτοτελείς Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας Περιφερειών Δήμων, να τηρούν μητρώο με τα διαθέσιμα μηχανήματα έργου και των χειριστών τους, τα οποία, σε περίπτωση άμεσου κινδύνου «red code» δύνανται να επιταχθούν με απόφαση του Υπουργείου, μέσω της εφαρμογής του «112».

Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ο κ. Γκίκας, δίνεται η δυνατότητα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να επιτάσσει χερσαία, πλωτά και εναέρια μέσα για την διάσωση πολιτών, ή να μισθώνει τουριστικά καταλύματα για την φιλοξενία πληττόμενων πολιτών, ή κτήρια, αποθήκες, χώρους, κ.α., για ανάγκες Πολιτικής Προστασίας, με σύντομες διαδικασίες.

Τέλος, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε σε μια νέα σημαντική μεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που είναι η προσθήκη των αεροδιακομιδών στον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, σύμφωνα με την οποία, προβλέπεται η μεταφορά με εναέρια μέσα, περιπτώσεων βαριά ασθενών, τραυματιών και προσώπων που χρήζουν άμεσης βοήθειας, από τον τόπο του συμβάντος σε κατάλληλο υγειονομικό σχηματισμό και πρόσθεσε πως ενισχύεται σημαντικά ο ρόλος του ΕΚΑΒ και το αίσθημα ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών.

Κλείνοντας, είπε πως δεν είναι ένα Σχέδιο Νόμου που χωρά κομματικές αντιπαραθέσεις, πως πρόκειται για την Πολιτική Προστασία της Χώρας μας την εποχή της Κλιματικής Κρίσης και κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να το υπερψηφίσουν.»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.