Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαθητές της Κέρκυρας που αρίστευσαν στις Πανελλήνιες μιλούν στην «Ε»

Πανελληνιες
01 Ιουλίου 2023 / 13:42
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Κουρασμένοι, αλλά και ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις τους, μίλησαν στην «Ε» και μοιράστηκαν κάποιες σκέψεις σχετικά με την επιτυχία τους, τα σχέδια τους για την επόμενη μέρα, αλλά και τους ανθρώπους που τους βοήθησαν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η «Ε» συνεχίζει το αφιέρωμά της στους μαθητές του νησιού οι οποίοι μετά από πολλούς κόπους και τεράστια προσπάθεια κατάφεραν να αριστεύσουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις και πλέον μπορούν να ξεκουραστούν, να επιλέξουν τη σχολή που προτιμούν και να κάνουν όνειρα για το μέλλον.

Κουρασμένοι, αλλά και χαρούμενοι για την επιτυχία τους, μίλησαν στην «Ε» και θέλησαν να μοιραστούν κάποια πράγματα σχετικά με το μυστικό της επιτυχίας, τους ανθρώπους που τους βοήθησαν, αλλά και τα σχέδια τους για την επόμενη μέρα.

Αθηνά Ζώη, στοχεύει στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς με 19.000 μόρια

Η Αθηνά Ζώη, μαθήτρια του 4ου ΓΕΛ Κέρκυρας, συγκέντρωσε 19.000 μόρια γράφοντας 20 σε Μαθηματικά και Φυσική, 16,9 στην Έκθεση και 19,1 στη Χημεία. Όπως δηλώνει η ίδια στην «Ε»: «Είχα πάρα πολύ στήριξη από τους καθηγητές μου στο σχολείο και στο φροντιστήριο και από τους γονείς μου φυσικά».

Αναφορικά με το πως βίωσε την χρονιά των Πανελληνίων, δήλωσε ότι της φάνηκε πιο βατή απ’ ότι παρουσιαζόταν, παρόλο που είναι η πιο μεγάλη δοκιμασία στην ζωή ενός μαθητή. Θεωρεί όμως ότι με κατάλληλη στήριξη και θέληση είναι ένα εμπόδιο που μπορεί να ξεπεραστεί.

Γι’ αυτήν ήταν σημαντικό να μην αφήσει κάποια άλλα πράγματα που την ενδιέφεραν, όπως τον προσκοπισμό και να συναντά τους φίλους της, για να μπορεί να ξεχνιέται από το διάβασμα το οποίο κατά μέσο όρο την απασχολούσε τρείς ώρες τη μέρα.

Η σχολή της επιλογής της είναι αυτή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, αν και δεν είναι ακόμη σίγουρη για την πόλη, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα σπουδών, τους καθηγητές, αλλά και τις επιρροές που θα έχει.

Κλείνοντας θέλησε να ευχαριστήσει τους καθηγητές που είχε στο σχολείο για τη βοήθεια, αλλά και για της βάσεις που την βοήθησαν να χτίσει, από το Γυμνάσιο ακόμα, κάνοντας ειδική αναφορά στον καθηγητή των Μαθηματικών.

Ελένη Καρρά με 18.300 μόρια ευελπιστεί να περάσει στο τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ

Αναφορικά με την εμπειρία των Πανελληνίων εξετάσεων η Ελένη Καρρά, μαθήτρια του 1ου  ΓΕΛ Κέρκυρας δήλωσε στην «Ε»: «Η διαδικασία των πανελληνίων είναι επίπονη και ψυχοφθόρα αλλά αν υπάρχει πρόγραμμα, προσήλωση στο στόχο και μεθοδικό διάβασμα μπορείς να επιτύχεις».

Γράφοντας 16,9 στα Αρχαία, 17,4 στην Έκθεση, 18,9 στην Ιστορία και 20 στα Λατινικά συγκέντρωσε 18.300 μόρια και στοχεύει στην σχολή Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο λόγος είναι ότι τη θεωρεί πολύ ενδιαφέρουσα επιστήμη και θεωρεί πολύ σημαντικό το να προσφέρει βοήθεια στους συνανθρώπους της, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο δεν αποτελεί πλέον ταμπού. Επιπλέον της αρέσει πολύ το κομμάτι της ανθρώπινης επαφής και της συσχέτισης με τους γύρω της.

Για να ξεφύγει από τις αρκετές ώρες που αφιέρωνε στο διάβασμα, επέλεγε να πηγαίνει βόλτες με τις φίλες της καθώς τις θεωρεί απαραίτητες για να υπάρχουν οι καλύτερες επιδόσεις.

Η επιτυχία στις Πανελλήνιες θεωρεί ότι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων: «ο προσωπικός χρόνος που αφιέρωσα εγώ, η στήριξη από την οικογένεια μου, που ήταν πάντοτε δίπλα μου, το φροντιστήριο που πήγαινα και η καθηγήτριά μου ειδικότερα η Έλενα Βαρότση, με την οποία είμαστε μαζί από την πρώτη Λυκείου και ήταν πάντοτε δίπλα μου, με καθοδηγούσε με τον καλύτερο τρόπο και με υποστήριζε στην όλη διαδικασία η οποία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη».

Κλείνοντας θέλησε να ευχαριστήσει την οικογένεια της, το φροντιστήριο «Μεθοδικό» που πήγαινε, την φιλόλογό της, Ελένη Βαρότση, καθώς και τους καθηγητές του σχολείου της.


Μαριλένα Ζηνιάτη, έχει στοχεύσει στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης με 18.275 μόρια

Η Μαριλένα Ζηνιάτη του 4ου ΓΕΛ Κέρκυρας συγκέντρωσε 18.275 μόρια, γράφοντας 19,2 στα Μαθηματικά, 16,3 στην Έκθεση, 17,9 στη Φυσική και 19,7 στη Χημεία.

Μιλώντας στην «Ε» θεωρεί ότι η πολύ καλή επίδοσή της οφείλεται στο «ότι είχα αρκετή αυτοπειθαρχία και ότι δεν ξεκίνησα φέτος τη δουλειά. Το είχα χτίσει από το Γυμνάσιο και γενικά υπήρχε μια συνέχεια στην προσπάθειά μου στο σχολείο. Γενικά είχα βάλει ένα στόχο και προσπάθησα πάρα πολύ γι’ αυτόν».

Η σχολή της επιλογής της είναι η Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης διότι επικεντρώνεται περισσότερο στο design και περιμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων του σχεδίου.

Η διαδικασία των εξετάσεων της φάνηκε αρκετά ψυχοφθόρα διότι «καλείσαι να αφήσεις τα ενδιαφέροντά σου λίγο πίσω και να βάλεις στο προσκήνιο τα μαθήματα. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία κερδίζεις πολλά και μαθαίνεις για τον εαυτό σου, φτάνεις στα όρια σου και καταλαβαίνεις ότι αν βάλεις ένα στόχο και πραγματικά πολεμήσεις γι’ αυτόν θα τα καταφέρεις. Έτσι το βίωσα εγώ»

Θεωρεί ότι το περιβάλλον της, γονείς, καθηγητές, φίλοι, ήταν πολύ υποστηρικτικοί και την βοήθησαν πολύ στις δύσκολες στιγμές.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, δεν είχε πολύ ελεύθερο χρόνο αφού εκτός από τα μαθήματα που είχαν όλα τα παιδιά είχε ακόμη και τα μαθήματα σχεδίου, περίπου 10 επιπλέον ώρες την εβδομάδα, όμως τα απογεύματα του Σαββάτου επέλεγε να βγει βόλτα με τους φίλους της ή να ασχοληθεί με το χόμπι της, τον Προσκοπισμό.

Θέλησε να ευχαριστήσει τις τρείς καλύτερές φίλες της, τους γονείς και τους καθηγητές της, καθώς και τον αρχηγό της στο Σύστημα Προσκόπων.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό να μην συγκρίνεται κάποιος με τους γύρω του, αφού ο καθένας βιώνει διαφορετικά.

Τζούλια Μοσκάτ, συγκέντρωσε 18.500 μόρια και θα επιλέξει ανάμεσα σε Ιατρική και Οδοντιατρική

Η Τζούλια Μοσκάτ από το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας, συγκέντρωσε 18.500 μόρια χωρίς συντελεστές, γράφοντας 19,7 στη Χημεία, 19,6 στη Βιολογία, 17,7 στη Φυσική και 17 στην Έκθεση.

Αναφορικά με την σχολή της προτίμησής της δεν έχει καταλήξει ακόμη, αφού είναι διχασμένη ανάμεσα στην Ιατρική και την Οδοντιατρική. Θεωρεί πάντως ότι η καλύτερη επιλογή πόλης είναι η Θεσσαλονίκη, λόγω των πολύ καλών πανεπιστημίων αλλά και της φοιτητικής ζωής.

Για την εμπειρία συνολικά δήλωσε: «Ήταν μια δύσκολη εμπειρία, είχε πολύ stress, πολύ διάβασμα, αρκετές στερήσεις, αλλά εν τέλει ήταν καλύτερη απ’ όσο την φανταζόμουν και με διάβασμα μπορεί να ανταπεξέλθει ο οποιοσδήποτε».

Τόσο οι γονείς, όσο και οι καθηγητές και φίλοι την υποστήριξαν πολύς καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ το μυστικό της επιτυχίας το εντοπίζει «στο συστηματικό διάβασμα και στις γνώσεις από τις προηγούμενες τάξεις, από Πρώτη και Δευτέρα Λυκείου, ειδικά στα μαθήματα της Κατεύθυνσης».

Για να ξεφύγει από το διάβασμα, είχε χρόνο για να πηγαίνει μια χαλαρή βόλτα την εβδομάδα κάτι που της ήταν αρκετό για να φεύγει το άγχος και να ξεχνιέται.

Θέλησε να ευχαριστήσει τους φροντιστές της, τους καθηγητές, τους γονείς και τους φίλους της, όπως και το φροντιστήριο «Μεθοδικό» που την βοήθησε πολύ κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Θέλησε να ευχαριστήσει τους φροντιστές της, τους καθηγητές, τους γονείς και τους φίλους της, όπως και το φροντιστήριο «Μεθοδικό» που την βοήθησε πολύ κατά τη διάρκεια της χρονιάς.


 

Αλέξης Οικονόμου, συγκέντρωσε 18.275 μόρια και στοχεύει στην Ιατρική

Ο Αλέξης Οικονόμου, μαθητής του 3ου ΓΕΛ Κέρκυρας συγκέντρωσε 18.275 μόρια γράφοντας 19,9 στη Χημεία, 19,4 στη Βιολογία, 17,5 στη Φυσική και 16,3 στην Έκθεση.

Η σχολή της προτίμησής του είναι η Ιατρική, χωρίς να έχει καταλήξει ακόμη σε πόλη αφού θέλει να περιμένει μέχρι να ανακοινωθούν οι βάσεις. Θα προτιμούσε πάντως την Πάτρα ή το Ηράκλειο.

Στη διάρκεια της χρονιάς αφιέρωνε πολύ χρόνια για το διάβασμα αφού μέσα στην εβδομάδα, από τις 16:00 μέχρι τις 23:00 παρακολουθούσε μαθήματα στο φροντιστήριο και διάβαζε.

Για να χαλαρώσει και να ξεχαστεί από τον μεγάλο φόρτο μαθημάτων προσπαθούσε να βρει χρόνο το Σαββατοκύριακο ώστε να δει τους φίλους του, να παίξει μπάσκετ ή να ακούσει μουσική.

Σχετικά με την εμπειρία των Πανελληνίων δήλωσε ότι: «Ήταν κουραστική, το μεγαλύτερο θέμα ήταν ότι δεν υπήρχε χρόνος, για μένα δεν ήταν πολύ στρεσογόνα αλλά προς το τέλος υπήρχε πολύ πίεση, αφού παρά την κούραση έπρεπε να συνεχίσω διαβάζω».

Η επιτυχία του πιστεύει ότι οφείλεται στην προσπάθειά του, στο γεγονός ότι είχε ανθρώπους που τον υποστήριζαν, πολύ καλούς καθηγητές και στην αφοσίωσή που επέδειξε στην επίτευξη του στόχου του.

Κλείνοντας θέλησε να ευχαριστήσει την οικογένεια του και τους καθηγητές του που ήταν μαζί του όλο αυτό το διάστημα και τον καθοδηγούσαν.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.