Κάβος, η μεγάλη εικόνα
Γράφει ο Δρ. Σπύρος Κουτάγιας*
Με τα πρωτοβρόχια διαπιστώθηκε διάθεση λαθραίων και νοθευμένων ποτών και σωρεία φορολογικών παραβάσεων σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στον αγαπημένο μας Κάβο. Επιβλήθηκαν διοικητικά μέτρα, βεβαιώθηκαν πρόστιμα και εξ αυτών βούιξαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πήραν φωτιά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αρμόδιες αρχές δεν διαπίστωσαν τίποτα παραπάνω αλλά και τίποτα λιγότερο!
Για ακόμα μία φορά το γεγονός αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα καθώς, για κάποιους θεωρητικά μετρημένους στα δάκτυλα, δυσφημείται ένας ευλογημένος τόπος με φυσική ομορφιά και βέλτιστες προδιαγραφές τουριστικής ανάπτυξης. Άλλωστε δεν είναι μακριά η εποχή της πανδημίας που απέδειξε ότι, το αυξημένο επιχειρηματικό κέρδος μπορεί να επιτευχθεί και να διαχυθεί στην τοπική κοινωνία από την παροχή υπηρεσιών επιπέδου κατά τη διάρκεια της ημέρας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.
Αυτό δεν σημαίνει ότι, η νυχτερινή ζωή δεν αναγνωρίζεται ως υγιές μέρος του επιχειρηματικού γίγνεσθαι όπως σε κάθε εξευγενισμένο τουριστικό προορισμό, αλλά ας γίνει κάποτε μια διαφοροποίηση μεταξύ μιας ανεξέλεγκτα εμετικής μεταμεσονύκτιας φαβέλας και μιας νόμιμης νυχτερινής διασκέδασης με ασφάλεια όλους.
Βεβαίως εκείνο που προκαλεί την μεγαλύτερη απορία είναι ο λόγος που η κεντρική κυβέρνηση επέλεξε να στοχεύσει τον Κάβο και να οργανώσει μια εξ Αθηνών εκπορευόμενη "καταδρομική" αποστολή δίωξης του οικονομικού εγκλήματος και όχι μόνον.
Στο μυαλό των περισσοτέρων η απάντηση είναι προφανής και δεν είναι άλλη από το αυθόρμητο συμπέρασμα ότι θα διέκρινε πως οι τοπικές αρχές δεν είναι σε θέση για λόγους, που εκείνες γνωρίζουν καλύτερα, να αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα επιβάλλοντας και επιτηρώντας τους Νόμους, που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση.
Υπάρχει ανεπάρκεια στη δημόσια διοίκηση του τόπου; Υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, όπως συχνά διατείνονται οι υπηρεσίες; Υπάρχουν θέματα συναρμοδιότητας και συντονισμού για την καταστολή και την επιτήρηση; Υπάρχει παράβαση καθηκόντων; Υπάρχει διαφθορά; Ας το βρουν οι προϊστάμενες Αρχές, κύρια η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Δικαιοσύνη. Πάντως οι ευθύνες των τοπικών αρχών και υπηρεσιών όπως διαφαίνεται εκ του αποτελέσματος είναι δεδομένες.
Το μόνο σίγουρο στην όλη ιστορία είναι ότι, οι κάτοικοι και οι νομοταγείς επιχειρηματίες στον Κάβο, ή τουλάχιστον αυτοί που όντας θύματα της άναρχης "ανάπτυξης" των προηγούμενων δεκαετιών, αναγνωρίζουν την νομιμότητα ως την μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη βιωσιμότητα του τόπου τους ως τουριστικού προορισμού, αισθάνονται αδικημένοι και ανήμποροι και σε ένα βαθμό ντροπιασμένοι για τον τόπο που έλκουν την καταγωγή τους εξαιτίας της διαρκούς δυσφήμησης που δημιουργεί η συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά μιας μειοψηφίας.
Πρόκειται για μια νέα γενιά ανθρώπων με όνειρα και αγάπη για τον Κάβο, που δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να προσφέρουν βελτιωμένες παροχές, επενδύοντας σε σύγχρονα καταστήματα, καταλύματα και εγκαταστάσεις, προσφέροντας τίμιες θέσεις εργασίας με ασφαλισμένους εργαζόμενους και φυσικά ενισχύοντας την τοπική και εθνική οικονομία. Στα χείλη όλων αυτών είναι η απορία για το που πραγματικά οδεύει αυτή η κατάσταση, μια κατάσταση όπου μια χούφτα παραβατών με σκοπό το ίδιο όφελος ακυρώνει κάθε φιλότιμη προσπάθεια εξυγίανσης των περισσοτέρων.
Αποτελεί χρέος της συντεταγμένης πολιτείας να προφυλάξει τους υγιείς επιχειρηματίες από την ασυδοσία αυτών που ρυπαίνουν πολλαπλώς μέχρι πρωίας, παραβιάζοντας κάθε νόμο και διάταξη και κυρίως δηλητηριάζοντας ποικιλοτρόπως τους νεαρούς τουρίστες μαζί την δική μας νεολαία και καταπατώντας τα ήθη μιας κοινότητας, η οποία επιζητά εναγωνίως μια καθαρή εικόνα εργασιακής συνύπαρξης και μια διέξοδο για ένα βιώσιμο μέλλον.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, αυτή η ίδια η πολιτεία αν και εισπράττει φόρους και ανταποδοτικά τέλη, στην πράξη δεν έχει αποδώσει σεβασμό ούτε στις στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων που επισκέπτονται, ζουν ή δραστηριοποιούνται στον Κάβο. Για δεκαετίες ο Κάβος έχει αφεθεί δίχως βασικές υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, χωρίς πράξη εφαρμογής του πολεοδομικού σχεδίου πόλεως, με προβληματικά δίκτυα και ανύπαρκτη διαχείριση απορριμμάτων ενώ η όποια μικρή και άτακτη πρόοδος οφείλεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ακόμα και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται πως αυτή η χαοτική μεγάλη εικόνα αποτελεί ένα εύφορο κήπο μέσα στον οποίο "ανθίζουν" ως ζιζάνια πολεοδομικές παραβάσεις, οικονομικά εγκλήματα, υγειονομικές παραβάσεις, σκηνές βίας και ανήθικης ελευθεριότητας, ακόμα και τραγικά ατυχήματα και δυστυχήματα όπως είδαμε αυτό το καλοκαίρι. Τα βλαβερά αυτά ζιζάνια διαθέτουν συγκεκριμένες γεωδαιτικές συντεταγμένες γνωστές στους αρμόδιους «ανθοκόμους», οι οποίοι καλούνται άμεσα να τα απομακρύνουν πριν να πνίξουν ολοκληρωτικά τα ανόθευτα λουλούδια της Άνοιξης του νέου Κάβου.
Αυτή λοιπόν είναι η σύνθεση της μεγάλης εικόνας που προκύπτει στον νεο-αναδυόμενο Κάβο που προσπαθεί να αποτινάξει το ζυγό της εκμετάλλευσης ντόπιων και ξένων συμφερόντων.
Από την μία υγιής ενέργεια και κοστοβόρες επενδύσεις, από την άλλη ένα απίστευτο οικονομικό πάρτι κάποιων ολίγων που διαχρονικά φλερτάρουν με τους «ελεγκτικούς μηχανισμούς» και στην μέση μια πολιτεία που όταν δεν «λάμπει» δια της απουσίας της προσποιείται το ρόλο της.
Η ενεργοποίηση κατοίκων, εργαζομένων, επιχειρηματιών και δημοσίων λειτουργών με αίσθηση καθήκοντος είναι πλέον επιτακτική, όπως επίσης και των εισαγγελικών αρχών, των οποίων η σε βάθος έρευνα είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη για την προστασία της οικονομικής δραστηριότητας, της δημοσίας και ιδιωτικής περιουσίας, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και της ανθρώπινης, ακεραιότητας και ζωής.
* Ο Δρ. Σπύρος Κουτάγιας είναι Οδοντίατρος – Προσθετολόγος, Διδάκτωρ Παν. Freiburg Γερμανίας