Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαθητικά δρομολόγια «χθες» ζητούν οι Γονείς Βόρειας Κέρκυρας

Σχολικές Μεταφορές
27 Σεπτεμβρίου 2023 / 10:35

Επιστολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Βόρειας Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ, Έκκληση για άμεσες ενέργειες για την έναρξη των σχολικών μεταφορών στην Κέρκυρα.απευθύνει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Βόρειας Κέρκυρας το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, του τεις βουλευτές του νησιού Γκίκα, Αυλωνίτη, Μπιάγκη, την.Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζορμπά για το σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί περίπου 3.000 μαθητές του Νομού Κέρκυρας και τις οικογένειές τους:

«Η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες και για ακόμη μια χρονιά χωρίς σχολικές μεταφορές. Η πλειοψηφία των μαθητών στη Βόρεια Κέρκυρα διαμένει σε χωριά απομακρυσμένα από τα σχολεία με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η μεταφορά τους με σχολικά λεωφορεία.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες για τις σχολικές μεταφορές της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα, ξεκίνησαν καθυστερημένα (την 01/09/2023) νέο διαγωνισμό για ανάθεση δρομολογίων σε μεταφορείς με προθεσμία δήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 06/09/2023. Όπως είναι φυσικό, ένας τέτοιος διαγωνισμός ακολουθεί μια συγκεκριμένη και χρονοβόρα διαδικασία (κατάθεση αιτήσεων, αξιολόγηση αιτήσεων, αξιολόγηση τεχνικού ελέγχου, οικονομική επιτροπή) με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην έχουν ξεκινήσει τα δρομολόγια, αλλά και να μην υπάρχει καμία διαβεβαίωση και συγκεκριμένο χρονοδράγραμμα για την τακτοποίηση του συνόλου των σχολικών μεταφορών.

Από την τελευταία ενημέρωση του αρμόδιου τμήματος της Π.Ι.Ν. στο Δ.Σ. της Ένωσης, προκύπτουν:

1. 17 γόνιμα δρομολόγια, τα οποία πρόκειται να περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού (οικονομική επιτροπή) και αφορούν μόνο σε δρομολόγια της Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας,

2. 31 άγονα δρομολόγια, τα οποία πρέπει να επαναπροκυρηχθούν ακολουθώντας την συνηθισμένη και χρονοβόρα διαδικασία και

3. 115 δρομολόγια που τίθενται υπό διερεύνηση λόγω ελλείψεων στα δικαιολογητικά και στον τεχνικό έλεγχο, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό. Κατανοούμε και απαιτούμε να ακολουθηθεί όλη η νόμιμη διαδικασία του τεχνικού ελέγχου αφού αφορά στην ασφαλή μεταφορά των παιδιών μας, όμως θεωρούμε άτοπη την χρονική στιγμή που εξελίσσεται ο διαγωνισμός.

Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει, για παράδειγμα άμεση παράταση των περσινών συμβάσεων και έναρξη δρομολογίων, αφού οι περσινές συμβάσεις των μεταφορέων θεωρήθηκαν άκυρες.

Ως γονείς ταλαιπωρούμαστε καθημερινά προσπαθώντας να μεταφέρουμε τα παιδιά μας από και προς τα σχολεία. Η πλειοψηφία των γονέων στην Βόρεια Κέρκυρα εργάζονται και ζουν από τον τουρισμό, επομένως είναι αδιανόητο να λείπουν καθημερινά από την εργασία τους τη περίοδο αυτή. Το αποτέλεσμα είναι να στοιβάζονται έως και 7 παιδιά σε κάθε αυτοκίνητο για να προσεγγίσουν το σχολείο, πολλά παιδιά να μην πηγαίνουν καν στο σχολείο ή να πηγαίνουν με ταξί.

Δυστυχώς σημειώθηκε σήμερα Τρίτη 26/09 το πρώτο τροχαίο έξω από σχολείο της Β. Κέρκυρας ενώ στο αυτοκίνητο υπήρχαν παιδιά που προσπαθούσαν να φτάσουν στο σχολείο τους. Η επικινδυνότητα που επικρατεί κατά τη διέλευση και την αναχώρηση των παιδιών από τα δεκάδες οχήματα και τον συνωστισμό που προκαλείται έξω από τα σχολεία είναι μεγάλη. Αδυνατούμε να περιμένουμε έστω και μια παραπάνω μέρα για την ολοκλήρωση αυτού του χρονοβόρου διαγωνισμού.

Ζητάμε άμεσες ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν οι σχολικές μεταφορές. Κάθε παιδί πρέπει να βρίσκεται από αύριο κιόλας στο σχολείο του και να σταματήσει η καθημερινή ταλαιπωρία των γονέων.

Με εκτίμηση και πάντα στη διάθεση σας,

για το Δ.Σ. της Ένωσης,

Η Πρόεδρος Πρωτοψάλτη Ασπασία

Η Γραμματέας Γουδέλη Αμαλία - Πηνελόπη»

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΧΕΙΟ