Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με μεγαλοπρέπεια η Λιτανεία της 11 Αυγούστου για το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα (photos - video)

Λιτανεία
11 Αυγούστου 2023 / 09:20
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Η λιτανεία γίνεται εις ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού το 1716 από τους Οθωμανούς Τούρκους οι οποίοι για 40 ημέρες πολιορκούσαν την Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε σήμερα η Λιτανεία  του Αγίου Σπυρίδωνος. Πληθος πιστών, Κερκυραίων αλλά και τουριστών, επισκέπτεται από νωρίς το πρωί το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας για να παρακολουθήσει τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και να προσκυνήσει το σκήνωμα του πολιούχου. 

Το θαύμα

Η λιτανεία γίνεται εις ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού το 1716 από τους Οθωμανούς Τούρκους οι οποίοι για 40 ημέρες πολιορκούσαν την Κέρκυρα. Οι ντόπιοι, Ενετοί και Έλληνες, υπό την αρχηγία του Γερμανού κόμη Γιόχαν Ματίας φον ντερ Σούλενμπουργκ (1661-1747), αντέταξαν σθεναρή και αποτελεσματική άμυνα, αποκρούοντας τις τουρκικές επιθέσεις. 

Μετά από κατακλυσμιαία βροχόπτωση το βράδυ της 10ης Αυγούστου που αποδόθηκε σε θαύμα του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνος οι Οθωμανικές ορδές τράπηκαν σε άτακτη φυγή για να μην επανέλθουν ποτέ πλέον.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο άγιος με την μορφή καλόγερου βγήκε από τον ομώνυμο ναό και κρατώντας αναμμένο πυρσό προκάλεσε πανικό στους Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι το έβαλαν στα πόδια.

Η Κέρκυρα κατέστη προμαχώνας ολόκληρης της Ευρώπης, ο υπερασπιστής Στρατάρχης Σούλενμπουργκ τιμήθηκε δια βίου από τη Βενετική γερουσία η οποία με ψήφισμά της στις 19 Μαρτίου 1717 μ.Χ. καθιέρωσε η ετήσια λιτανεία του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος να γίνεται κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου.

Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, κάθε χρόνο τελείται μεγάλη λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Σπυρίδωνα, συνοδεία των Φιλαρμονικών του νησιού, την οποία παρακολουθούν πλήθη Κερκυραίων και επισκεπτών του νησιού.

Ο Άγιος θα παραμείνει στην θύρα μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής 13 Αυγούστου, όλη μέρα και όλη νύκτα, για να προσκυνούν οι πιστοί. 

Δείτε επίσης: Η Ιστορική Σημασία της Πολιορκίας της Κέρκυρας

 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.