Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι πέντε διεκδικητές του Δήμου Κ. Κέρκυρας στο debate της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ
04 Οκτωβρίου 2023 / 09:24

Καρύδης, Μεταλληνός, Μπορμπότης, Πουλημένος και Υδραίου τοποθετούνται σε τέσσερις καίριες θεματικές ενότητες της καθημερινότητας στο δρόμο προς τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πέντε υποψήφιοι συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο μας για τον δημαρχιακό θώκο της Κεντρικής Κέρκυρας. Ήδη ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου, το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει αν θα έχουμε νέα δημοτική αρχή από την πρώτη Κυριακή ή θα στηθούν και πάλι κάλπες στις 15 Οκτωβρίου. Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, η εφημερίδα «Ενημέρωση», προσκάλεσε τους πέντε υποψήφιους δημάρχους σε debate, καλώντας τους να τοποθετηθούν σε τέσσερις καίριες θεματικές ενότητες. Φυσιογνωμία πόλης, διαχείριση σκουπιδιών, κυκλοφοριακό και ύδρευση/νερό.

Με αλφαβητική σειρά τοποθετούνται επί των ερωτημάτων, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Γιώργος Καρύδης (Κερκυραϊκή Συμμαχία), Τάκης Μεταλληνός (Αλλάζουμε Ρότα), Γιάννης Μπορμπότης (Λαϊκή Συσπείρωση), Στέφανος Πουλημένος (Εξαρχής) και Μερόπη Υδραίου (Κερκυραίων Δήμος-Κέρκυρα 2028).

Πρόκειται επί της ουσίας για την πρώτη επίσημη «δημόσια συζήτηση» των πέντε διεκδικητών, με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα από πλευράς μας η πληροφόρηση των πολιτών και η ευκαιρία να συγκρίνουν θέσεις, λίγο πριν βρεθούν πίσω από τα παραβάν.  

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΠΟΛΗΣ

Ποια είναι τελικά η φυσιογνωμία της πόλης που θέλετε εσείς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι άδειες που έχουν δοθεί για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, εμπορευμάτων κ.α., καταστρατηγούνται από τους καταστηματάρχες, έλεγχοι δεν γίνονται κι αν γίνονται είναι ανεπαρκείς και δίνεται εν τέλει η εντύπωση ότι δεν υπάρχουν ισχυρά δείγματα στοιχειώδους διαβίωσης για τους κατοίκους; Επιπλέον το ιστορικό κέντρο το θέλουμε προσβάσιμο ή όχι δεδομένου, ότι το μέτρο του περιορισμού στην κυκλοφορία οχημάτων τον Αύγουστο συνάντησε αντιδράσεις;

 

Γ. Καρύδης: Η πόλη της Κέρκυρας πρέπει για λόγους ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και επαγγελματικούς να είναι προσβάσιμη σε όλους τους δημότες και επισκέπτες. Η χρήση των κοινόχρηστων χώρων και των δημοτικών δρόμων πρέπει να γίνεται με την τήρηση κανόνων, τους οποίους θα καθορίσει ο Δήμος, που θα έχει και την ευθύνη εφαρμογής τους. Οι αυθαιρεσίες, οι παράνομες καταλήψεις πεζόδρομων και οι υπερβάσεις στις άδειες χρήσης θα ελέγχονται είτε από αρμόδιους δημοτικούς υπαλλήλους είτε από τη δημοτική αστυνομία. Στην πρώτη διαπίστωση παρατυπιών θα δίδεται ειδοποίηση  για άμεση συμμόρφωση. Αν αυτή δεν πραγματοποιηθεί, τότε οι υπεύθυνοι θα υφίστανται κυρώσεις.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την ευζωία και την ησυχία των μονίμων κατοίκων της πόλης με την τήρηση κανόνων κοινωνικής ευθύνης.

 

Τ. Μεταλληνός: Στην πόλη διαβιούν οι κάτοικοι, λειτουργούν οι επιχειρήσεις και την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες. Οι δυνατότητές της είναι πεπερασμένες και δεν μπορούμε να χωρέσουμε σε αυτήν -  για παράδειγμα - τις 55.000 των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων του θέρους. Η πεζοδρόμηση έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε αύξηση του τζίρου των καταστημάτων και πιο ανθρώπινες συνθήκες για όλους.

Λύση αποτελεί η εναλλακτική χρήση ήπιων μέσων ατομικής ή μαζικής μεταφοράς, όπως ποδήλατο, mini bus κλπ, με παράλληλη εξασφάλιση οριοθετημένων θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους. Τα όποια θερινά μέτρα μπορούν να προσφέρουν με προϋπόθεση την εκτενή προετοιμασία τόσο του δημοτικού και αστυνομικού μηχανισμού όσο και των ίδιων των πολιτών. Δεν μπορεί να είναι προεκλογικό πυροτέχνημα που εξαγγέλλεται ένα βράδυ για να υλοποιηθεί υπό πίεση το επόμενο… Το ίδιο ήπια θα πρέπει να είναι και η χρήση των τραπεζοκαθισμάτων. Η άναρχη εξάπλωσή τους, δεν αποτελεί σεβασμό στον πολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης, δεν βοηθά τη λειτουργία της και γυρνά «μπούμερανγκ» στις ίδιες τις επιχειρήσεις.

 

Γ. Μπορμπότης: Η φυσιογνωμία της πόλης απορρέει από τον προσανατολισμό της ασκούμενης πολιτικής που αντιμετωπίζει την Παλιά Πόλη ως τουριστικό προϊόν αδιαφορώντας για την ζωή των κατοίκων, των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών. Σε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης υπάρχει αναρχία, ενώ απουσιάζει η προσπάθεια ώστε να διασφαλιστούν πραγματικά οι ελεύθεροι και κοινόχρηστοι χώροι (πλατείες, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια).

Χαρακτηριστικό δείγμα της ταξικής διαχείρισης αποτελεί και ότι οι επαγγελματίες φορολογούνται για τα τραπεζοκαθίσματα με βάση τα τετραγωνικά και όχι το τζίρο. Μέσα από ολοκληρωμένη διαβούλευση και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μπορούν να παρθούν μέτρα αποτροπής εισόδου οχημάτων στο ιστορικό κέντρο. Εμείς παλεύουμε για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών κόντρα στην πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία των λίγων και αυτό κάναμε και το προηγούμενο διάστημα.

 

Στ. Πουλημένος: Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και των εμπορευμάτων στην παλιά πόλη έχει δύο διαστάσεις. Την αισθητική και την λειτουργική.

Για την αισθητική θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους επαγγελματίες στο πλαίσιο ενός νέου κανονισμού διαχείρισης της παλιάς πόλης για να βρεθεί μια ρεαλιστική και αμοιβαία αποδεκτή λύση επί ίσοις όροις, που θα βελτιώσει την συνολική εικόνα και θα είναι προς το συμφέρον και των ίδιων των επαγγελματιών.

Για το λειτουργικό μέρος της υπόθεσης θα ξεκινήσουμε με τα αυτονόητα που είναι:

· Η διασφάλιση της απρόσκοπτης κίνησης των πεζών, ντόπιων και επισκεπτών με την διατήρηση του αναγκαίου ελεύθερου πλάτους δρόμου.

· Η μη παρεμπόδιση της διέλευσης οχημάτων πρώτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα κλπ.)

· Η απρόσκοπτη τέλεση των θρησκευτικών και λοιπών τελετών, όπως οι λιτανείες, επιτάφιοι, παρελάσεις κλπ.

Αναμένουμε τη συνεργασία των επαγγελματιών και για τα υπόλοιπα που πρέπει να ρυθμίζονται στη βάση των αδειών τους.

Το Ιστορικό Κέντρο της πόλης πρέπει να έχει περιορισμένη προσβασιμότητα με διασφάλιση όμως της πρόσβασης των μονίμων κατοίκων και εξαίρεση για τις δημόσιες μεταφορές και συγκοινωνίες. Τα περιοριστικά μέτρα για τους υπόλοιπους είναι μεν αναγκαία, αλλά προϋποθέτουν ρυθμίσεις με εξασφάλιση περιφερειακών χώρων στάθμευσης και μεταφορά οδηγών και επιβατών προς και από την πόλη, με συχνά δρομολόγια μικρών και ευέλικτων λεωφορείων.

 

Μ. Υδραίου: To μέτρο του περιορισμού στην κυκλοφορία των οχημάτων για τις ώρες αιχμής στο ιστορικό κέντρο, πέτυχε. Η πλειοψηφία το επικρότησε, αφού επανήλθαν στο κέντρο οι ανθρώπινοι ρυθμοί.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την εικόνα του κυκλοφοριακού χάους στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας. Η κίνηση αυτή είναι μόνο η αρχή.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι η μεγάλη αλλαγή με την οποία συνέδεσε αυτή τη δημοτική αρχή την πρώτη θητεία της. Είναι ο οδικός χάρτης για μια ανθρώπινη και πιο όμορφη πόλη που περιλαμβάνει μπάρες, αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις, μόνιμες θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους, διευκόλυνση πεζών, ποδηλάτου, ανθρώπινους ρυθμούς παντού.

Το  2028 θα έχει αλλάξει πλήρως η εικόνα μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, το IστορικόKέντρο θα έχει ανθρώπινους ρυθμούς και κλίμακες, θα υπάρχει υψηλή ποιότητα ζωής.

Το πιο σημαντικό: στο IστορικόKέντρο θα συνυπάρχει η ζωή και η ανθρώπινη δραστηριότητα. Μια συνύπαρξη που θα στηρίζεται στη συνεννόηση, στο σεβασμό και σε αποδεκτούς κανόνες. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η ανάπλαση του άλσους σε Γαρίτσα και Ανεμόμυλο και προγραμματίζουμε την ανάπλαση του άλσους των Φυλακών.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Τα σκουπίδια ακόμη και τώρα εξακολουθούν να μεταφέρονται εκτός νησιού και θα συνεχίσουν μέχρι να κατασκευαστεί το εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται ακόμη στη διαγωνιστική διαδικασία. Παράλληλα ο Δήμος Κ. Κέρκυρας ως πολυπληθέστερος είναι και ο πιο μεγάλος παραγωγός σκουπιδιών στο νησί. Στην τετραετία αυτή που παρήλθε υπήρξε πρόοδος στη διαχείριση των απορριμμάτων και ποιες είναι οι λύσεις που προτείνετε ως υποψήφια δημοτική αρχή;

 

Γ. Καρύδης: Θεωρούμε πως την τετραετία που πέρασε δεν υπήρξε πρόοδος στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η κατασκευή του εργοστασίου, η οποία έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει καν ξεκινήσει, ενώ το 2019 ήταν όλα έτοιμα, μελέτη, χρηματοδότηση και χώρος κατασκευής του.

Το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών εκτός Κέρκυρας είναι τεράστιο, εμποδίζοντας το Δήμο να προβεί σε αναγκαία δημοτικά έργα και δράσεις. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί η δημοτική αρχή ούτε διεκδίκησε τους πόρους που δικαιούται ούτε μερίμνησε για την ανακύκλωση  και τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Οι άμεσα αναγκαίες παρεμβάσεις είναι:

α) Αγωνιστική διεκδίκηση των οφειλόμενων στο Δήμο πόρων από το Κεντρικό Κράτος

β) Διαλογή στην πηγή

γ)Αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ανακύκλωσης για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και του τεράστιου κόστους μεταφοράς

δ) Τοποθέτηση διακριτών κάδων ανακύκλωσης

ε) Έμφαση στην ενημέρωση και στη συμμετοχή των πολιτών

 

Τ. Μεταλληνός: Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα κύρια στοιχεία αποτυχίας της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Κάλυψαν το πρόβλημα κάτω από το «χαλί» της μεταφοράς εκτός νησιού. Μόνο που αυτό κοστίζει πολύ ακριβά στους δημότες. Σε παρεμβάσεις στον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία, τις υποδομές και άλλα πολλά που δεν γίνονται, γιατί εκατομμύρια ευρώ ρίχνονται κάθε χρόνο στις «χωματερές». Ακόμη και η έτοιμη λύση της δημοπράτησης του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, τινάχτηκε στον αέρα εξαιτίας της ανικανότητας των διοικούντων.

Οι προτάσεις μας αφορούν στην άμεση ολοκλήρωση του εργοστασίου απορριμμάτων με παράλληλη διαλογή των ανακυκλούμενων απορριμμάτων στην πηγή. Οι πολίτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στον διαχωρισμό και φυσικά θα πρέπει να υιοθετήσουμε έτοιμες λύσεις που δίνουν κίνητρο και κέρδος σε όλους όσους συμμετέχουν στην ανακύκλωση προϊόντων.

 

Γ. Μπορμπότης: Στην τετραετία που πέρασε παγιώθηκε η απαράδεκτη κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων με: ιδιωτικοποίηση μέρους της αποκομιδής, μηδαμινά ποσοστά ανακύκλωσης, ανύπαρκτο σχεδιασμό μείωσης παραγωγής απορριμμάτων, τεράστιο κόστος εκατομμυρίων ευρώ για τη μεταφορά των απορριμμάτων, που κόβονται από άλλες λαϊκές ανάγκες.  Η δημοτική αρχή κινήθηκε στο πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις με νόμους που απαγορεύουν προσλήψεις, μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση, ενισχύουν την ανταποδοτικότητα και αυξάνουν την τοπική φορολογία, υποβαθμίζουν τις δημοτικές υπηρεσίες, ταΐζοντας παράλληλα τους μεγαλοεργολάβους. 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτάσσει τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με βάρος στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, στην ανακύκλωση με διαλογή στη πηγή σε χωριστά ρεύματα καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτιών, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

 

Στ. Πουλημένος: Η πρόοδος που επήλθε στην διαχείριση των απορριμμάτων κρίνεται κυρίως από το ποσοστό ανακύκλωσης, το οποίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κινείται ελαφρά πάνω από το 6% έναντι του στόχου 50% που είχε τεθεί από την σημερινή δημοτική αρχή το 2019, για το τέλος της 4ετίας, δηλαδή για τώρα.

Ο συνδυασμός μας έχει θέσει ως πρωταρχικό του στόχο την προώθηση της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή, στο πλαίσιο των αρχών μιας κυκλικής οικονομίας, προκειμένου να μειωθεί δραστικά ο όγκος, το βάρος και το κόστος της μεταφοράς τους εκτός Κερκύρας.

Η επιλογή μας αυτή ακολουθεί την ευρωπαϊκή πρακτική δεκαετιών, τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Εφαρμοζόμενη δε με αξιόπιστο σχέδιο, με συνέπεια και σταθερότητα, θα συμβάλλει σε βελτίωση των σχετικών δεικτών του δημοτικού προϋπολογισμού και στην καλύτερη υπηρέτηση των αναγκών της καθημερινότητας σε βάρος των οποίων λειτουργεί το σημερινό σύστημα της χρσυσοπληρωμένης μεταφοράς του συνόλου σχεδόν, των απορριμμάτων, εκτός Κερκύρας.

 

Μ. Υδραίου: Πρέπει να θυμόμαστε τις εφιαλτικές εικόνες που ζήσαμε με τα σκουπίδια για ένα και μόνο λόγο: για να μην τις ξαναζήσουμε.

Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι όταν έλεγα ότι η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση είναι η μεταφορά των απορριμμάτων, κάποιοι μου έλεγαν ότι δεν μπορεί να γίνει.

Τους αποδείξαμε ότι μπορεί, έγινε! Kαι μάλιστα, έγινε χωρίς να υπάρξει ούτε ένα ευρώ αύξηση στα τέλη που πληρώνουν οι δημότες.

Έχουμε μεταφέρει πάνω από 100.000 τόνους απορριμμάτων, χωρίς καμία αύξηση στα τέλη,  ο Δήμος έχει πλέον 36 νέα οχήματα και απορριμματοφόρα οχήματα μέσω Leasing και μέσω του προγράμματος "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ" και του ΕΣΠΑ, ενώ τέθηκαν σε κυκλοφορία δύο οχήματα-σκούπες. Ξεκίνησε η λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, έγινε προμήθεια  500 νέων πράσινων κάδων, 250 πήλινων παραδοσιακών κάδων, 270 νέων κάδων ανακύκλωσης και 70 νέων μεγάλων κάδων, τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας μας, ενώ προχωρά  και ο διαγωνισμός για την προμήθεια 1.200 πλαστικών κάδων απορριμμάτων.

Έγινε προμήθεια 1.800 πλαστικών κάδων κομποστοποίησης, 3.800 κάδων βιοαποβλήτων κουζίνας, 1.000 τροχήλατων κάδων βιοαποβλήτων και σε όλα  τα διοικητικά όρια του Δήμου μας και όχι μονάχα στην πόλη της Κέρκυρας, δημιουργήθηκαν  8 νέα δημοτικά ρεύματα ανακύκλωσης. Δημιουργήσαμε υποδομές από το μηδέν, τίποτα από αυτά δεν υπήρχε.

Με το Σχέδιο ΚΕΡΚΥΡΑ 2028, το πρόγραμμά μας για τα πέντε επόμενα χρόνια,  δίνουμε πλέον έμφαση στη μικροκαθαριότητα στις γειτονιές. Με κατανομή των οδοκαθαριστών και των εργατών καθαριότητας στην πόλη και στις δημοτικές ενότητες σε οικοδομικά τετράγωνα, με τη δημιουργία μιας Νέας Υπηρεσίας Άμεσης Δράσης στην Καθαριότητα, η οποία θα παρεμβαίνει άμεσα για τα ζητήματα της καθαριότητας, με τηλεματική διαχείριση και παρακολούθηση των απορριμματοφόρων και εγκατάσταση αισθητήρων στους κάδους που θα ειδοποιούν για την αποκομιδή αυτόματα για βέλτιστες διαδρομές.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Στα διοικητικά όρια του δήμου Κ. Κέρκυρας βρίσκονται βασικές οδικές αρτηρίες που τον διατρέχουν για να προσεγγίσει κανείς την πόλη. Ποια είναι τα άμεσα μέτρα που θα λάβετε για την εκτόνωση του κυκλοφοριακού όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και περιφερειακά; Είστε διατεθειμένοι να ασκήσετε πίεση στο β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων, τα οποία διαχρονικά εξαγγέλλονται αλλά δεν τα έχουμε δει ακόμη;

 

Γ. Καρύδης: Το κυκλοφορικό είναι ένα καθημερινό πρόβλημα, που αντί να επιλύεται επιδεινώνεται. Απαιτείται άμεσα η ανακούφιση του Κέντρου από τον κυκλοφοριακό φόρτο με την κατασκευή οδικών παρακάμψεων και περιφερειακών δακτυλίων οδικής κυκλοφορίας. Η περιφερειακή αρχή οφείλει να αναλάβει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, το έργο αυτό με την δέουσα πίεση αλλά και τη συνδρομή του Δήμου.

Είναι παντελώς αδικαιολόγητη η καθυστέρηση από πλευράς Δήμου της δημιουργίας περιφερειακών χώρων στάθμευσης στις εισόδους της πόλης. Απαιτούνται συχνά δημοτικά δρομολόγια με minibus προς το κέντρο της πόλης και επιστροφή στους χώρους στάθμευσης. Παράλληλα απαιτείται η δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης (λ.χ. Σαρόκο) και η εξασφάλιση  δωρεάν θέσης στάθμευσης  στους μονίμους κατοίκους.

 

Τ. Μεταλληνός: Το κυκλοφοριακό είναι από τα κυριότερα προβλήματα της Κέρκυρας που εξελίσσεται στη βάση των χιλιάδων αυτοκινήτων που προστίθενται κάθε χρόνο προς χρήση στο νησί μας. Το κακοσυντηρημένο οδικό δίκτυο και η απουσία ουσιαστικών παρεμβάσεων μεγιστοποιούν το πρόβλημα. Οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης είναι αλληλοεξαρτούμενοι και όχι ανταγωνιστικοί. Θα πρέπει να συμπράξουν προκειμένου να γίνουν νέες παρακάμψεις, οι απαραίτητοι κόμβοι, κυκλικές διασταυρώσεις, περιφερειακά πάρκινγκ συνδεόμενα με mini bus και κάθε άλλη παρέμβαση που η επιστήμη μας προσφέρει, προκειμένου η καθημερινότητα όλων να γίνει πιο ανθρώπινη.

Οι πολεοδομήσεις των ορίων της πόλης, η δημιουργία των περιφερειακών δακτυλίων στις εδώ και δεκαετίες απαλλοτριωμένες εκτάσεις θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί χθες. Η οικοδομική ανάπτυξη δημιουργεί νέες κατοικίες, καταστήματα, αλλάζει ολόκληρες περιοχές και αποτελεί τριτοκοσμικό χαρακτηριστικό να ακολουθούμε τις πολεοδομικές εξελίξεις αντί να τις σχεδιάζουμε. 

 

Γ. Μπορμπότης: Οι οδικές αρτηρίες που αναφέρετε αποτελούν το τραγικό οδικό δίκτυο της Κέρκυρας που διασχίζουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι με τον κίνδυνο δυστυχήματος να είναι παρών κάθε στιγμή. Στους δρόμους της Κέρκυρας αποτυπώνεται η διαχρονική εγκληματική πολιτική της υποτίμησης των λαϊκών αναγκών, η προχειρότητα, η αποσπασματικότητα και αμφίβολη ποιότητα των έργων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες μετρήσεις στα Τρία Γεφύρια που ταλαιπώρησαν χιλιάδες οδηγούς και επιβάτες ή τα αποσπασματικά κυκλοφοριακά μέτρα του καλοκαιριού.

Απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός στο πλαίσιο μιας άλλης πολιτικής που ενδιαφέρεται για τις ανάγκες και την ασφάλεια του λαού. Στοιχεία ενός τέτοιου σχεδιασμού είναι η δημιουργία περιφερειακών παρκινγκ και η δωρεάν μεταφορά των επιβατών στο κέντρο. Μέριμνα για χώρους στάθμευσης απαιτείται και για πολλά χωριά του Δήμου μας. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» εγγυάται ότι θα πρωτοστατήσει στη διεκδίκηση και πραγματοποίηση τέτοιων έργων, όπως έκανε και το προηγούμενο διάστημα.

 

Στ. Πουλημένος: Εκρηκτικό είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα που κάνει τη ζωή μαρτύριο σε ντόπιους και επισκέπτες, κυρίως στην πόλη αλλά και στις εισόδους – εξόδους της.

Παρακολουθούμε να γίνονται διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων αλλά επί του πρακτέου ουδέν. Κανένας νέος δρόμος, κανένας νέος χώρος στάθμευσης ενώ, αντίθετα, οι διαθέσιμοι χώροι διαρκώς μειώνονται και μάλιστα σε περίοδο ταχύτατης αύξησης του αριθμού των αυτοκινήτων.

Στο ερώτημα τι θα κάνουμε εμείς, απαντάμε: Θα υπηρετήσουμε αποφασιστικά και κατά προτεραιότητα, την απολύτως ώριμη ανάγκη για:

· Διαπλάτυνση και ενίσχυση των όρων ασφάλειας στον συνδετήριο δημοτικό δρόμο Τρία Γεφύρια – Καπανιόλου

· Κατασκευή του εσωτερικού δακτύλιου της πόλης, που ξεκινάει από την Πλατυτέρα, περνά από το «Συνεδριακό» της Μητρόπολης και μέσα από τις απροσπέλαστες νέες Πολεοδομικές Ενότητες, εντός του Γ.Π.Σ., βγαίνει στη Γαρίτσα.

· Συστράτευση με την Π.Ι.Ν. για την ταχεία δημοπράτηση της νέας χάραξης του δρόμου Τρία Γεφύρια – Βρυώνη, που θα ανακουφίσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στο πιο προβληματικό κομμάτι του οδικού μας δικτύου. Το ίδιο θα ισχύσει και για την παράκαμψη Σκριπερού, ενώ με το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, θα παλέψουμε την ξεχασμένη υπόθεση της παράκαμψης Μπενιτσών.

Και παράλληλα προς αυτά, δημιουργία των νέων περιφερειακών χώρων στάθμευσης με πρόβλεψη άμεσης μεταφοράς με μικρά σύγχρονα λεωφορεία, προς και από την πόλη.

Αξίζει να αναφέρω ότι πρόκειται να επανεξετάσουμε την υπόθεση του υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Σαρόκου για την οποία εκδηλώνεται ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

Μ. Υδραίου: Δεν θα περιοριστούμε μόνο στην άσκηση πίεσης στην κεντρική εξουσία, που αποδεδειγμένα έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε και με επιτυχία.

Θα επιδιώξουμε ένα νέο, κοινό πλαίσιο συνεργασίας όχι μόνο με την Περιφέρεια αλλά και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους φορείς για να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές και ανατροπές που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο ΚΕΡΚΥΡΑ 2028.

Το πρώτο περιφερειακό πάρκινγκ είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται. Ακολουθεί η χωροθέτηση και προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή, διαμόρφωση και λειτουργία δύο άλλων περιφερειακών parking.

Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με την ακινησία και την αδράνεια, αποδείξαμε ότι έχουμε τόλμη, το αποδείξαμε με τα μέτρα του καλοκαιριού.

Μας ασκείται κριτική για το γεγονός ότι πρώτα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί οι χώροι στάθμευσης και μετά να εφαρμοστεί το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας.

Και αυτό το λένε άνθρωποι με εμπειρία και παρουσία στα κοινά ως Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Νομάρχες που θέλουν να διεκδικήσουν και πάλι την ψήφο των πολιτών.

Ας μας πουν πόσο χρόνο χρειάζεται αυτό και κυρίως γιατί και οι ίδιοι δεν το έκαναν τόσα χρόνια. Αν συμβιβαζόμαστε με αυτό το επιχείρημα, θα σήμαινε ότι δεν θέλουμε να αλλάξουμε τίποτα, δεν θα κάναμε και εμείς τίποτα. Αντίθετα, εμείς κάναμε την  αρχή και θα συνεχίσουμε με πιο μεγάλα και τολμηρά βήματα. Γιατί έχουμε γνώση, σχέδιο και βούληση να το εφαρμόσουμε.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΝΕΡΟ

Η ΔΙΑΔΕΥΑΚ μπορεί να εξασφαλίσει την εγγύηση της βιωσιμότητάς της εφόσον εισπράξει τα ανεξόφλητα ποσά που χρωστούν οι καταναλωτές;

 

Γ. Καρύδης: Η Παράταξή μας θεωρεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα οι δημότες του Δήμου μας, όπως και όλοι οι συμπολίτες, να έχουν πόσιμο νερό με κρατική χρηματοδότηση και δημόσια διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Έτσι απαιτείται αγώνας τόσο για την κατασκευή του έργου των Φραγμάτων με κρατική χρηματοδότηση όσο και για τη διατήρηση και την εύρυθμη λειτουργία της ΔΙΑΔΕΥΑΚ. 

Βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητά της ΔΙΑΔΕΥΑΚ είναι η είσπραξη  των οφειλόμενων ποσών, κυρίως από τους μεγαλοοφειλέτες, που με την αδικαιολόγητη  ανοχή του  Δήμου οδηγούν τη ΔΙΑΔΕΥΑΚ σε εξαφάνιση. Η προηγούμενη δημοτική αρχή όχι μόνο διέσωσε τη ΔΕΥΑΚ με την είσπραξη ανεξόφλητων λογαριασμών, αλλά το 2019 που την παρέδωσε στην σημερινή, άφησε στο Ταμείο της 2.000.000 ευρώ, ενώ σήμερα έχει τεράστιο οικονομικό έλλειμμα! Η βιωσιμότητα της ΔΙΑΔΕΥΑΚ είναι εφικτή, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση γι’ αυτό.

Εμείς διαβεβαιώνουμε τους συνδημότες ότι, αν μας επιλέξουν ν’ αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, όλα τα παραπάνω αποτελούν δεσμεύσεις και προτεραιότητές μας.

 

Τ. Μεταλληνός: Η ΔΙΑΔΕΥΑΚ αποτελεί από την ίδρυσή της, τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση στην πόλη. Τα δίκτυά της εκτός από πολύπλοκα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και αιωνόβια… Πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό που δεν του επιτρέπεται να πεθάνει, ούτε καν να ασθενήσει. Ο βιολογικός καθαρισμός είναι το σημαντικότερο περιβαλλοντικό έργο που έχει γίνει στο νησί τον τελευταίο αιώνα. Τα χρέη και μάλιστα τα χρέη μεγάλων καταναλωτών, αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της επιχείρησης. Η είσπραξή τους έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι ζήτημα τεχνικό αλλά πολιτικό. Δημόσιοι οργανισμοί αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η πληρωμή των χρεών τους είναι θέμα σεβασμού στην ίδια την κοινωνία και τον πολιτισμένο τρόπο με τον οποίο αυτή διαρθρώνεται. Η λειτουργία της πόλης θα πρέπει να στηρίζεται σε κανόνες που σέβονται όλοι και να σταματήσει να είναι ala cart.

 

Γ. Μπορμπότης: Η ΔΙΑΔΕΥΑΚ, όπως και όλες οι ΔΕΥΑ, είναι επιχειρήσεις και ως εκ τούτου λειτουργούν με τη λογική του κόστους/οφέλους. Δεν παρέχουν το νερό σαν κοινωνικό αγαθό αλλά ως εμπόρευμα με υψηλές χρεώσεις και υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, βαρύνεται με τα γνωστά προβλήματα λόγω της παλαιότητας του δικτύου και της επακόλουθης υπεράντλησης, της «ευγενικής» μεταχείρισης μεγαλοφειλετών-μεγαλοεπιχειρηματιών, των υπέρογκων δαπανών για ηλεκτρική ενέργεια.

Η γνωστή τακτική της απαξίωσης και αυτής της υπηρεσίας αξιοποιήθηκε για ακόμη φορά ως δικαιολογία από το κράτος αλλά και τη δημοτική αρχή για να την παραδώσουν μέσω ΣΔΙΤ για 30 σχεδόν χρόνια στους ιδιώτες. Κλασσικό παράδειγμα του πως και από την κάλυψη των λαϊκών αναγκών πρέπει να προκύπτει κέρδος για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Προτείνουμε την αντιμετώπιση του νερού ως κοινωνικό αγαθό, με γνώμονα την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων, την κάλυψη των λαϊκών αναγκών με φθηνό, ποιοτικό και πόσιμο νερό.

 

Στ. Πουλημένος: Η ΔιαΔΕΥΑΔΚ σήμερα ή η ΔΕΥΑΚ πιθανόν αύριο, θα δυσκολευτεί αλλά με κάποιες ρυθμίσεις θα μπορέσει να διασφαλίσει την βιωσιμότητά της, υπό τον όρο ότι θα αναδιοργανωθεί και θα εξυγιανθεί η λειτουργία της.

Η επιχείρηση΄Υδρευσης – Αποχέτευσης θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της αν εισπραχτούν τα ανεξόφλητα ετών, που διαμορφώθηκαν κατά κανόνα με ευθύνη της, αν εξορθολογιστούν οι δαπάνες της, αν περιοριστεί η βιομηχανία απευθείας αναθέσεων, αν ελέγχεται η τήρηση των όρων των συμβάσεών της με τους αναδόχους, αν περιοριστεί το όργιο των ρουσφετιών και οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις στις οφειλές μεγαλοοφειλετών.

Αν μ’ άλλα λόγια, γυρίσει σελίδα μέσα από την ετυμηγορία των πολιτών στις δημοτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

 

Μ.Υδραίου: Η προοπτική και το μέλλον της ΔΙΑΔΕΥΑΚ συνδέεται όχι μόνο με την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών αλλά με την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, την  μείωση της απώλειας νερού, την αντικατάσταση του φθαρμένου δικτύου, την αναβάθμιση και την  παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους δημότες.

Ουσιαστικά με τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου βρεθήκαμε μπροστά σε μια νέα όσο και δύσκολη πραγματικότητα. Σε αυτή την τετραετία αλλάξαμε το πλαίσιο αλλά και τον προσανατολισμό της ΔΙΑΔΕΥΑΚ.

Υπενθυμίζω ότι συμβασιοποιήθηκε το έργο των μονάδων αφαλάτωσης που θα δώσουν καθαρό νερό στην πόλη, περιορίστηκαν οι διαρροές στο δίκτυο με την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος, έγινε αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης σε Δ.Ε Παρελίων, και σε περιοχές των Δ.Ε Φαιάκων, Αχιλλείων και Παλαιοκαστριτών όπως και περιαστικές περιοχές της πόλης, ενώ αναβαθμίστηκε ο βιολογικός της πόλης, ένα έργο προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ, το οποίο συνεχίσαμε από την προηγούμενη περίοδο και το ολοκληρώσαμε επιτυχώς!

Έγιναν όσα έπρεπε να είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια.

Και τα καλύτερα έρχονται. Ξεκινάει άμεσα το έργο της αφαλάτωσης Χρυσηίδας που θα δώσει πόσιμο νερό στην πόλη μας.

 Επίσης, το πιο μεγάλο έργο που έχει γίνει ποτέ στην Κέρκυρα, το έργο των φραγμάτων, είναι σε φάση υλοποίησης με προϋπολογισμό 181 εκ. ευρώ. Ένα έργο που δίνει μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης.

Παράλληλα ο νέος μεγάλος στόχος είναι η αντικατάσταση ολόκληρου του δικτύου ύδρευσης, το οποίο παραλάβαμε σε κάκιστη κατάσταση, γιατί οι υποδομές του είναι του προηγούμενου αιώνα. Θα το αλλάξουμε όλο  το φθαρμένο δίκτυο και ό,τι λέω και ό,τι βάζω στόχο, το κάνω πράξη.

 

Το debate των υποψηφίων δημάρχων Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων δημοσιεύθηκε στην έντυπη ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, την Τρίτη 3 Οκτωβρίου.