Σάββατο 29.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πέταξαν» οι αφίξεις στο «Ι. Καποδίστριας» και το Μάιο, αλλά δεν γέμισαν όλες οι κλίνες στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα

ΑΦΙΞΕΙΣ
04 Ιουνίου 2024 / 11:07
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Δυναμικό μπάσιμο και τον Ιούνιο στο αεροδρόμιο. «Σωτήρια» για τα ξενοδοχεία τα early bookingς από τα συμβόλαια της προηγούμενης χρονιάς με πληρότητες 90% τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με διψήφιο ποσοστό αύξησης στις πτήσεις εξωτερικού «έκλεισε» και ο Μάιος στο «Ι. Καποδίστριας» συνεχίζοντας την καλή δυναμική του Απριλίου, ωστόσο η κίνηση στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα καταλύματα άφησε γλυκόπικρη επίγευση στους επιχειρηματίες, καθώς δεν κατάφεραν να γεμίσουν όλες οι κλίνες. Ο Ιούνιος πάντως φαίνεται ότι θα κινηθεί με υψηλές πληρότητες, λόγω των early bookings από τα συμβόλαια της προηγούμενης χρονιάς αλλά και τις ελκυστικές προσφορές.

Με 13,3% αύξηση στον αριθμό πτήσεων προορισμών εξωτερικού, «έκλεισε» ο Μάιος, στο «Ι. Καποδίστριας», σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας. Συνολικά είχαμε 1.201 αφίξεις, συγκριτικά με τις 1.060 του περσινού Μαΐου. Αναλυτικότερα, από Ηνωμένο Βασίλειο που κρατάει τα πρωτεία, ήρθαν 575 αεροπλάνα (458 πέρσι), από Γερμανία 261 (264), από Γαλλία 75 (62), από Πολωνία 63 (65), από Βέλγιο 46 (25), από Ολλανδία 34 (36), από Ιταλία 26 (21) από Ισπανία 20, από Ελβετία 18 (11), από Ιρλανδία 16 (21), από Λετονία 15 (7) και από Αυστρία 12 (24).

 

Δεν γέμισαν όλες οι κλίνες

 

Ωστόσο το διψήφιο ποσοστό αύξησης στις πτήσεις εξωτερικού για τον μήνα Μάιο δεν άφησε το ίδιο αποτύπωμα στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αφού δεν γέμισαν όλες οι κλίνες. Με εξαίρεση το διάστημα του Πάσχα, που φέτος έπεσε μέσα στη τουριστική σεζόν και δεν υπήρχε τότε δωμάτιο για δείγμα, οι πληρότητες για τον υπόλοιπο μήνα άγγιξαν το 75% στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών.

«Δεν έχουμε επίσημη καταγραφή, ωστόσο σύμφωνα με αναφορές συναδέλφων, οι πληρότητες ανήλθαν στο 75% για τον Μάιο. Πλην των ημερών του Πάσχα, ο μήνας δεν είχε στις πληρότητες την κίνηση που αναμέναμε οι ξενοδόχοι. Αυτό οφείλεται στον ανταγωνισμό που έχει αυξηθεί, καθώς η διαμονή είναι πιο προσιτή στη βραχυχρόνια μίσθωση», ανέφερε στην «Ε» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Κωνσταντίνος Μέριανος, επισημαίνοντας ότι οι ξενοδόχοι υποφέρουν από μια ανεξέλεγκτη κατάσταση εδώ και χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή υπόκεινται σε πάσης φύσεως επιβαρύνσεις.

Μικρή πτώση στο κομμάτι της διαμονής διαπιστώθηκε τον περασμένο μήνα και στα ενοικιαζόμενα καταλύματα, όπως ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλής Κατσαρός. «Ο Μάιος δεν πήγε πολύ καλά. Έχει να κάνει και με το ότι το Καθολικό Πάσχα έπεσε φέτος πολύ νωρίς και ήρθε κόσμος τότε, ενώ το άνοιγμα της σεζόν συνέπεσε με το Ορθόδοξο Πάσχα, όπου είχαμε πολύ κόσμο και από τουρίστες και από Έλληνες για τη συγκεκριμένη περίοδο. Η κρίση του διβδόμαδου που υπάρχει τον Ιούνιο έγινε πιο νωρίς, μέσα στο Μάιο. Υπάρχει μια γενική πτώση όχι πολύ μεγάλη, που δεν είχαμε πέρσι. Δεν μπορούμε ωστόσο να προσδιορίσουμε τις άδειες κλίνες», ανέφερε ο κ. Κατσαρός.

 

Δείχνουν είσοδο και όχι διαμονή

 

Όπως διευκρίνισε πάντως, τα επίσημα στοιχεία των αφίξεων στο αεροδρόμιο αφορούν την είσοδο στο νησί και όχι τη διαμονή, καθώς σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσοι κατευθύνονται στην κρουαζιέρα (λόγω του home port στο λιμάνι της Κέρκυρας), στη γείτονα Αλβανία και σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Πάργα, τα Σύβοτα και η Πρέβεζα. «Να σημειώσουμε βάσει της περσινής εμπειρίας ότι στην κρουαζιέρα κατευθύνονται, λόγω home port 4.000 - 5.000 επισκέπτες κάθε εβδομάδα και άλλοι 2.000 περίπου φεύγουν καθημερινά προς την Αλβανία και δεν ξέρουμε πόσοι χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Κέρκυρας ως ενδιάμεσο σταθμό για να πάνε προς Πάργα, Σύβοτα και Πρέβεζα», ανέφερε ο κ. Κατσαρός.

 

Πύκνωση δρομολογίων και νέων προορισμών τον Ιούνιο

 

Στο μεταξύ δυναμικά έχει μπει ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος, ο Ιούνιος έχει από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ιδιαίτερα αυξημένες αφίξεις, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες πυκνώνουν δρομολόγια και βάζουν νέους προορισμούς, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό τους. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο τριήμερο του Ιουνίου αφίχθησαν 200 πτήσεις από το εξωτερικό, εκ των οποίων 70 ήρθαν το Σάββατο (1/06), 66 την Κυριακή και 64 χθες, Δευτέρα, με την καθημερινή κίνηση να διαμορφώνεται από εδώ και πέρα σε αυτά περίπου τα νούμερα και λίγο πιο ψηλά.

Ενδεικτικά από Ιταλία που μέχρι τώρα υπήρχε μόνο σύνδεση από Μιλάνο, μπαίνουν ως επιπλέον προορισμοί η Μάλτα, η Βενετία, η Νάπολη, η Μπολόνια, η Ρώμη, το Τορίνο, το Μπάρι και το Μπολζάνο. Επίσης ξεκινούν πτήσεις από Ζάγκρεμπ, Νίς, Σόφια, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Βίλνιους(Λιθουανία), Άαρχους (Δανία), Μπρατισλάβα, Σάνον(Ιρλανδία), Πόζναν και Γκντάσκ (Πολωνία), Ντουμπάι(από 15/6), Πετς(Ουγγαρία) κλπ.

 

 «Σωτήρια» τα early bookings

 

Ο Ιούνιος πάντως φαίνεται ότι θα πάει καλά στο κομμάτι της διαμονής. Στον ξενοδοχειακό κλάδο, «σωτήρια» έχουν αποβεί τα early bookings  από τα συμβόλαια της προηγούμενης χρονιάς, με τις πληρότητες για τον μήνα να ανέρχονται στο 90%.

«Ο Ιούνιος δείχνει ότι θα έχει μια ανάκαμψη, καθώς υπάρχουν κρατήσεις από τα συμβόλαια που κλείστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά και τις προσφορές. Οι κλίνες τον Ιούνιο θα καλυφθούν. Προβληματίζει ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πληρότητες που να αγγίζουν το 100%. Για να κλειστούν τα κενά του Αυγούστου ξεκίνησαν να γίνονται νέες προσφορές, από αυτές που έχουν ήδη προηγηθεί», ανέφερε ο κ. Μέριανος.

 

Στο «κόκκινο» η έλλειψη προσωπικού

 

Ικανοποιητικές είναι οι κρατήσεις του Ιουνίου και στα ενοικιαζόμενα καταλύματα, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό. Ωστόσο, όπως τόνισε, το «αγκάθι» της έλλειψης προσωπικού παραμένει και για το λόγο αυτό επιχειρήσεις στην εστίαση και στη διαμονή έχουν μειώσει τις ώρες λειτουργίας τους. «Θα έχουμε κόσμο στην Κέρκυρα, όχι όμως κόσμο για να τους εξυπηρετήσουν, λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού», ανέφερε.

Για το ίδιο ζήτημα ο κ. Μέριανος επισήμανε ότι θα πρέπει η πολιτεία να ενισχύσει τις εγχώριες Σχολές Τουρισμού, πλην των πανεπιστημιακών Τμημάτων. Όπως είπε, δεν υπάρχει μέριμνα για να μπουν νέοι άνθρωποι να εκπαιδευθούν στον καίριο αυτό τομέα, ώστε να στελεχωθούν από εξειδικευμένο προσωπικό, κρίσιμα πόστα που εκτείνονται σε όλο το φάσμα του τουρισμού, από την υποδοχή επισκεπτών στο αεροδρόμιο και τα transfer μέχρι τη στελέχωση των ξενοδοχείων, καταλυμάτων κ.α.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.