Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Σήμερα ή αύριο θα φανεί αν ο 68χρονος πέθανε από λεπτοσπείρωση

Λεπτοσπείρωση
26 Σεπτεμβρίου 2023 / 11:22
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σε ετοιμότητα η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή, απολυμάνσεις και μυοκτονία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σήμερα ή αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου που θα δείξουν αν ο θάνατος ενός 68χρονου από το χωριό Καρουσάδες προήλθε από λεπτοσπείρωση.

Ήδη η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του από τη συγκεκριμένη λοίμωξη.

Εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό θα ακολουθήσει επιδημιολογική έρευνα στο χωριό από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας που  θα μεταβεί στην περιοχή για την λήψη των απαιτούμενων μέτρων, δηλαδή μυοκτονία, απολύμανση, ενημέρωση κατοίκων για τους κανόνες υγιεινής και διαχείρισης στάσιμων νερών κ.α.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο καταγράφηκε ένας επιβεβαιωμένος θάνατος ηλικιωμένου από το ίδιο χωριό, ενώ ακόμη ένα κρούσμα διαπιστώθηκε αρχές καλοκαιριού από την ίδια περιοχή. Ωστόσο ο ασθενής μετά τη θεραπευτική αγωγή βελτιώθηκε και διέφυγε τον κίνδυνο. Και στις τρεις περιπτώσεις αυτές, υπήρξε ενασχόληση με αγροτικές εργασίες.

Το γεγονός πάντως ότι τα κρούσματα αυτά  προέρχονται από την ίδια τοποθεσία έχει θορυβήσει τις Αρχές. Όπως τόνισε πάντως στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Β. Κέρκυρας Θεοφάνης Σκέμπρης δεν υπήρξε όλον αυτόν τον καιρό αναφορά ότι το χωριό είναι γεμάτο ποντίκια, ενώ διευκρίνισε ότι η λεπτοσπείρωση μπορεί να μεταφέρεται και από άλλα ζώα, όπως από τα ούρα του σκύλου ή της γάτας.

«Τα τρία περιστατικά στην ίδια περιοχή μας έχουν θορυβήσει. Το ένα μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, τα τρία όμως είναι κάτι που μας ανησυχούν. Στρεφόμαστε προς τα ποντίκια γιατί είναι ο πιο εύκολος μεταδότης», ανέφερε ο ίδιος.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.