Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δρυ: "Στεκόμαστε απέναντι στο Αιολικό Πάρκο στα Διαπόντια"

ΔΡΥ
06 Δεκεμβρίου 2023 / 17:32

"Η κατασκευή αιολικού πάρκου στο συγκεκριμένο σημείο πρόκειται για μια επένδυση όπου μόνος στόχος είναι το κέρδος ΜΙΑΣ εταιρείας και όχι η ελάφρυνση πολλών."

ΚΕΡΚΥΡΑ (Μαρία Δρυ). Οι υποσχέσεις του 2010 για οικονομικότερο ρεύμα μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν πραγματοποιήθηκαν. Το 2022 μάλιστα είδαμε την τιμή του ρεύματος να εκτοξεύεται με αυξήσεις μεγαλύτερες από 400%, ενώ η Ελλάδα είναι στις 5 πρώτες χώρες με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ποσοστό μεγαλύτερο από 50%. Ωστόσο η τιμή του ρεύματος είναι παράλογα ακριβή και δυσανάλογη με το εισόδημα των Ελλήνων.

Αυτό προκύπτει από την παραχώρηση σε ένα ολιγοπώλιο συγκεκριμένων εταιριών που ρυθμίζουν  τις τιμές της αγοράς για το ρεύμα προς όφελός τους (ενώ τον λογαριασμό πληρώνουν οι καταναλωτές).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Άργους-Ορεστικού που όταν εντάχθηκε σε ΕΣΠΑ 19.000.000€ για να κάνει 19 δημοτικά κτήρια ενεργειακά αυτόνομα ώστε να εξοικονομήσει πόρους στα ταμεία του Δήμου, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν πραγματοποίησε ποτέ τη σύνδεση λόγω «κορεσμένου» δικτύου. Παράλληλα, στα ορεινά του ίδιου Δήμου ο ΔΕΔΔΗΕ συνέδεσε στο δίκτυο αιολικό πάρκο, ιδιωτικών συμφερόντων πολλαπλάσιας ισχύος από αυτής των δημοτικών κτηρίων. Ως δια μαγείας σε αυτή την περίπτωση δεν ήταν κορεσμένο το δίκτυο…

Έτσι με έναν μαγικό τρόπο η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει από τις πιο ακριβές τιμές στο ρεύμα στην Ευρώπη ενώ είναι 5η στην παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα με τα παραπάνω στοιχεία, είναι γνωστό ότι τα αιολικά πάρκα είναι ξεπερασμένα, ότι η περίπτωση των Διαποντίων πρόκειται για επένδυση συγκεκριμένης εταιρίας, ότι βρίσκεται ανεπίτρεπτα κοντά στην ακτή και ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τόσο για τη κατασκευή όσο και για την απόσυρση που θα συμβεί σε μια 20ετία είναι τραγικά αρνητικό για την περιοχή. Ας σημειώσουμε δε, ότι η αιολική ενέργεια δεν είναι καν ανανεώσιμη καθώς δεν αποθηκεύεται.

Στο Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου, κατασκευάστηκε πρόσφατα Αιολικό πάρκο σε απόσταση 10ναυτικά μίλια και από αυτό ηλεκτροδοτούνται 500.000 νοικοκυριά (δηλαδή περισσότερες και από τις οικιακές παροχές όλου του Νόμου Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων). Σε αντιδιαστολή στα Διαπόντια προβλέπεται να κατασκευαστεί αιολικό πάρκο σε απόσταση μόλις 1,5μίλι από την ακτή ανάμεσα από τα νησιά, αποκόπτοντας τη φυσική τους θαλάσσια διασύνδεση. Το βάθος στο σημείο επιλογής είναι 70μ, σημείο το οποίο επιλέγουν και τα ψάρια για την αναπαραγωγή τους. Σημειωτέον, η ένταση των ανέμων στο Ιόνιο είναι χαμηλή και ο μόνος λόγος για την επιλογή του εκάστοτε σημείου είναι το χαμηλό κόστος εγκατάστασης συνδυαστικά με την επιδότηση από την ΕΕ για εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Ποιος θα επωφεληθεί λοιπόν από αυτή την εγκατάσταση?

Τα Διαπόντια και η θαλάσσια γύρω περιοχή είναι ένα στολίδι στο Ιόνιο. Μια περιοχή που διατηρεί την ομορφιά της και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ήπια με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Η κατασκευή αιολικού πάρκου στο συγκεκριμένο σημείο πρόκειται για μια επένδυση όπου μόνος στόχος είναι το κέρδος ΜΙΑΣ εταιρείας και όχι η ελάφρυνση πολλών.

Ο συνδυασμός Μένουμε Ιόνιο στέκεται απέναντι στο Αιολικό Πάρκο στα Διαπόντια.

ΦΩΤΟ@pixabay