Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μένουμε Ιόνιο: Συνάντηση με Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας για τις σχολικές μεταφορές

ΔΡΥ
22 Φεβρουαρίου 2024 / 13:48
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Το πρόβλημα των σχολικών μεταφορών είναι κάτι που ταλαιπωρεί κάθε χρόνο γονείς και μαθητές. Και φέτος, ενώ διανύουμε τον έκτο από τους εννιά μήνες του σχολικού έτους, έχουμε επί του παρόντος άγονα δρομολόγια!"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ενημερωτική συνάντηση με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη για θέματα Παιδείας πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του συνδυασμού «Μένουμε Ιόνιο».

Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν οι σχολικές μεταφορές στην Κέρκυρα. Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου «ως περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας οφείλουμε να διαχειριστούμε 165 δρομολόγια που ισοδυναμούν σε 7.188 μαθητές. Σήμερα, 21 Φεβρουαρίου παραμένουν 13 άγονα δρομολόγια, δηλαδή 270 μαθητές στο δρόμο.

Το πρόβλημα των σχολικών μεταφορών είναι κάτι που ταλαιπωρεί κάθε χρόνο γονείς και μαθητές. Και φέτος, ενώ διανύουμε τον έκτο από τους εννιά μήνες του σχολικού έτους, έχουμε επί του παρόντος άγονα δρομολόγια!

Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς επωμίζονται τη μεταφορά των παιδιών τους προς και από το σχολείο με όσα αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την εργασία τους, το κόστος και τις αποζημιώσεις που αργούν 3 και 4 μήνες.

Οι αποφάσεις του κεντρικού κράτους να εξοικονομήσει πόρους και να συγχωνεύσει πολλές σχολικές μονάδες αναθέτοντας στις Περιφέρειες τις σχολικές μεταφορές και διαθέτοντας περιορισμένους πόρους, δημιουργούν διαχρονικά προβλήματα.

Οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας πρέπει να αντιμετωπίζονται με σχετικό σχεδιασμό στις αλλαγές της κάθε κυβέρνησης. Στα νησιά, δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες και δυνατότητες με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Κύριο μέλημά μας είναι να δρομολογηθεί τριετής διαγωνισμός για τις μεταφορές με στόχο εξασφαλισμένα τα περισσότερα από τα δρομολόγια. Παράλληλα πρέπει να επιλύσουμε το θέμα όσων άγονων δρομολογίων προκύψουν με λιγότερη γραφειοκρατία και συνεπώς λιγότερες καθυστερήσεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης μας διαβεβαίωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες είναι να εγγραφούν και οι μεταφορείς στο δυναμικό σύστημα αγορών (Δ.Σ.Α.).

Επισημάναμε τη σημασία της άμεσης ολοκλήρωσης του διαγωνισμού,  ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο.

Η Κέρκυρα ως τουριστικός προορισμός αντιμετωπίζει μεγαλύτερη δυσκολία στην εξεύρεση μεταφορέων με την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν καθώς το κέρδος από την μεταφορά τουριστών είναι μεγαλύτερο με αποτέλεσμα τα δρομολόγια των μαθητών να μένουν άγονα. Ως Περιφέρεια οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε το πρόβλημα ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν μετά τον τριετή διαγωνισμό.

Κανένας μαθητής και κανένας γονιός δεν πρέπει να αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο. Η εξασφάλιση της καθημερινής πρόσβασης για όλους πρέπει να είναι αυτονόητη στα νησιά μας».

ΦΩΤΟ@ΜΕΝΟΥΜΕ ΙΟΝΙΟ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.