Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστροφή στο παλιό ωράριο μουσικής στο ιστορικό κέντρο

ΩΡΑΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
04 Αυγούστου 2023 / 17:00
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Δεκτή έγινε από την Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 η προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης που είχε δικαιώσει τον Δήμο Κ. Κέρκυρας για την απόφαση της παράτασης του ωραρίου μουσικής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κατέπεσε στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κ.Κέρκυρας, με την οποία είχε δοθεί παράταση στο ωράριο χρήσης της μουσικής μέχρι τις 12 και 12.30 τη νύχτα στα καταστήματα διασκέδασης του ιστορικού κέντρου.

Η προσφυγή που είχαν καταθέσει τέσσερις μόνιμοι κάτοικοι της παλιάς πόλης όπως και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Καλούδης κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης που είχε δικαιώσει  τον Δήμο Κ. Κέρκυρας για την απόφαση της παράτασης του ωραρίου μουσικής, έγινε δεκτή από την αρμόδια Επιτροπή.

Η υπόθεση εκκρεμούσε από τον περασμένο Ιούνιο, καθώς αν και είχε εξεταστεί στις 09/06, δεν είχε καθαρογραφεί η απόφαση. Την Πέμπτη  3 Αυγούστου κοινοποιήθηκε τελικά στο Τμήμα  Διοικητικού Οικονομικού της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης νομού Κέρκυρας, στο Γραφείο Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως και στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Ο τελευταίος μάλιστα θα πρέπει, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 153 του Κ.Δ.Κ., να αναρτήσει στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου αντίγραφο της απόφασης και να αποστείλει το αποδεικτικό ανάρτησης στην Επιτροπή.

Επιστροφή

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Παναγιώτης Πέτρου, μέλος του ΔΣ στον Σύλλογο Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης το ωράριο λειτουργίας μουσικής θα πρέπει να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση δηλαδή μέχρι τις 11 το βράδυ για τη θερινή περίοδο (1η Μαΐου – 30 Σεπτεμβρίου) και στις 10 το βράδυ για τη χειμερινή (1 Οκτωβρίου- 31 Απριλίου).

Η απόφαση αφορά όσα καταστήματα είχαν πάρει από το Δήμο Κ. Κέρκυρας άδεια για παράταση της λειτουργίας της μουσικής μέχρι τις 12 το βράδυ για τις καθημερινές και τις 12.30 τις Παρασκευές, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις αργίες και τις παραμονές.

 

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό της απόφασης βασίστηκε σε συγκεκριμένα σημεία, μεταξύ των οποίων λήφθηκαν υπόψιν η εγκύκλιος του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τους Εισαγγελικούς Λειτουργούς όλης της χώρας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της ηχορύπανσης, που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα στις λουτροπόλεις και περιοχές με μαζικό τουρισμό.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι από τα στοιχεία του φακέλου που προσκομίστηκε στην Επιτροπή δεν προκύπτει εάν η ανωτέρω τροποποιητική κανονιστική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αφού, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, για τη νομιμότητά της δεν αρκεί η ανάρτησή της στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αλλά απαιτείται και η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Εάν δε έχει παραληφθεί η δημοσίευση, η εν λόγω απόφαση πάσχει από ακυρότητα.

Επίσης, παρατηρείται ότι τόσο στην προσβαλλόμενη (με αριθ. 32-216/22.12.2022 απόφασή του, ΑΔΑ: 6ΠΞΩ46ΜΓ2Α-Υ13) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, όσο και στις ως άνω με αριθ. 8-1/15.12.2022 (ΑΔΑ: ΕΕΘΙ46ΜΓ2Α-ΖΨ4) απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και με αριθ. 5-1/07.12.2022 απόφαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, δεν αναφέρεται κανένας απολύτως λόγος ή συγκεκριμένα «νεώτερα στοιχεία», από τα οποία προέκυψε η ανάγκη επανεξέτασης του θέματος της παράτασης του ωραρίου χρήσης μουσικής και μουσικών οργάνων για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, αν και, σύμφωνα με την παραπάνω αναφερόμενη θεωρία και νομολογία, μια κανονιστική πράξη, όπως είναι εν προκειμένω ο καθορισμός του ωραρίου χρήσης μουσικής και μουσικών οργάνων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για να τροποποιηθεί ή ανακληθεί απαιτείται να έχουν προκύψει νεώτερα, σαφώς προσδιοριζόμενα και αποδεικνυόμενα, νεώτερα στοιχεία, τα οποία πρέπει να αναφέρονται σαφώς στην τροποποιητική απόφαση. Σημειώνεται, επίσης ότι στις 22/11/2022 το Τοπικό Συμβούλιο Κερκυραίων γνωμοδότησε αρνητικά για τη μη παράταση του ωραρίου.

Παραβιάζονταν το ωράριο

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα και για τους επαγγελματίες και για τους μονίμους κατοίκους, αν δεν είχαν γίνει τόσες πολλές παραβιάσεις και του ωραρίου, μετά τις 12.30 τη νύχτα, αλλά και της έντασης της μουσικής κατά τις επιτρεπόμενες ώρες. Μάλιστα η Αστυνομία τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε αρκετές συλλήψεις για την παραβίαση του ωραρίου.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας  Γιώτης Χάρης η απόφαση εφόσον κοινοποιηθεί στην Αστυνομία θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Σημειώνεται ότι κατά της απόφασης αυτής, από όσους έχουν έννομο συμφέρον, μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.