Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιμορφωτική Διημερίδα στην Αθήνα για νέους Δημάρχους

ΠΕΔΙΝ
01 Δεκεμβρίου 2023 / 13:11

Που οργάνωσε η ΚΕΔΕ και η ΕΕΤΑΑ σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων

ΑΘΗΝΑ. Επιμορφωτική Διημερίδα, για την ενημέρωση των νέων Δημάρχων της Δημοτικής περιόδου 2024-2028  που αναδείχτηκαν στις πρόσφατες εκλογές. Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023.  
Η Επιμορφωτική Διημερίδα αφορούσε τους νέους Δημάρχους των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

Οργανώθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.
Η παρουσίαση των θεμάτων έγινε από ειδικούς επιστήμονες, στελέχη της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ, στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλων Υπουργείων καθώς και στελέχη Διαχειριστικών Αρχών και άλλων φορέων.
 

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν έχουν ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχημένη και αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων μας και ήταν τα ακόλουθα:
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Διοικητικό Σύστημα της χώρας,
Το Σύστημα Διακυβέρνησης,
Η Καταστατική θέση Αιρετών
Οι 100 πρώτες ημέρες της Δημοτικής Αρχής,
Τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) – Η Οικονομική Διοίκηση και η Δημοσιονομική Διαχείριση,
Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου,
Ηγεσία και Management στους ΟΤΑ,
Χρηματοδοτικά εργαλεία περιόδου 2023-2028,
Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ – Εφαρμογή Ν.5056/2023,
Οργάνωση ΟΤΑ – Προσαρμογή Οργανισμών Εσωτερικών Υπηρεσιών (ΟΕΥ) Δήμων,
Ανθρώπινο Δυναμικό Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
Κλιματική Αλλαγή και Τοπική Αυτοδιοίκηση,
Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων,
Επικοινωνιακή Πολιτική και Διακυβέρνηση.
Στην Διημερίδα συμμετείχαν, με φυσική παρουσία και διαδικτυακά, νέοι Δήμαρχοι, αιρετοί των Δήμων, στελέχη των Δήμων και της ΠΕΔ-ΙΝ.
Η εισαγωγή στη Διημερίδα έγινε από τον κ.Δημήτρη Μαραβέλια, Πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον κ.Αλέξανδρο Παρίση, Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ-ΙΝ), ο οποίος καλωσόρισε τους νέους Δημάρχους, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους και αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα που αφορούν την Α’θμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στη συνέχεια τον κ.Αλέξανδρο Παρίση Πρόεδρο της ΠΕΔ-ΙΝ τίμησε, προσφέροντας του αναμνηστικό δώρο, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.Λάζαρος Κυρίζογλου.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός από τον κ.Λάζαρο Κυρίζογλου, Πρόεδρο της ΚΕΔΕ,
ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση. Τόνισε ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας θα δώσει δυναμικό παρόν, στο πλευρό όλων των Δήμων της χώρας, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Ζήτησε επίσης να ενισχυθούν οι Δήμοι με αυξημένους πόρους και να ανασταλεί η επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων στους Δήμους.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ.Μιχάλης Σταυριανουδάκης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στους Δήμους μία πρόσθετη δόση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), από την οποία όμως θα αφαιρεθεί το ποσό που αναλογεί σε κάθε Δήμο για την καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων για το α΄ εξάμηνο του 2023. Επίσης αναφέρθηκε στον αριθμό των έργων που έχουν ενταχθεί στα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα στους Δήμους Ιονίων Νήσων, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ.Σπύρος Σπυρίδων ανακοίνωσε ότι η ΕΕΤΑΑ θα συνεχίσει το πρόγραμμα ενημέρωσης των νέων αιρετών με θεματικές ημερίδες που θα αφορούν στην κοινωνική πολιτική, την κυκλική οικονομία, την κλιματική αλλαγή, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κλπ.
Η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κα Μαριάνθη Δημοπούλου τόνισε ότι την επόμενη τετραετία θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το κανονιστικό πλαίσιο για τα αδέσποτα ζώα, με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση τους.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλέξανδρος Παρίσης στην τοποθέτηση του, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Οι νησιωτικοί Δήμοι αντιμετωπίζουν, όπως γνωρίζετε, περισσότερες δυσκολίες. Πολύ μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι. Όμως θέματα σημαντικά αντιμετωπίζουν και οι νεοσύστατοι Δήμοι, που δημιουργήθηκαν στην Περιφέρεια μας, μετά τη διάσπαση των ενιαίων Δήμων της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς.
Πολλοί Δήμοι μας, δεν έχουν ακόμα την οργάνωση και τα μέσα, αλλά ούτε και το απαραίτητο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες, για να προετοιμάσουν και να υλοποιήσουν έργα. Πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό, με τεχνικά μέσα και με συμβουλευτική υποστήριξη, για να καταφέρουν να αξιοποιήσουν προγράμματα  και χρηματοδοτήσεις.
Η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων έχει αναλάβει πρωτοβουλία και προσπαθεί να παρέχει Ενημερωτική και Συμβουλευτική Υποστήριξη στους Δήμους-Μέλη της. Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι, η ΠΕΔ-ΙΝ μπορεί να συμβάλλει, με έγκαιρη ενημέρωση για νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και δράσεις, στη αξιοποίηση τους από τους Δήμους μας.
Σημαντικά θέματα που έχουμε θέσει, την προηγούμενη περίοδο, και απαιτούν αντιμετώπιση, είναι:
Η επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους,
Το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων,
Η επιβολή του τέλους ταφής των στερεών αποβλήτων,
Το κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών,
Η αδυναμία σύστασης Νομικών Προσώπων των νεοσύστατων Δήμων.
Σχετικά με τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, πρέπει να επαναλάβουμε, ότι είναι απαραίτητη η ουσιαστική συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλες τις διαδικασίες τους.
Οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και η ΚΕΔΕ πρέπει να συμμετέχουν
ως ισότιμοι θεσμικοί εταίροι σε όλες τις διαδικασίες που τα αφορούν.
Συγκεκριμένα πρέπει να συμμετέχουν, στο σχεδιασμό, στον προγραμματισμό, στην υλοποίηση και  στην αξιολόγηση τους».

ΦΩΤΟ: ΠΕΔ-ΙΝ