Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αχρήστων Ουτοπία!

Γιάννης Καββαδίας
08 Μαΐου 2023 / 14:38

Γράφει ο Γιάννης Καββαδίας(Γάσπαρης)

Ο Δήμος Κερκυραίων του Νότου παρουσιάζει μια ιδιαίτερη ευκαιρία σημαντικής ανάπτυξης εξαιτίας όχι μόνον, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του περίφημου νησιού των Φαιάκων, αλλά και γιατί είναι προικισμένος με μοναδικά στοιχεία της φύσης τα οποία προκαλούν και προσκαλούν για ειδική μεταχείριση και διαχείριση παραγωγής πλούτου, σεβόμενοι πάντα την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος.

Είναι αλήθεια ότι παρέρχεται ο χρόνος και ουδεμία δημοτική αρχή και το κεντρικό κράτος ακόμη, δεν πλησίασαν με την δέουσα προσοχή και προσήλωση τα θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης και λύσης σε όλους τους τομείς που αγκαλιάζουν την Νότια Κέρκυρα.

Είμαι υποχρεωμένος να σταθώ κριτικά στην στάση της διαδρομής της σημερινής δημοτικής αρχής στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία δυστυχώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα σαν να είναι απούσα. Ομολογώ ότι συμμετείχα αρχικά στον συνδυασμό του κ. Λέσση, πιστεύοντας ότι μπορεί να εξελιχθεί μια δυναμική λύσης και θετικής κατεύθυνσης της πορείας του Νότου. Δυστυχώς πολύ σύντομα υπήρξα μάρτυρας μιας τυχοδιωκτικής και επιπόλαιης αντιμετώπισης των προβλημάτων, χωρίς στοιχειώδη προγραμματισμό και συνοχή των δυνάμεων που μπορούσαν να αποτελέσουν την αιχμή που διέλυε τα χρόνια προβλήματα μας. Η ίδια η δομή του Δήμου ήταν πλήρως αντιπαραγωγική και τα τμήματα της αυτόνομα και αντιλειτουργικά σε σημείο να μην υπάρχει σχεδόν σύνδεση του στοιχειώδους προγράμματος του δημοτικού συμβουλίου με τις υπηρεσίες δράσης και εκτέλεσης.

Έχω προαναφέρει τις σχέσεις μου ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με τις τεχνικές υπηρεσίες και όχι μόνο. Η εσωστρέφεια που παρατηρήθηκε από την αρχή έδειξε την αδυναμία του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων του, να συγκροτήσουν την βασική πλεύση προς την αισιόδοξη κίνηση των πραγμάτων. Οι βασικές λειτουργίες του Δήμου όπως η ύδρευση και η διαχείριση των απορριμμάτων, όχι μόνον παραμένουν προβληματικές και άλυτες αλλά επιβαρύνουν οικονομικά τον Δήμο σε βαθμό ανυπόφορο.

Αναπτυξιακά έργα στις τουριστικές ζώνες του Νότου είναι ανύπαρκτα και υποβαθμίζουν το παραγόμενο τουριστικό προϊόν, βλ. Άγιος Γεώργιος, Κάβος, Μπούκαρι κλπ. Παρ’ ολίγον να χαθεί, ο σταθμός της Πυροσβεστικής υπηρεσίας των περιοχών μας. Το λιμάνι της Λευκίμμης παρέχει στοιχειώδεις υπηρεσίες αντί να εξελιχθεί σε σπουδαίο λιμένα στρατηγικής σημασίας σύνδεσης του Νότου με πολλούς προορισμούς. Έργα στρατηγικής ανάπτυξης και υποδομών είναι ανύπαρκτα και υπονομεύουν την πορεία της Νότιας Κέρκυρας. Η κατάσταση του Κέντρου Υγείας προσβάλλει τους πολίτες και υπονομεύει την κατάσταση της υγείας τους. Τα σχολικά κέντρα επιτελούν το λειτούργημα τους στα όρια της ανοχής και της αντοχής. Η συμπεριφορά των τεσσάρων Αντιδημάρχων, αντί να είναι πιεστική στην λύση των προβλημάτων, ευνοούν την αντιπαραγωγική και απαράδεκτη παρουσία του κ. Λέσση, ο οποίος εκτελεί μόνο προσωπικά ρουσφέτια, πιστεύοντας στην εξαγορά ψήφων και ανθρώπων.

Η λίμνη Κορισσίων, μια τεράστια πλουτοπαραγωγική δράση για το σύνολο των κατοίκων του Νότου, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ολίγων παραγοντίσκων της ομάδας που καταστρέφει τον Δήμο. Ο πρωτογενής τομέας που σε ιδιωτική βάση παρουσιάζει μια σοβαρότητα, ουδέποτε αισθάνθηκε την Δημοτική Αρχή σύμμαχο και αρωγό της. Θα μπορούσε κανείς να καταγράψει με λεπτομέρειες την αντιδεοντολογική συμπεριφορά των ελαχίστων παραγοντίσκων της ομάδας Λέσση, αλλά ειλικρινά δεν αξίζει περαιτέρω αναφοράς.

Είναι κοινή συνείδηση πως αυτή η παρέα πρέπει να απομακρυνθεί από τον Δήμο του Νότου. Είναι επιτακτική ανάγκη η ψήφιση δυνάμεων που να σέβονται τον εαυτό τους, τον τόπο που τους γέννησε, τους έθρεψε και τους μεγάλωσε. Είναι ώρα ευθύνης στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας. Όλοι μαζί, εμπρός για την Κέρκυρα που μας αξίζει.

Ιωάννης Καββαδίας (Γάσπαρης) Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρα