Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κλειστοί σήμερα και οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί της Κέρκυρας , λόγω απεργίας των εργαζομένων

Παιδικοί σταθμοί
28 Nov 2023 / 10:28

Παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Στο σπίτι σήμερα εκατοντάδες παιδιά. Μηχανοκίνητη πορεία στις 11 το πρωί με σχολικά λεωφορεία, εκτός απροόπτου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ρολά» έχουν κατεβάσει σήμερα και οι ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της Κέρκυρας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που έχει προκηρύξει ο κλάδος τους, με σημείο αιχμής τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών του επιδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ.

Στην Κέρκυρα, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών έχουν δώσει ραντεβού στις 11 το πρωί στην κολώνα του Ντούγκλα για να πραγματοποιήσουν με τα σχολικά λεωφορεία  αυτοκινητοπορεία μέχρι την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στις Αλυκές Ποταμού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος, σε πολλές δομές δεν έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα από το περσινό πρόγραμμα που έληξε στις 31/7/23.

Παράλληλα, ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ δεν έχει καταβληθεί από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις κατ’ ανάγκην απλήρωτοι ή πληρωμένοι κατά το ήμισυ, ενώ την ίδια ώρα, τα λειτουργικά έξοδα και οι αυξήσεις "τρέχουν" ακατάπαυστα. 

«Πολλές δομές παραμένουν απλήρωτες από τον Μάρτιο μήνα και μεταγενέστερα, ήτοι 7 μήνες, για τον μήνα Ιούλιο όλες οι δομές είναι απλήρωτες από τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας και από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα, ήτοι τρεις μήνες και μπαίνει και ο 4ος μήνας απλήρωτοι», επισημαίνεται σε επιστολή του Συλλόγου προς τους γονείς.

Η καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων φέρεται ότι οφείλεται στις εκλογές που προηγήθηκαν, με αποτέλεσμα να προκληθεί αρρυθμία στον κρατικό μηχανισμό και οικονομικές διαδικασίες να πάνε πίσω.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο Σύλλογος δεν είναι η πρώτη φορά που χρειάζεται να περιμένουν μήνες για να λάβουν τον μισθό τους. «Πριν από ένα χρόνο τέτοια εποχή αναγκαστήκαμε να προβούμε σε κινητοποιήσεις με τα σχολικά λεωφορεία, προκειμένου να αντιληφθεί η πολιτεία ότι δεν μπορούν οι επιχειρήσεις παιδικών σταθμών να χρηματοδοτούν από την τσέπη τους αυτό το έργο», αναφέρεται στην ίδια επιστολή. 

Στο σπίτι

Αναγκαστικά σήμερα εκατοντάδες παιδιά που φιλοξενούνται στους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της Κέρκυρας έμειναν στο σπίτι. Μολονότι πάντως από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχαν ενημερωθεί οι γονείς για την σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, ωστόσο η αναστάτωση στον οικογενειακό προγραμματισμό δεν έλειψε αφού για πολλές οικογένειες οι παιδικοί σταθμοί αποτελούν πολύτιμο καθημερινά στήριγμα.