Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΣΠΑ και χρηματοδοτικά εργαλεία στην ατζέντα της σύσκεψης στην Περιφέρεια με τον Νίκο Παπαθανάση

Νίκος Παπαθανάσης
21 Ιουλίου 2023 / 15:28

«Σήμερα έχουμε ως Ελλάδα ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» που είναι διπλάσιο σε μέγεθος ως προς το ΑΕΠ και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα απωλέσουμε ούτε ένα ευρώ»

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Με θέματα που άπτονται των επενδυτικών σχεδίων, των δημοσίων έργων και της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων ασχολήθηκε ο αν. Υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος βρισκόταν σήμερα στην Κέρκυρα, με κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων. 

Σε σύσκεψη που έγινε στην έδρα της Περιφέρειας συμμετείχαν ο  Γ.Γ. Δημ. Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Διοικητής της Ειδικής υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του Υπ. Οικονομικών Νίκος Μαντζούφας, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γιώργος Ζερβός και ο βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ. Στέφανος Γκίκας.

Στην ατζέντα της συνάντησης με την Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες και τα Στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής ήταν το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση για την κατασκευή σημαντικών υποδομών που εδώ και χρόνια αποτελούν μεγάλες πληγές για την Κέρκυρα, όπως το νερό, η διαχείριση απορριμμάτων, το οδικό δίκτυο, οι δομές Υγείας.

Δεν θα χάσουμε ούτε ένα ευρώ

«Εις τήρηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων βρισκόμαστε εδώ γιατί στην περιφέρεια πιστεύουμε ότι χτυπάει η καρδιά της ανάπτυξης και της υποχρέωσης της πολιτείας να στηρίξει αναπτυξιακά για να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούν οι συμπολίτες μας, οι νέες και οι νέοι, να μένουν στον τόπο τους.

Σήμερα έχουμε ως Ελλάδα ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» που είναι διπλάσιο σε μέγεθος ως προς το ΑΕΠ και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα απωλέσουμε ούτε ένα ευρώ ώστε αυτά τα 80 δις. που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 21-27, το πρόγραμμα Αγροτικής Πολιτικής και το ΠΔΕ να να εισέλθουν στην ελληνική οικονομία.

Το ΕΣΠΑ 14-20 που ολοκληρώνεται βλέπουμε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει απορροφήσει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό και αναμένουμε να ολοκληρωθεί το τέλος του 2023 χωρίς να απώλεια πόρων. Ακολουθεί το ΕΣΠΑ 21-27, ένα πρόγραμμα το οποίο επίσης οδεύει πόρους προς τα Ιόνιο Νησιά για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα έργα υποδομής και την καθημερινότητα των κατοίκων

Πιστεύουμε ότι η διοίκηση της κ. Κράτσα έχει φέρει μια νέα εποχή στην περιοχή, έχουν ήδη τεθεί τα θεμέλια για μια καλύτερη τετραετία. Αυτό που θα κάνουμε εμείς ως πολιτεία είναι να στεκόμαστε στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης ώστε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει» ανέφερε ο ο Νίκος Παπαθανάσης.

Επισκέψεις

Το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε στη συνέχεια το Αχίλλειο για να δει την πρόοδο των εργασιών ανακαίνισης, όπου είχε μάλιστα σύντομη επαφή με τα δύο σωματεία εργαζομένων, για εργασιακά θέματα. Στη συνέχεια το κλιμάκιο επισκέφθηκε το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.