Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιάννης Καββαδίας: Τοπική αυτοδιοίκηση και αυτοδιοικητικοί παράγοντες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
09 Αυγούστου 2023 / 12:18

Κριτική του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας στη Δημοτική Αρχή Λέσση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η εμπειρία πολλών δεκαετιών στην δημοκρατική εκλογή δημοτικών παραγόντων, έχει αποδείξει ότι η σύγκλιση πολιτών διαφορετικών ιδεολογικών αντιλήψεων και κομματικών προτιμήσεων, είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη προσπάθεια επίλυσης πολλών τοπικών προβλημάτων, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης αλλά και μελλοντικού προγραμματισμού ανάπτυξης του τόπου που ζούμε και δημιουργούμε όνειρα και ελπίδες.

Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις, το 2019 συνεργάστηκα με τον κ. Λέσση, αφού εξέλειπαν άλλα σχήματα πιο ελκυστικά των πολιτικών μου προτιμήσεων, αλλά πιστεύοντας ότι οι ίδιες αρχές θα διέπουν τον ίδιο τότε ως επικεφαλής του σχήματος, τον κ. Λέσση δηλαδή, αλλά και άλλων συνοδοιπόρων του.

Αναλαμβάνοντας την δημοτική αρχή για την περίοδο 2019-2023 πίστεψα στο θεμέλιο της επιλογής μου και συνέδραμα με όλες μου τις δυνάμεις για την πληρέστερη και παραγωγικότερη περίοδο της νέας δημοτικής αρχής.

Δυστυχώς η διάψευση των ελπίδων μου και η απογοήτευση εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης και λειτουργίας των δημοτικών πραγμάτων από τον κ. Λέσση, με απογοήτευσαν και μου δημιούργησαν την ανάγκη να απομακρυνθώ από την δημοτική αρχή και να διαχωρίσω την θέση μου από τα αρνητικά πεπραγμένα της μικρής ομάδας υπό τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος θεώρησε ότι ο δημαρχιακός θώκος είναι εργαλείο εξυπηρέτησης των προσωπικών του συμφερόντων.

Η κατ’ αρχήν ανικανότητα του κ. Λέσση, να οργανώσει τις δημοτικές υπηρεσίες σε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια λειτουργίας παραγωγικού έργου υπέρ των δημοτών, φάνηκε από τη αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του και μάλιστα έστρεψε τους δημοτικούς υπαλλήλους ενάντια στους αιρετούς δημοτικούς παράγοντες, δημιουργώντας μεταξύ των δημοτικών υπαλλήλων και των δημοτικών συμβούλων, ένα απέραντο χάσμα σε βάρος της ποιότητας ζωής των δημοτών, οι οποίοι έβλεπαν τις υποδομές του τόπου τους, είτε να είναι ανύπαρκτες ή να καταρρέουν.

Ο συντονισμός υπηρεσιών για αποτελεσματική λειτουργία θεσμικών υποχρεώσεων του Δήμου για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων, υπήρξε έως και ανύπαρκτος. Οι παροχές υγείας, η πολιτική προστασία, η λειτουργία των σχολείων, οι συγκοινωνίες, η κατάσταση λειτουργίας του λιμανιού της Λευκίμμης, οι υποδομές, η κατάσταση των δρόμων, το αποχετευτικό και η γενικότερη ποιότητα ζωής των δημοτών του Νότου, έπαιρνε διαστάσεις μιας ερήμωσης, υποβαθμίζοντας αναγκαίες συνθήκες διαβίωσης.

Η λίμνη Κορισσίων που πρέπει να αποτελεί πηγή σημαντικού πλούτου κερδοφορίας υπέρ των δημοτών, λειτουργεί υπέρ της εξυπηρέτησης λίγων προσωπικών συμφερόντων, καταδικάζοντας σε φτώχια μια ζώνη που θα έπρεπε να διαπρέπει στο σύνολο του νησιού.

Η ανατολική παραθαλάσσια ακτογραμμή του Δήμου από Μωραϊτικα έως και Πετριτή (Μπούκαρη) είναι έτοιμη προς κατάρρευση και εξαφάνιση. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής του Δήμουείναι αφημένοςστην ευγενή προσπάθεια κάποιων παραγωγών, ενώ θα έπρεπε ο Δήμος να είναι αρωγός και στυλοβάτης.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ανύπαρκτη, επιβαρύνοντας τον Δήμο με τεράστια ποσά υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων. Κανένας σχεδιασμός, καμία προσπάθεια. Η έξαρση της εξυπηρέτησης ιδιωτικών μικροσυμφερόντων χαρακτηρίζει την λειτουργία της δημοτικής αρχής, του δημάρχου και των αντιδημάρχων του σε αυστηρά ιδιωτικά ρουσφέτια.

Δυστυχώς η απογοήτευση της αρχικής ελπίδας μας έθεσε επί της ουσίας εκτός δημοτικής αρχής. Ο κ. Λέσσης ταύτισε την προσωπική του ανικανότητα και των άμεσων συνεργατών του με την πορεία της Νότιας Κέρκυρας και την κατέστησε περιοχή σημαντικών προβλημάτων, υπανάπτυξης και αναποτελεσματικής ζωής τοπικών συμφερόντων.

Από την άλλη η μηδενική εξέλιξη του Νότου δίνει ευκαιρίες σε μονοπωλιακά τραστ να εξαγοράσουν την πανέμορφη ζώνη μας, χερσαία και θαλάσσια, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, εξαιρώντας τον ντόπιο πληθυσμό από την παραγωγή πλούτου.Η δημοτική αρχή Λέσση απέδειξε παταγωδώς ότι έβλαψε την Νότια Κέρκυρα.

Ο τόπος μας χρειάζεται νέα δύναμη, αποτελεσματικής λειτουργίας.

 

Ιωάννης Καββαδίας ( Γάσπαρης)

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας