Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κ. Παυλίδης: «Δεν θα κάνουμε μονομερείς υποχωρήσεις, χωρίς να ξέρουμε τις παραχωρήσεις της άλλης πλευράς»

Κώστας Παυλίδης
09 Φεβρουαρίου 2017 / 12:21

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η χώρα μας βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη από τη μια του παραλογισμού του ΔΝΤ, που εκτιμά μεν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο ενώ την ίδια ώρα εφαρμόζει μέτρα σκληρής λιτότητας,

και από την άλλη της επίμονης άρνησης της Γερμανίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στον ESM, υπογράμμισε ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (7/2) στον θεματικό τηλεοπτικό σταθμό για την οικονομία SBC. Σημείωσε, επιπλέον, ότι «οι προκαταβολικές δηλώσεις είναι αρκετά επικίνδυνες, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ αναφέρει ξεκάθαρα ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο».

Ο Κ. Παυλίδης ανέφερε ότι το ΔΝΤ έθεσε ζητήματα που καλείται να λάβει υπόψη της η Ε.Ε., όπως ότι τα πλεονάσματα θα πρέπει να βρεθούν στο 1%-1,5% τα επόμενα χρόνια, ότι η προθεσμία λήξης χάριτος θα πρέπει να φτάσει στο 2040 και ότι το δανειακό πεδίο λήγει για τη χώρα μας το 2070.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι δεν αποτελεί έκπληξη ο διφορούμενος λόγος που χρησιμοποίησε σκοπίμως το ΔΝΤ στην έκθεσή του, ενώ υπογράμμισε τη σημασία συμμετοχής τού Ταμείου στο πρόγραμμα «ως σύμβουλος στη διαχείριση του χρέους, έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία, παρά σαν δεσμοφύλακας τήρησης των μέτρων», καθώς «ζητήματα δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί κάλλιστα να τα διαχειριστεί η Ε.Ε. με τους θεσμούς της».

Η χώρα μας καλείται, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, να βρει τρόπους ενός έντιμου συμβιβασμού προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς, ωστόσο «ο συμβιβασμός αυτός θα πρέπει να είναι κοινωνικά βιώσιμος και πολιτικά ανεκτός». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί προληπτική μείωση των συντάξεων.

Ο βουλευτής Κερκύρας εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα μας μπορεί υπό όρους να συζητήσει την εφαρμογή προληπτικών μέτρων γα το 2019, αν δεν πιάσει τους στόχους για το αφορολόγητο, συζητώντας όμως με τους θεσμούς την περιγραφή των μέτρων και όχι για προνομοθέτησή τους που δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας. «Μονομερείς υποχωρήσεις από εμάς, χωρίς να ξέρουμε το πλαίσιο των παραχωρήσεων από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», ξεκαθάρισε.