Τρίτη 16.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στους δρόμους οι Κερκυραίοι αγρότες, για την ακρίβεια και την υγεία

ΑΓΡΟΤΕΣ
31 Ιανουαρίου 2023 / 12:15

Ζητούν άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος και στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί αγρότες της Κέρκυρας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας (ΟΑΣΚ).

Η κινητοποίηση, που υποστηρίχθηκε και από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στην περιοχή του αεροδρομίου, συνεχίστηκε με οχήματα στο κέντρο της πόλης με την μοτοπορεία να καταλήγει στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την ακρίβεια και την καταλήστευση του εισοδήματός τους, όπως υποστηρίζουν αλλά και για τα προβλήματα στο νοσοκομείο ζητώντας άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος και της υγείας


Ειδικότερα η ανακοίνωση της ΟΑΣΚ αναφέρει:

Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που υλοποιεί η κυβέρνηση, για λογαριασμό των μεγαλεμπόρων, των τραπεζιτών και γενικά του κεφαλαίου, έχει σαν αποτέλεσμα την απαξίωση της παραγωγής. Για τους ελαιοπαραγωγούς της Κέρκυρας επεφύλαξαν πολιτικές όπως η κατάργηση ουσιαστικά της δακοκτονίας με αποτέλεσμα μία σχετικά καλή σοδειά το Δεκέμβρη να έχει ήδη τελειώσει. Ενώ ο καρπός χάθηκε, ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει καμιά από τις ασθένειες της ελιάς, γι’ αυτό χρειάζεται αλλαγή του κανονισμού του.

Το κόστος της πανάκριβης τιμής του ρεύματος, οι ελαιοτριβείς το μετέφεραν στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα το κόστος άλεσης να φτάνει 1 € το κιλό.
Η αγροτική οδοποιία είναι κατεστραμμένη, με ευθύνες και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Με την εφαρμογή του νέου χωροταξικού, τα εκτός σχεδίου κτήματα, μικρότερα των 4 στρεμμάτων δεν είναι πλέον οικοδομήσιμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αξιοποιηθούν και να μειώνεται δραματικά η αξία τους.

Όπως όλοι οι Κερκυραίοι εργαζόμενοι, και οι αγρότες αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας στο νησί, την πλήρη εγκατάλειψη και την μεγάλη έλλειψη προσωπικού, που δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία και επιβεβαιώνει το γεγονός ότι όποιος δεν έχει λεφτά αφήνεται στην τύχη του, να πεθάνει.

Η ΟΑΣΚ για μια ακόμη φορά τονίζει την ανάγκη της αγωνιστικής αντιμετώπισης για την ανατροπή των πολιτικών που ξεκληρίζουν και τους Κερκυραίους ελαιοπαραγωγούς. Ανταποκρινόμενοι στο Πανελλαδικό Αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΕΜ (Πανελλήνια Επιτροπή των Μπλόκων), οργανώνουμε συλλαλητήρια με αγροτικά αυτοκίνητα την 31/01/2023 11:00 π.μ ξεκινάμε από το Αεροδρόμιο και με πορεία θα καταλήξουμε στο Νοσοκομείο.
 
Απαιτούμε:
* Μείωση του κόστους παραγωγής
* Μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του χρηματιστήριου ενέργειας
* Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια
* Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής
* Στελέχωση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας