Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Skin Minimalism: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Skin Minimalism
29 Ιουλίου 2023 / 07:36

Αν ανήκεις σε εκείνες που θεωρούν τους εαυτούς τους «beauty junkies», τότε σίγουρα θες όποιο καινούργιο προϊόν έχει κυκλοφορήσει και σίγουρα θα έχεις μια μεγάλη συλλογή από δεκάδες προϊόντα περιποίησης.

Όμως πόσα από αυτά χρησιμοποιείς τελικά; 

Η απάντηση στην υπερκατανάλωση είναι η απλότητα του Skin Minimalism, της τάσης που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο κοινό, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και γιατί βοηθάει την επιδερμίδα. Σίγουρα, το έχεις δει σε άπειρα video σε TikTok και Instagram, αλλά επειδή μπορεί να έχεις κάποιες βασικές απορίες, διάβασε τα πάντα παρακάτω!

Τι ακριβώς είναι το Skin Minimalism;

Όπως μαρτυράει το ίδιο το όνομά του, Skin Minimalism ή Skinimalism, όπως το γράφουν πολλοί στα social media, είναι η ιδέα της εφαρμογής του μινιμαλισμού στην καθημερινή περιποίηση του δέρματος αλλά και στο μακιγιάζ.

Η λογική του συγκεκριμένου μεγάλου trend, που έγινε γνωστό από τις αρχές του ’21 και θέλει να χρησιμοποιούμε όσο λιγότερα προϊόντα γίνεται για τη φροντίδα μας, καθώς και να μη φορτώνουμε το δέρμα με στρώσεις από προϊόντα μακιγιάζ, αλλά να το αφήνουμε όσο πιο φυσικό γίνεται.

Θα λέγαμε, πως το Skinimalism είναι η ακριβώς αντίθετη πρόταση, από την κορεάτικη ρουτίνα ομορφιάς που περιλαμβάνει πολλά και εξουθενωτικά βήματα, περιποίησης και layering. Πράγματι, τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια έκρηξη νέων ιδεών, προϊόντων, συστατικών και πολλών τάσεων που όλες δοκιμάσαμε. Όμως, μετά την Mascne, που πολλές αποκτήσαμε κατά την περίοδο της πανδημίας και το πολύ άγχος που τραβήξαμε, θέλουμε απλά, γρήγορα και αποτελεσματικά πράγματα.

Αυτό φιλοδοξεί να προσφέρει το Skin Minimalism! Να δώσει μια ανάσα στο δέρμα, να μας γλιτώσει από περιττά έξοδα και να συμβάλει στην προστασία του πλανήτη.

Ποια είναι τα οφέλη του Skin Minimalism;

Αν αναρωτιέσαι τι θα κερδίσεις εφαρμόζοντας στο Skin Minimalism στη ζωή σου θα σου εξηγήσουμε αμέσως. 

Αρχικά θα γλιτώσεις πολύτιμο χρόνο, αφού θα εφαρμόζεις λιγότερα προϊόντα και θα ακολουθείς περιορισμένα βήματα ομορφιάς - κάτι που στην φορτωμένη από υποχρεώσεις καθημερινότητα είναι πολύ βολικό. Επιπλέον, εξοικονομείς χρήματα που σίγουρα θα ξόδευες σε προϊόντα που δεν έχεις πραγματικά ανάγκη και που όλοι ξέρουμε πως συνήθωςκαταλήγουν αχρησιμοποίητα. 

Με τη χρήση λιγότερων προϊόντων, επιτρέπεις σε αυτά που εφαρμόζεις να αποδώσουν καλύτερα, ενώ παράλληλα μειώνεις τις πιθανότητες ερεθισμού του δέρματος. Κάτι που έχουν παρατηρήσει οι δερματολόγοι τα τελευταία χρόνια, είναι πως όλο και πιο συχνά γίνεται κατάχρηση των προϊόντων ομορφιάς, ενώ εφαρμόζουμε πολλά περισσότερα από όσα πραγματικά χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να ερεθίζουμε τον δερματικό φραγμό και να πυροδοτούμε δερματικά ζητήματα, όπως η ακμή.

Τέλος, όπως κάθε είδους μινιμαλισμός, έτσι και το Skinimalism, είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Η κουλτούρα του υπερβολικού shopping, με ντουλάπια γεμάτα προϊόντα που δε χρησιμοποιούμε κοστίζει πολύ στον πλανήτη, σε πόρους και ενέργεια, ενώ μελιγοτερες αγορές και με πλήρη χρήση όσων προμηθεύεσαι βοηθάς σημαντικά τον πλανήτη.

Οι ειδικοί τι λένε;

Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, οι δερματολόγοι μιλάνε καιρό τώρα για τους διάφορους δερματικούς ερεθισμούς, αφού οι καταναλωτές χρησιμοποιούν πολλά προϊόντα, ενώ συχνά δεν ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης.

Εμείς ρωτήσαμε τους ειδικούς σε θέματα ομορφιάς  στο zizel.gr να μας πουν τη γνώμη τους. «Less is more στα πάντα και στην ομορφιά. Με συγκεκριμένα και κατάλληλα προϊόντα μπορείς να φροντίσεις σωστά το δέρμα σου, να του προσφέρεις όσα χρειάζεται - κυρίως χωρίς να διατρέχεις κανέναν κίνδυνο ερεθισμού. Υπάρχει διαθέσιμη μια πληθώρα σύγχρονων, έξυπνων προϊόντων, με παράλληλες δράσεις και συνδυασμούς ενεργών συστατικών που έχουν άριστα αποτελέσματα, αρκεί να βρεις εκείνα που σου ταιριάζουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως δε χρειάζεται να έχεις και τις πέντε νέες ενυδατικές κρέμες προσώπου που βγήκαν τον τελευταίο μήνα.»

Πώς μπορώ να εφαρμόσω το Skin Minimalism;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως δε χρειάζεται να πετάξεις όσα προϊόντα έχεις, αλλά να απλοποιήσεις τα καθημερινά βήματα που ακολουθείς. Ταυτόχρονα, στο Skinimalism, δε θέλουμε να γεμίζουμε ράφια με προϊόντα, αλλά πρώτα να τελειώνουμε όσα έχουμε και μετά να αγοράζουμε τα επόμενα. 

Η φιλοσοφία του Skinimalism, σε ό,τι αφορά τη ρουτίνα ομορφιάς, βασίζεται στο εξής τρίπτυχο καθαριότητα-ενυδάτωση-προστασία. Φυσικά, σε αυτά τα βήματα συμπεριλαμβάνονται τυχόν serum ή scrub που μπορεί να εφαρμόζεις.  Χρησιμοποίησε προϊόντα με πολλαπλές δράσεις, για παράδειγμα ενυδάτωση και αντιηλιακή προστασία, που θα περιορίσουν τα ατελείωτα βήματα ομορφιάς και θα διατηρήσουν υγιές και απολύτως θωρακισμένο το δέρμα σου. 

Σε ό,τι αφορά το μακιγιάζ, όσο λιγότερα τόσο καλύτερα! Ο μινιμαλισμός του δέρματος, δε θέλει να κρύβουμε τις φακίδες ή τις ρυτίδες μας, αλλά να χρησιμοποιούμε μόνο τα άκρως απαραίτητα προϊόντα -κάτι που είναι σε εντελώς αντίθετη γραμμή από δεκάδες video στα social media- που θα αναδείξουν την ομορφιά του προσώπου μας, μαζί με τις όποιες ιδιαιτερότητες μπορεί να έχει.

Τέλος, να θυμάσαι πως στο skin minimalism, πάντα μετράει η ποιότητα και όχι η ποσότητα!

Καλύτερα προϊόντα, σημαίνει λιγότερα ψώνια και καλύτερα αποτελέσματα.