Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αύξηση επιβατών 23% στο εφτάμηνο του 2023 στην κρουαζιέρα

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ
27 Οκτωβρίου 2023 / 09:22

Η υψηλή επισκεψιμότητα που παρατηρείται, φέρνει για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σημαντική αύξηση στους επιβάτες κρουαζιέρας δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ) για  το εφτάμηνο του 2023. Μάλιστα παρότι απομένουν άλλοι δυο μήνες για την ολοκλήρωση της κρουαζιέρας, ο αριθμός επιβατών έχει «πιάσει» σχεδόν τα νούμερα του 2022, μολονότι οι αφίξεις είναι λιγότερες.

Η περσινή χρονιά στο λιμάνι της Κέρκυρας «έκλεισε» με 527.609 επιβάτες κρουαζιέρας. Εντούτοις από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023 οι επισκέπτες κρουαζιέρας ανήλθαν στους 524.394, χωρίς ακόμη να έχει σημάνει η λήξη για τη φετινή χρονιά, καθώς  προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων υπάρχουν τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο.

Συγκριτικά μάλιστα με το εφτάμηνο του 2022, οι επιβάτες κρουαζιέρας φέτος είναι περισσότεροι κατά 98.033, σημειώνοντας αύξηση 23%. Συγκεκριμένα την περίοδο Μάρτιος-Σεπτέμβριος του 2022, οι επισκέπτες ανήλθαν στους 426.361. 

Λιγότερες οι αφίξεις

Το εφτάμηνο του 2023 έκλεισε με συνολικά 271 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Κέρκυρας, έναντι 320 το ίδιο διάστημα το 2022. Εντούτοις οι πληρότητες ήταν σαφώς μεγαλύτερες από την περσινή χρονιά, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω στοιχεία. Μεγαλύτερη κινητικότητα σε κρουαζιερόπλοια εμφάνισαν οι μήνες Ιούλιος,  Αύγουστος και Σεπτέμβριος με 53, 58 και 51 αφίξεις αντίστοιχα.

Με βάση το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει ο ΟΛΚΕ, κατόπιν των αναγγελιών των πλοίων, ο συνολικός αριθμός κρουαζιερόπλοιων, μέχρι τη λήξη του έτους θα ανέλθει στα 397. Πέρσι, οι προσεγγίσεις ανήλθαν στις 392.

 

Υψηλές πληρότητες

Σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση, με εξαίρεση τον μήνα Απρίλιο που κινήθηκε πτωτικά (21.445 επισκέπτες έναντι 31.225 το 2022), οι υπόλοιποι μήνες «έκλεισαν» με ιδιαίτερα υψηλά νούμερα.

Συγκεκριμένα τον Μάιο οι επισκέπτες ανήλθαν στους 83.322 (από 64.320), τον Ιούνιο στους 100.047 (από 74.534), τον Ιούλιο στους 111.279 (από 76.144), τον Αύγουστο στους 110.229 (από 98.451) και τον Σεπτέμβριο στους 96.178 (από 79.828).

«Επανερχόμαστε στα φυσιολογικά επίπεδα για την κρουαζιέρα. Στα ίδια επίπεδα ίσως και λίγο πιο πάνω να είναι η νέα σεζόν του 2024. Η επιβατική κίνηση δεν είναι αυξημένη μόνο στην κρουαζιέρα αλλά συνολικά στο λιμάνι της Κέρκυρας. Βρισκόμαστε στον Οκτώβριο και ήδη είμαστε πάνω από τα περσινά νούμερα », ανέφερε στην «Ε» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Σπύρος Ζερβόπουλος.

 

Φέρουσα ικανότητα

Η υψηλή επισκεψιμότητα ωστόσο που παρατηρείται, φέρνει για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας της Κέρκυρας. Η παλιά πόλη «ασφυκτιά» κάθε καλοκαίρι από τις ορδές τουριστών, καθώς πλέον των επισκεπτών που απολαμβάνουν τις διακοπές τους προστίθενται και οι ημερήσιοι ταξιδιώτες της κρουαζιέρας.

«Ο προορισμός αντέχει, αρκεί να το διαχειριστούμε σωστά. Το θέμα της βιωσιμότητας ενός προορισμού δεν απασχολεί μόνο τους μόνιμους κατοίκους μιας περιοχής αλλά και τις ίδιες τις εταιρείες κρουαζιέρας, προκειμένου οι πελάτες τους να είναι ευχαριστημένοι», ανέφερε ο κ. Ζερβόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Πάνος Βαρούχας, ο ΟΛΚΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Κ. Κέρκυρας, ένωσαν προ διετίας τις δυνάμεις τους με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) και τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) για την αξιολόγηση των στόχων αειφορίας σε τοπικό επίπεδο και το σχεδιασμό ενός «οδικού χάρτη» για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού. Επιπλέον, όπως είπε, το ζήτημα της αειφορίας της κρουαζιέρας τέθηκε επί τάπητος στην 62η Γενική Συνέλευση Λιμένων Μεσογείου – MedCruise, που έγινε προ μηνών στην Κέρκυρα.

 

Σημεία ενδιαφέροντος εκτός

Όπως επισήμανε, το μεγάλο στοίχημα είναι η διαχείριση των ροών, ώστε να μην διοχετεύεται όλη η τουριστική κίνηση στο ιστορικό κέντρο, προτάσσοντας και άλλα σημεία ενδιαφέροντος για επισκέψεις εκτός πόλης. Παλαιοκαστρίτσα, Λάκωνες, Μον Ρεπό αλλά και επιχειρήσεις παραδοσιακών προϊόντων αποτελούν πλέον προορισμούς επίσκεψης για τους επιβάτες της κρουαζιέρας.

Παράλληλα, ο ΟΛΚΕ εφαρμόζει ήδη το σύστημα προκαθορισμένων θέσεων ελλιμενισμού, το berth allocation, για την κατανομή των αφίξεων αλλά και την ισοκατανομή των κρουαζιερόπλοιων σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Αυτό δεν γίνεται μόνο από το λιμάνι της Κέρκυρας αλλά και σε συνεργασία με τα γειτονικά λιμάνια από τα οποία περνάει μια κρουαζιέρα.

 

Απόβλητα

Σε ό,τι αφορά τα απόβλητα των κρουαζιερόπλοιων, όπως διευκρίνισε ο κ. Ζερβόπουλος, η διαχείρισή τους γίνεται από αναδόχους, χωρίς να επιβαρύνονται οι υπηρεσίες του Δήμου Κ. Κέρκυρας. «Δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση από τα απόβλητα της κρουαζιέρας. Κάποια μεταφέρονται στο Τεμπλόνι, ωστόσο το περισσότερα μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις στην Αθήνα που το κόστος είναι πιο φθηνό», κατέληξε ο ίδιος.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ