Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προς κατεδάφιση το επικίνδυνο στέγαστρο στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης

Κέντρο Υγείας Λευκίμμης
13 Nov 2023 / 12:37
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Με απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γ.Καρβέλη, έκλεισε η κεντρική είσοδος για λόγους ασφαλείας. Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλεί αύριο στις 10 το πρωί η ΛΑΣΥ Νότιας Κέρκυρας ζητώντας την συνολική αναβάθμιση της δομής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο ...περίμενε βρίσκεται ακόμη η περίφημη ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, κι ενώ οι δομές τις πρωτοβάθμιας φροντίδας εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ανοιχτές πληγές τους.

Προ ημερών μάλιστα με απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη απαγορεύθηκε η χρήση της κεντρικής εισόδου του Κέντρου Υγείας Λευκίμμης, λόγω επικινδυνότητας.

Τόσο οι κολώνες όσο και η οροφή του στεγάστρου παρουσιάζουν έντονες ρηγματώσεις και αποκολλήσεις που φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού, με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί περιμετρικά, συρμάτινο πλέγμα που δεν επιτρέπει την πρόσβαση από την κεντρική είσοδο, για λόγους ασφαλείας.

Η πρόσβαση των ασθενών και των επισκεπτών στο Κέντρο Υγείας, γίνεται από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας από την δεύτερη είσοδο, ενώ όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Καρβέλης ήδη έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Υπηρεσίας, η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κατεδάφιση τμήματος του στεγάστρου και των δυο υποστυλωμάτων του. Οι βλάβες μάλιστα που εμφανίζει, είναι τέτοιες που η επισκευή του κρίνεται επισφαλής και για το λόγο αυτό προτείνεται η καθαίρεσή του όπως και των δύο υποστυλωμάτων του.

Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου. Ο π/υ του έργου είναι 7.440 ευρώ, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η αποκατάσταση του τμήματος της όψης που θα γίνει η καθαίρεση. Οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο σε δέκα ημέρες μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας, ενώ θα πρέπει να εκτελεστούν χωρίς να παρεμποδίζεται η λειτουργία της δομής.

Αυτοψία απο μηχανικούς του Υπ. Υγείας

Όπως τόνισε στην «Ε» η διευθύντρια του Κ.Υ Λευκίμμης κ. Πανάρετου, αυτοψία στη δομή, πραγματοποίησε το καλοκαίρι, κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου Υγείας, χωρίς ωστόσο να ζητηθεί τότε το κλείσιμο της κεντρικής εισόδου. Ωστόσο με τις βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος, αποκολλήθηκαν τμήματα μπετόν από την οροφή του στεγάστρου που θορύβησε τη διοίκηση του Κ.Υ., με αποτέλεσμα να τοποθετήσει απαγορευτικές κορδέλες που δεν επέτρεπαν την πρόσβαση από την κεντρκή είσοδο.

Όπως είπε, λίγες ημέρες πριν, το καμπανάκι έκρουσε και ένας πολίτης που προσήλθε στο χώρο ως ασθενής, αλλά με την ιδιότητα του μηχανικού θορυβήθηκε από την εικόνα της κεντρικής εισόδου, προτιμώντας να εισέλθει από την άλλη.  «Ενημερώσαμε εγγράφως την 6η ΥΠΕ και αποστείλαμε και φωτογραφικό υλικό με τα κομμάτια που κατέρρευσαν. Η αντίδρασή της ήταν άμεση. Βρήκε τεχνίτη από την περιοχή για να βάλει το πλέγμα στην είσοδο για λόγους ασφαλείας μέχρι να ξεκινήσει η κατεδάφιση του στεγάστρου», ανέφερε στην "Ε" η κ. Πανάρετου.

Εν αναμονή του διαγωνισμού

Μολονότι το Κ. Υ Λευκίμμης συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ριζική ανακαίνιση συνολικά 156 Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, αξιοποιώντας κονδύλια ύψους 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο ο διαγωνισμός ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. 

Μιλώντας στην «Ε» ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στ. Γκίκας τόνισε ότι αναμένεται η τελική έγκριση των φακέλων από το Τεχνικό Συμβούλιο Υγείας και αμέσως μετά θα προκηρυχθεί, ο διαγωνισμός του έργου για την αναβάθμιση και την ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας.

Στην Κέρκυρα πλην του Κ. Υ Λευκίμμης περιλαμβάνονται και τα Κ.Υ στον Αγ. Αθανάσιο και στον Αγ. Μάρκο. Μάλιστα, εντός της εβδομάδας επίκειται συνάντηση του βουλευτή με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της ανακαίνισης των Κέντρων Υγείας.

Παραμένουν τα προβλήματα

Στο μεταξύ όμως τα προβλήματα παραμένουν στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας του νησιού. Αν και η 6η ΥΠΕ το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις (π.χ αποκατάσταση του υπόγειου χώρου στο Κ.Υ Αγ.Αθανασίου στον Αγρό, υδραυλικές εργασίες στο Κ. Υ Αγ.Μάρκου, αντικατάσταση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού στα Κ. Υ Αγίου Αθανασίου και Λευκίμμης), ωστόσο η αναγκαιότητα για εκτεταμένες επισκευές παραμένει.

«Έχουμε εκφράσει πολλές φορές δημόσια την πάγια θέση μας ότι το Κέντρο Υγείας Λευκίμμης χρήζει άμεσης παρέμβασης. Για τα θέματα αυτά, έχω ενημερώσει το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Στο πλαίσιο της βοήθειας και της αλληλεγγύης, ο Δήμος Ν. Κέρκυρας προχώρησε σε μικρής κλίμακας επισκευές, ωστόσο είναι υποχρέωση της πολιτείας να επισκευάσει το χώρο. Η 6η ΥΠΕ πρέπει άμεσα να ενεργήσει για την αποκατάσταση των ζημιών και οφείλει άμεσα να παρέμβει», ανέφερε στην «Ε» ο απερχόμενος Δήμαρχος Ν. Κέρκυρας Κώστας Λέσσης.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Αύριο μάλιστα στις 10 το πρωί η δημοτική παράταξη ΛΑΣΥ Νότιας Κέρκυρας με επικεφαλής τον Σταμάτη Πελάη, προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας στο Κ.Υ. Λευκίμμης, ζητώντας την συνολική αναβάθμισή του σε υποδομές, στελέχωση και εξοπλισμό για την καλύτερη παροχή φροντίδας υγείας των κατοίκων της περιοχής.

«Θέλουμε να σταματήσει η υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Η είσοδος του κτιρίου είναι αρκετό καιρό έτσι. Ζητάμε την συνολική αναβάθμιση του Κ.Υ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων μιας απομακρυσμένης περιοχής», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Πελάης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.