Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης - Μάλαμα: «Προβληματίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού για τα ζητήματα της θεατρικής στέγης στη Κέρκυρα;»

Αλέκος Αυλωνίτης
09 Nov 2023 / 12:12

Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

ΑΘΗΝΑ. Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσαν η βουλευτής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κυριακή Μάλαμα και ο βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Αλέξανδρος Αυλωνίτης για τις δύο εμβληματικές θεατρικές σκηνές της πόλης της Κέρκυρας, το Δημοτικό Θέατρο και το ιστορικό θέατρο “Φοίνιξ”.

Οι βουλευτές τονίζουν πως το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά δομικά προβλήματα, ελλείψει ουσιαστικών έργων συντήρησης, ενώ και μια σειρά από σχεδιασμοί για την λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση του δεν έχουν προχωρήσει, με άμεση προτεραιότητα τη στεγανοποίηση της στέγης, την αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του θεάτρου, αλλά κι τη συντήρηση της πρόσοψης του.

Επιπλέον, για το θέατρο “Φοίνικας”, απαιτούνται άμεσες σωστικές παρεμβάσεις για να μην καταρρεύσει. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση εξασφάλιση πόρων για την διάσωσή του, σε διαφορετική περίπτωση είναι κάτι περισσότερο από ορατός ο κίνδυνος για την απώλεια του μοναδικού αυτού μνημείου.

Άμεσα το Υπουργείο θα πρέπει να μεριμνήσει για τη σωστή συντήρηση και διάσωση της θεατρικής στέγης στην Κέρκυρα.

Ακολουθεί η ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού

Ο κόσμος του θεάτρου στην Κέρκυρα, αλλά και το σύνολο των πολιτών, προβληματίζεται για τα πολύ κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο εμβληματικές θεατρικές σκηνές της πόλης, το Δημοτικό Θέατρο και το ιστορικό θέατρο “Φοίνιξ”.

Το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά δομικά προβλήματα, ελλείψει ουσιαστικών έργων συντήρησης, ενώ και μια σειρά από, κατά καιρούς, σχεδιασμοί για την λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση του δεν έχουν προχωρήσει για διάφορους λόγους. Εντούτοις, το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας αποτελεί μια πολύ σημαντική υποδομή για την πόλη, με δεδομένο ότι έχει σχεδιαστεί για την φιλοξενία όπερας, αλλά και των πολυπληθών ιστορικών χορωδιών του νησιού. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η στεγανοποίηση της στέγης, η αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του θεάτρου, αλλά κι η συντήρηση της πρόσοψης του.

Σε ότι αφορά το ιστορικό θέατρο του “Φοίνικα”, ένα μοναδικό κτήριο, μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής, δομημένο πάνω στα αρχαία τείχη της Κέρκυρας, απαιτούνται άμεσες σωστικές παρεμβάσεις για να μην καταρρεύσει. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση εξασφάλιση πόρων για την διάσωσή του, σε διαφορετική περίπτωση είναι κάτι περισσότερο από ορατός ο κίνδυνος για την απώλεια του μοναδικού αυτού μνημείου.

Επειδή η συντήρηση κι αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου της Κέρκυρας αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα.

Επειδή η διάσωση του ιστορικού θεάτρου του “Φοίνικα” είναι απολύτως επείγουσα.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της ανάθεσης μελετών για το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας; Υπάρχει πρόβλεψη για την χρηματοδότηση των αναγκαίων εργασιών, με δεδομένο ότι αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του;

2. Θα παρέμβει άμεσα, ώστε να διασωθεί το ιστορικό θέατρο του “Φοίνικα” που καταρρέει από την εγκατάλειψη;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Αυλωνίτης Αλέξανδρος